winkels en markten Sydney

winkels en markten Sydney

door Rough Guides

Sydneys voornaamste winkelgebied loopt in het centrum van Martin Place tot het Queen Victoria Building (QVB). Naast de charmante oude 19de-eeuwse winkelpromenades en twee warenhuizen, David Jones en Myers, heeft het centrum ook een paar moderne winkelcomplexen waar je op jacht kunt naar kleding en accessoires zonder al te veel te hoeven lopen.

Zo heb je Skygarden (tussen Pitt Street en Castlereagh Street) en Centrepoint in Pitt Street Mall, op de hoek van Market Street. Het deel vanaf het QVB naar het winkelcentrum is grotendeels via ondergrondse tunnels bereikbaar, zodat je lekker koel kunt winkelen.

De meeste winkels zijn geopend van maandag tot zaterdag 9.00 tot 16.00 uur, donderdag koopavond tot 21.00 uur. Veel grotere winkels en warenhuizen in het centrum zijn ook op zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, evenals de winkelcentra in toeristengebieden als Darling Harbour.

Als je geen tijd hebt gehad om souvenirs te kopen, kan dat altijd nog bij een van de grootste winkelcentra van Sydney naast Sydney Airport, met outletwinkels voor van alles en nog wat: van surfkleding tot R.M. Williams bush-kleding, voor dezelfde prijs als in de stad. The Rocks is de beste plek voor souvenirs en duty-free en zonder GST (BTW) winkelen.

Kleding

Oxford Street in Paddington is dé plek voor interessante mode, met outletwinkels van de meeste Australische ontwerpers door de straat.

In de stad vind je duurdere merkkleding, in de Strand Arcade, 412 George Street, en het warenhuis David Jones. Voor goede streetwear ga je naar Crown Street in Surry Hills, met zaken als Wheels en Doll Baby op nr. 259, en King Street in Newtown richting St Peters, waar je ook goedkopere kleding, retro en andere interessante winkeltjes vindt.

Hippe Australische sieraden koop je in de Strand Arcade bij Dinosaur Designs (ook 339 Oxford Street, Paddington), en bij Love and Hatred, allebei op de 1ste verdieping.

Bij de degelijke Australische bushkledingzaken R.M. Williams, met filialen op 71 en 389 George Street, vind je leren broeken, Drizabone-jassen en Akubra-hoeden. Voor een ruimere keus aan Akubra-hoeden ga je naar Strand Hatters in winkel 8, Strand Arcade.

Voor interessante surfkleding ga je naar Mambo op 80 The Corso, Manly (of proefmodellen van Mambo bij Beach Culture, 105 George Street), of naar een surfwinkel bij Manly en Bondi Beach.

Kunst en kunstnijverheid

In The Rocks vind je veel Australiana en kunstnijverheid als souvenir, van opaal tot schaapsvel - vooral in het weekend is het er druk voor de markt in George Street.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De toeristen komen naar Ken Done's winkels op 123 George Street en 1 Hickson Road (in het gerenoveerde Australian Steam and Navigation Building) voor zijn kleurrijke ontwerpen, met de haven van Sydney, boten en bloemen.

Er is ook een Done-kunstwinkel bij Opera Quays en Darling Harbour. Aboriginal kunst en kunstnijverheid kun je het beste kopen in Gavala, waar de eigenaren Aboriginal zijn, in het Harbourside-winkelcentrum in Darling Harbour.

Muziek en boeken

Als je Australische muziek mee naar huis wilt nemen, kun je naar Red Eye Records op 66 King Street in het CBD. Die heeft erg veel Australische pop en indie.

Verder is er het Australian Music Centre, 4de verdieping, The Arts Exchange, 10 Hickson Road, The Rocks, waar ze muziek van Australische musici van verschillende genres hebben, zoals electroacoustic, hedendaagse jazz, elektronica en geluidskunst.

Een van de grootste boekwinkels van de stad is de Australische Dymocks, 424 George Street (ook in het Broadway Shopping Centre bij Glebe), dagelijks geopend, met diverse verdiepingen Australische muziek en een café. Gleebooks, 49 Glebe Point Road, Glebe, is een van de beste boekwinkels van Australië, gespeci-aliseerd in academische en alternatieve boeken, recente Australische en internationale literatuur, dagelijks geopend tot 21.00 uur; regelmatig boekpresentaties en andere literaire evenementen.

Tweedehandsboeken vind je op de markt in Glebe en Paddington, in het karakteristieke Sappho Books & Café, 51 Glebe Point Road (dagelijks tot 19.00 uur), Gleebooks, en in de tweedehandsboekwinkels in King Street, Newtown - ga eens kijken bij de enorm chaotische stapels boeken van Gould's Book Arcade, nrs. 32-38 (dagelijks 9.00-24.00 uur).

Eten en drinken

Er zijn verschillende handige supermarkten in het centrum met lange openingstijden: een zit er in de kelder van Woolworths op de hoek van Park Street en George Street, boven station Town Hall (maandag-vrijdag 6.00-24.00, zaterdag-zondag 8.00-24.00 uur).

En er zijn twee kleine Coles-supermarkten in de binnenstad: Shop A40, 289-307 George Street, Wynyard, en 580 George Street in The Pavilion.

De grotere Coles in Kings Cross, op 88 Darlinghurst Road, en op de begane grond van het Broadway Shopping Centre bij Glebe, zijn beide handig voor toeristen (allemaal dag. 6.00-24.00 uur).

In de buitenwijken zijn grote supermarkten dagelijks geopend tot 22.00 of 24.00 uur en er zijn veel (dure) kruideniers in de binnenstad en buitenwijken die dag en nacht open zijn. Voor delicatessen ga je naar de voedselafdeling van David Jones.

Het Australian Wine Centre, hoek George Street en Alfred Street, Circular Quay (maandag, dinsdag, woensdag en zaterdag 9.30-19.00, donderdag-vrijdag 9.30-20.00, zondag 10.00-18.00 uur), heeft ruim duizend wijnen in het assortiment uit heel Australië en heeft zelfs een wijnbar.

Markten

De twee beste markten zijn Paddington Market (10.00-16.00 uur) en Balmain Market (8.30-16.00 uur), allebei op zaterdag. De rustige Glebe Markets (zaterdag 10.00-16.00 uur), de vlooienmarkt bij Rozelle (zaterdag-zondag 9.00-16.00 uur) en de Bondi Markets (zondag 10.00-16.00 uur) zijn ook de moeite waard, alleen al voor de sfeer.

The Rocks Market in George Street (zaterdag-zondag 10.00-17.00 uur) is toeristischer maar ze hebben er veel, en Paddy's Market in Haymarket bij Chinatown (donderdag-zondag 9.00-17.00 uur) is Sydneys oudste markt met verse groente, fruit en delicatessen, en veel goedkope kleding en speelgoed. Er zijn ook maandmarkten op zaterdag op de noordkust. De mooi gelegen Kirribilli Market (vierde zaterdag van de maand 7.00-15.30 uur) is de bekendste.

Wie van lekker eten houdt, gaat naar een boerenmarkt: The Rocks Farmers Market in Argyle Street, The Rocks (vrijdag 10.00-15.00, zaterdag 9.00-15.00 uur), Pymont Growers Market bij Pyrmont Bay Park voor het Star City Casino (eerste zaterdag van de maand 7.00-11.00 uur), EQ Village Markets bij de Showring in The Entertainment Quarter (wo en za 10.00-16.00 uur), en Northside Produce Market in Miller Street, North Sydney, tussen Ridge Street en McClaren Street (derde zaterdag van de maand 8.00-12.00 uur).

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors