Highway 1 (Australië) Highway 1

Highway 1 (Australië)

door Victorine Sandkuyl

Het liefste wil je tijdens je rondreis door Australië alle zeven staten bezoeken, maar dat lijkt een haast onmogelijke taak. Maar wat als wij je vertellen dat er een reisroute bestaat die je door al deze staten brengt én je het beste van Down Under laat zien? Welkom op de Highway 1, de langste nationale autosnelweg ter wereld!

Wie alles van Australië wilt zien moet hier wel goed de tijd voor nemen. In minstens drie maanden tijd neemt de Highway 1 je in 14.500 kilometer mee langs steden als Sydney, Melbourne en Perth, maar ook dwars door de ruige natuur van West-Australië en langs de prachtige stranden aan de oostkust in Queensland. Deze rondreis door Australië is de reis van je leven, die vergeet je nooit meer.

ZELF NAAR Highway 1 (Australië)?

Bekijk alle 2 reizen naar Highway 1 (Australië)

Bezienswaardigheden langs de Highway 1

De reis begint in het sfeervolle Hobart, de hoofdstad van Tasmanië. Vanaf hier rijd je dwars door de indrukwekkende natuur richting het noorden van het eiland om in Devonport de boot naar Melbourne te pakken. Van gezellige koffiebarretjes tot tweedehandswinkels en groene parken, in Melbourne is genoeg te doen. Trek een paar dagen uit om te genieten van deze culturele stad voordat je weer in de auto stapt.

Je rondreis door Australië vervolg je door de beroemde Great Ocean Road op te rijden. Stop in een van de relaxte surfdorpjes en aanschouw de Twaalf Apostelen in levende lijve! Je laat de kronkelige wegen en scherpe bochten van de Great Ocean Road achter je wanneer je de kale vlaktes van Nullarbor Plain in rijdt. Tussendoor maak je nog een stop in Adelaide, de plek om lekker uit eten te gaan en de rest van je reis over de Highway 1 te plannen.

Next stop: de witte stranden van Esperance. Daarna is het nog 1000 kilometer naar Perth, de laatste grote stad die je voorlopig in West-Australië zult tegenkomen. Vergeet niet wanneer je richting Broome rijdt om een uitstapje naar het avontuurlijke Karijini National Park te maken en te duiken tussen de koralen van het Ningaloo Reef, twee must-do's tijdens je reis over de Highway 1.

Vanuit Broome begint je reis door de uitgestrekte landschappen van Australië pas echt. Honderden kilometers lang kom je slechts enkele tegenliggers tegen, je voelt je hier alleen op de wereld. Via de diepe kloven, woeste bergen en heldere waterpoelen van de Kimberley bereik je Darwin, de uitvalsbasis voor een bezoekje aan het Kakadu National Park. In dit enorm grote park duik je de diverse natuur in en leer je meer over de Aboriginals.

Je hebt er inmiddels al flink wat kilometers op zitten, maar het einde is nog niet in zicht. Highway 1 loopt door naar Cairns en zet zich verder voort in het tropische Queensland. Ga het Great Barrier Reef op voor een ontmoeting met de bekende clownvis Nemo en ontdek de paradijselijke Whitsunday Islands met de zeilboot of per helikopter.

Iets verder in het zuiden kom je langs Fraser Island, een eiland wat wel één grote zandbak lijkt. Nadat je met een 4WD over de stranden van dit zandeiland hebt gecruised vervolg je de Highway 1 naar het zonnige Brisbane. In deze stad merk je weer hoe gezellig en druk het stadsleven in Australië kan zijn. Naast druk en gezellig is Brisbane vooral een stad van ontspanning, dus neem lekker de tijd om bij te komen van al die uren in de auto.

Na Brisbane rijd je door naar de bruisende metropool van Australië, maar niet voordat je onderweg een stop heb gemaakt in het hippiestadje Byron Bay om met je surfplank de golven te trotseren. Kom nog even bij voor je doorreist naar Sydney, de stad waar je de Harbour Bridge beklimt, tot diep in de nacht in de wijk The Rocks danst en het echte Aussie leven op Bondi Beach ervaart.

De laatste 1000 kilometer van de Highway 1 brengen je van Sydney weer terug naar Melbourne. Wijk onderweg af en toe eens van de snelweg af, anders mis je pareltjes als de hoofdstad Canberra en het Kosciuszko National Park. De laatste kilometers lijken lang, maar eenmaal terug in Melbourne kijk je met weemoed en vol goede moed terug op je tijd op de Highway 1; de enige echte rondreis door Australië!

Beste reistijd voor de Highway 1

Omdat de Highway 1 heel Australië doorgaat, moet je goed opletten wanneer je waar heen wilt reizen. Stippel je reis zo uit dat je het zuidelijke deel van de Highway 1 tijdens de Australische zomermaanden bezoekt en om in de winter juist naar het noorden van Australië af te reizen. Het regenseizoen vindt plaats van november tot mei en kan ervoor zorgen dat wegen en nationale parken boven de Steenbokskeerkring gesloten zijn. Houd hier dus rekening mee bij het plannen van je reis over de Highway 1!

Trek voor zo'n lange reisroute als de Highway 1 minimaal drie maanden uit om de meest bekende highlights te zien en te bezoeken. Wie meer uit zijn reis wilt halen doet er goed aan om ongeveer 12 maanden, een heel jaar dus, de tijd te nemen. En zelfs dan is er een grote kans dat je nog steeds niet alles gezien en gedaan hebt, zoveel leuke steden, mooie stranden en indrukwekkende nationale parken liggen er langs de Highway 1.

Routebeschrijving

Het is het handigst om te beginnen of te eindigen in Hobart op Tasmanië, omdat deze plaats als enige niet op het rondje op het vasteland van Australië ligt. Wanneer je eenmaal voet hebt gezet op het vasteland, nadat je Tasmanie achter je hebt gelaten, maakt het niet uit welke kan je eerst op gaat. Vooral de tijd van het jaar is hierop van invloed en bepaalt in welke richting je de Highway 1 het beste kunt volgen.

De bijna 15.000 kilometer van de Highway 1 lopen voor het grootste gedeelte langs de kustlijn van Australië. Sommige gedeeltes van de oorspronkelijke Highway 1 zijn een stuk opgeschoven en hebben nu een andere naam. Zo heet de baan tussen Sydney, Melbourne en Adelaide nu de Princess Highway. Het stuk tussen de noordelijke steden Darwin en Normanton is nu opgedeeld in meerdere wegen met allemaal andere nummers. Hier moet je dus even opletten dat je on track blijft. Verder is het gewoon een kwestie van de Highway 1 volgen, echt verdwalen lukt hier niet.

Zou je zelf ook wel eens zo'n waanzinnige reis willen maken? Kijk dan hier voor de beste vliegtickets naar Australië!

Fotocredits: HK. Colin

Reizen Highway 1 (Australië)

Meer Highway 1 (Australië)

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors