Beste reistijd Australie

Beste reistijd Australie

Rough Guide

Het Australische klimaat is de laatste jaren minder voorspelbaar geworden. In de oostelijke outback heb je vaak te maken met aanhoudende droogte en een terugkerend El Niño-effect. Ook ligt het gat in de ozonlaag akelig dichtbij. De toekomst blijft ook onvoorspelbaar. De klimaatverandering lijkt bevestigd te worden door een golf van natuurrampen.

Alleen al in 2008-2009 waren er ernstige overstromingen in Northern Territory, aanhoudende droogte in New South Wales, orkanen in Western Australia, een hittegolf in South Australia die alle records brak, en alles verwoestende branden in Victoria. Dit extreme wordt steeds normaler en wetenschappers zeggen dat door de opwarming van de aarde donkere wolken zich samenpakken boven het Lucky Country.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 193 reizen naar Australie

Omgekeerde natuur

Wie van het noordelijk halfrond komt, moet zich (net als de vroegere kolonisten) realiseren dat de natuur in Australië 'omgekeerd' is. Als het op het noordelijk halfrond winter is, is het op het zuidelijk halfrond zomer, en omgekeerd. Maar dit principe is steeds minder toepasbaar op het voor- en najaar.

Om de verwarring compleet te maken, kent alleen de zuidelijke helft van het land (buiten de tropen) vier seizoenen. Hier zijn de zomers warm en zijn er vaak, gelukkig wel korte, hittegolven met temperaturen tot boven de 40 °C. Landinwaarts is het heter. De winters kunnen ellendig zijn, vooral in Victoria met zijn sombere korte dagen. In de hooglanden van Tasmanië is het weer het hele jaar door onvoorspelbaar, hoewel de zomer betrouwbaar genoeg is om het eiland te verkennen.

Weleens aan Zuid-Afrika gedacht?

Bekijk alle bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Het droge en het natte seizoen

De tropen aan de kust kennen in feite twee seizoenen. Je kunt er het best heen gaan tijdens het warme en wolkeloze droge seizoen (van april tot november). De luchtvochtigheid is dan matig en de tempera-tuur overdag en 's nachts aangenaam, terwijl het in het binnenland 's nachts koeler is. Het natte seizoen (vooral de aanloop: in november en december) kan heel onaangenaam zijn met een zeer hoge luchtvochtigheid.

Als donkere wolken samenpakken en de temperatuur stijgt, kunnen de vochtigheid en de spanning voor vreemd gedrag zorgen bij mensen die het niet gewend zijn - dat heet 'going troppo'. Maar de aanhoudende regen en het benauwde weer van het natte seizoen kunnen weer heel bedwelmend zijn en zorgen voor de bekende lome passiviteit. Bovendien is het platteland, als je het kunt bereiken, dan op zijn mooist.

Beste reistijd Australie

Het binnenland van Australië is een halfwoestijn waar heel weinig regen valt, de zomertemperatuur hoog is en het in de winter 's nachts kan vriezen. Als je weet dat je slecht tegen zulke extremen kunt, kun je beter tussen april en juni of oktober en november komen.

De beste tijd om het zuiden te bezoeken is de Australische zomer (december tot maart), maar de lange kerstvakantie betekent hogere prijzen en drukkere stranden. In het tropische noorden zijn de beste maanden van mei tot oktober, terwijl dat in Midden-Australië van oktober tot november en van maart tot mei is. Als je een uitgebreide rondreis wilt maken, blijf dan 's zomers in het zuiden aan de kust en zorg dat je 's winters in het noorden bent.

Meer lezen over Beste reistijd Australie?

Rough GuideBestel dan snel je ROUGH GUIDE!

Onafhankelijk advies over je reis naar Australië

De reisspecialisten van de Australië Desk geven jou onafhankelijk en persoonlijk advies over jouw droomreis naar Australië. Laat gepassioneerde experts voor je zoeken. Meer weten? Bekijk alle voordelen van de Australië Desk!

Like deze pagina

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors