Top 5 must-do’s van Australië

Top 5 must-do’s van Australië

door Maxime van der Laarse

Australië is een land van uitersten en overal is er wel iets interessants te vinden. Of je nou gaat backpacken, een autorondreis maakt of vanuit een camper het land verkent, tijdens jouw rondreis Down Under zijn er een aantal locaties die je eigenlijk niet over mag slaan.

Met enkele must-do's zoals de iconische, oranjerode Uluru en het Sydney Opera House als oriëntatiepunt weet je zeker dat je een complete Aussie-ervaring beleeft.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 99 reizen naar Australie

Wil jij weten wat je nog meer echt niet mag missen? Wij hebben een lijst met de top vijf must-do's van Australië voor je samengesteld!

5. Outback

De oranjerode rotsformatie Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, is een van de bekendste iconen van Australië. En terecht, want deze 3,6 vierkante kilometer grote rots is indrukwekkend als je ervoor staat en doet magisch aan. Naast deze must-see in het Uluru-Kata Tjuta National Park, biedt de Outback nog meer interessants.

Voorheen verkenden pioniers het woeste binnenland per kameel. Tegenwoordig wordt het doorkruist door verschillende treinen, zoals The Ghan die vanaf Darwin een spoor van 2979 kilometer lengte volgt naar Adelaide. Ook een auto als vervoersmiddel gebruiken is een goede optie, maar neem wel genoeg water mee. Soms duurt het heel lang voordat je een boerderij of Outback-dorpje tegenkomt.

Onderweg zie je kangoeroes, dingo's, beschermde gebieden waar je de Aboriginalcultuur ervaart en verschillende imposante rotsformaties.

4. Great Barrier Reef

Het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk ter wereld is een 2300 kilometer lang systeem van riffen in de Koraalzee aan de kust van Queensland. Als een van de zeven natuurwonderen is het Great Barrier Reef een echte must-do in Australië.

In Cairns doe je een duikcursus of stap je op een boot of in een vliegtuig. Ontdek het uitgebreide rif en ontmoet tropische vissen, schildpadden, haaien, dolfijnen en walvissen.

Sommige dieren worden helaas met uitsterven bedreigd en ook het rif zelf is in de loop der jaren ernstig beschadigd. Daarom is het gebied sinds 1975 een beschermd gebied en wordt er strenger gelet op (illegale) visserij en toerisme. Leuke acties als rifvriendelijk bier helpen bij de bescherming van het Great Barrier Reef.

3. Nationale Parken Darwin

De Outback ontmoet de zee helemaal in het noorden van Australië. Hier vind je Darwin, de grootste stad van de Northern Territory. Het is het perfecte beginpunt voor een excursie naar enkelen van de mooiste nationale parken van Australië: Kakadu, Katherine en Litchfield.

In de parken vind je schuimende watervallen, kristalheldere poelen, kabbelende beekjes en brede rivieren. Door de jaren heen heeft het water zich hier een weg gebaand door het rode zandsteen en indrukwekkende plateaus en rotswanden achtergelaten.

Er zijn veel excursies die je de natuurgebieden op een unieke manier laten beleven. Maak bijvoorbeeld een wandeling en spot wallaby's, dingo's en felgekleurde kikkers. Blijf eten bij een Aboriginalfamilie en leer de dingeridoo bespelen. Of maak een nachtelijke cruise.

2. Fraser

Ook voor dat echte tropische eilandgevoel zit je goed in Australië. Een niet te missen bestemming is Fraser Island. Hier vind je een combinatie van het witste strand en het helderste water, omringt door tropisch regenwoud.

Stap op de ferry vanaf Hervey Bay en ontdek met een 4x4 het 123 kilometer lange eiland, het grootste zandeiland ter wereld. Je overnacht op een van de campings, zodat je alle tijd hebt om de schatten te ontdekken.

Zwem in het uitnodigende zoetwatermeer Lake McKenzie en val in slaap bij het geluid van papegaaien en spelende dingo's op het parelwitte strand grenzend aan het tropisch regenwoud. Of zie de bijzondere zandstenen rotsen The Cathedrals.

1. Sydney

De bruisende stad Sydney is de thuisbasis van enkele iconische bezienswaardigheden en daarom een bestemming die je niet mag missen tijdens je rondreis Australië. Gelukkig is het voor velen hét beginpunt van hun reis.

Sydney is met maar liefst 4,7 miljoen inwoners niet alleen de grootste stad van Australië, maar ook de oudste. In het begin van de achttiende eeuw ontstond de stad onder de naam New Albion als Britse kolonie. Na de goudkoorts in de negentiende eeuw groeide het gebied rap uit tot de kosmopolitische stad die het vandaag de dag is.

De hoogtepunten van de metropool zijn het Opera House, de Harbour Bridge, het op een na oudste nationale park ter wereld: Royal National Park en dé surfstranden Bondi Beach en Manly Beach.

Alle must-do's in één keer zien? Laat je inspireren door deze mooie rondreizen.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors