Waarom is Canberra en niet Sydney de hoofdstad van Australië?

Waarom is Canberra en niet Sydney de hoofdstad van Australië?

door Emma van Kampen

Canberra werd de hoofdstad van Australië, omdat kanshebbers Melbourne en Sydney het niet eens werden over welke van de twee beter geschikt was. De regering schreef daarom in 1911 een prijsvraag uit voor het beste ontwerp voor een nieuwe hoofdstad. De winnaar werd de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin, die een ontwerp had bedacht om Canberra ervoor in te richten. Zo gezegd zo gedaan.

Sinds 9 mei 1927 mag Canberra zich de hoofdstad van Australië noemen. De bouw van de nieuwe hoofdstad duurde maar liefst veertien jaar. Maar in 1927 werden eindelijk de deuren van het parlementsgebouw geopend en kwam er een einde aan de jarenlange discussie. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Toch was niet iedereen tevreden met Canberra als vertegenwoordiger van Australië. Nadat de regering zich er had gehuisvest, stroomden de klachten binnen. De nog maar net gebouwde stad werd nu al bestempeld als lelijk en dorps. Na de Tweede Wereldoorlog investeerde de overheid daarom tijd en geld in de ontwikkeling van de stad. Monumenten en een grote nationale bibliotheek werden uit de grond gestampt en een meer werd aangelegd. Ook de bevolking groeide. Ondanks de vooruitgang denken veel mensen toch nog steeds dat Sydney de hoofdstad van Australië is…
 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors