Uluru (Ayers Rock)
9,8
10,0 Algemene ervaring
10,0 Mooi
9,3 Bereikbaarheid
10,0 Wildlife

Uluru (Ayers Rock)

door Getaway Travel

De grote rode rots in het midden van het land is het bekendste symbool van Australië: de Uluru of Ayers Rock. Deze reusachtige monoliet heeft een omtrek van 3,6 kilometer, is 348 meter hoog en steekt maar liefst vijf kilometer de grond in.

De Uluru staat beter bekend als Ayers Rock, zoals de rots eerder officieel werd genoemd en ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park. Vanwege de heilige betekenis voor Aboriginals kreeg hij in 1985 zijn Aboriginalnaam 'Uluru', dat grote rots betekent, terug. Vooral tijdens zonsondergang wanneer de ondergaande zon de monoliet oranjerood kleurt, ziet de Uluru er adembenemend uit!

Zonsonderdag Ayers Rock

Al zijn de afmetingen van de Uluru uitermate spectaculair, het zijn vooral de warme en veranderlijke kleuren die de monoliet populair maken. Het heldere ochtendlicht kleurt de rots vurig rood en een paar uur later okergeel. Maar tijdens het vallen van de avond, bij zonsondergang, is Ayers Rock op zijn mooist.

Het dimmende zonlicht kleurt de steen eerst oranje en als de stralen van de ondergaande zon onder een lage hoek invallen, krijgt het gesteente voor enkele ogenblikken een karmijnrode kleur. De voorstelling is ten einde als de rots uiteindelijk zwart afsteekt tegen de oranje-roze lucht.

Hoewel je zeker niet in je eentje geniet van deze spectaculaire gebeurtenis, er staan namelijk ladingen reizigers naast je, blijft het toch een magisch moment om de intense kleurrveranderingen van Ayers Rock te zien bij een mooie zonsondergang.

Aboriginals

Alleen maar kijken naar Ayers Rock is voor veel reizigers vaak niet voldoende. Op jaarbasis klimmen er maar liefst 300.000 mensen naar de top van de rots. Dit is echter een doorn in het oog van de Aboriginals, aangezien de Uluru voor hen van grote culturele en religieuze waarde is.

Al duizenden jaren is de rots een heilige plek die met respect moet worden behandeld. Archeologisch onderzoek wijst uit dat er al 22.000 jaar Aboriginals bij de Uluru wonen en er vele heilige ceremonies hebben plaatsgevonden. Op de rots zijn veel tekeningen en schilderingen te vinden die daarvan getuigen.

De Aboriginalstam Anangu gelooft dat de Uluru is ontstaan toen het landschap is geschapen door hun voorouderlijke geesten. Met het ontstaan zijn er regels opgesteld, waaronder de bescherming en het beheer van de rots, waaraan de stam zich nog steeds houdt. Het beklimmen van de rots is voor de Aboriginals daarom heiligschennis en een pijnlijke attractie.

Uluru beklimmen

Mocht je toch graag de Uluru willen beklimmen, bereid je dan goed voor want het is een pittige tocht. Het is een fysiek zeer zware klim van 1,6 kilometer onder moeilijke omstandigheden. De tocht duurt ongeveer twee uur en je wordt begeleid door ervaren klimmers. Toch zijn er een aantal mensen die de klim niet hebben overleefd.

Meestal was de doodsoorzaak een hartaanval, maar er zijn ook een aantal toeristen naar beneden gestort. Na de zware klim wacht je bij de top wel een onvergetelijk uitzicht over het rode landschap in het hart van Australië.

Steeds meer toeristen kiezen ervoor de Uluru niet te beklimmen uit respect voor de Aboriginals. Een goed alternatief om de Uluru toch van dichtbij te zien is de drie uur durende wandeling om de rots heen. Een gids vertelt je dan alle ins en outs en de geschiedenis van deze indrukwekkende monoliet.

Slapen onder de sterren

Wanneer je in de buurt van Ayers Rock wilt overnachten, zijn er verschillende mogelijkheden. Overnacht bijvoorbeeld in het Ayers Rock Resort of bij Longitude 131: een exclusief resort wat dicht bij de rots ligt en waar je vanuit je kamer uit kijkt op Ayers Rock.

Wil je echt het Australische Outback-gevoel meemaken, zet je tent, camper of caravan dan neer op een camping vlabkij Ayers Rock. Bekijk de indrukwekkende kleurveranderingen van de rots tijdens zonsondergang en val daarna in slaap onder de sterren.

Like deze pagina

Reizen Uluru (Ayers Rock)

Meer Uluru (Ayers Rock)

Reviews Uluru (Ayers Rock)

Uluru (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Sanne Jacobs op 22 januari 2017

Ayers Rock, oftewel Uluru is één van de plaatsen waar we aan denken als we het over Australië hebben. Voor mijn reis Down Under heb ik veel foto's gezien van deze geweldige plaats. Toch zou ik je aanraden, wanneer je in Australië bent, om er heen te gaan en het met eigen ogen te bekijken. Want wat is het een mooie en bijzondere plek. Je beseft niet hoe ongelooflijk groot het is, tot je het met eigen ogen gezien hebt. Echt een aanrader!

9,3
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
nvt Wildlife
Ultieme tip: Probeer zo vroeg mogelijk te gaan in verband met de warmte. Zeker wanneer je een rondje om Uluru heen wilt lopen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The Red Centre (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Emma Balt op 12 december 2016

Tijdens het plannen van je reis door Australië en een bezoek aan Uluru creëer je zelf een beeld in je hoofd hoe alles eruit ziet. Wanneer je vanuit de bus Uluru in de verte ziet gaat dat alle verwachtingen te boven. Veel groter dan je eerst zou denken en vanaf verschillende kanten weer heel anders. Door de extreme hitte (40+) was het niet verstandig om de hele wandeling van tien kilometer om Uluru te doen dus een paar korte wandelingen gemaakt. Ook Kata Tjuta (The Olgas) zijn erg mooi en kun je mooie wandelingen met verschillende "look-outs" maken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Prachtige natuur
 • Uniek
 • Interessant (als je een gids hebt die over de aboriginals verteld)
 • Cultureel centrum

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Lange afstanden (maar dat heb je er wel voor over)
Ultieme tip: Natuurlijk de zonsopkomst en zonsondergang. Zelfs regenachtig en bewolkt ziet het er nog prachtig uit. Slapen in een "Aussie swag" onder de sterrenhemel is ook een aanrader.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Imposante rots! (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Katja Hartog op 03 juli 2016

Ga hier zeker naar toe als je in Australië bent, het is even rijden voor je er bent vanaf Alice springs maar deze rots is gewoon een must op je lijstje. Loop erom heen, bekijk de rotstekeningen en ga naar de shop voor info.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • leerzaam

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • die zijn er niet
Ultieme tip: Overnachten in een swagg! Onder de sterrenhemel bij ayers ❤️
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The red/dead heart (bezocht in december 2007)

Review geschreven door Maayke Kazemier op 16 mei 2016

Wat een prachtige plek... Misschien wel mijn favoriete plek op deze mooie planeet. Heb de rots zonnig en regenachtig gezien, en het maakt niet uit wanneer je er bent, er hangt iets magisch in de lucht...

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Aardige locals
 • mooie gallery
 • prachtige omgeving

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • geen
Ultieme tip: Ga de zon op zien komen en ondergaan. Ga de rots niet beklimmen, het is niet verboden, maar de originele bewoners hebben het liever niet. Toon respect en doe de wandeling.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Uitzonderlijk mooi (bezocht in augustus 2001)

Review geschreven door Eldo Burgers-Gockinga op 14 mei 2016

Wij, gezin met 3 jonge kinderen, zijn met een kleine groep rond gaan reizen rondom Alice Springs. Daar hebben we allemaal de tijd van ons leven gehad. Slapen in de buitenlucht, gewoon in je swag genieten van de prachtige sterrenhemel. Ik zou het zo weer doen

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Mooi
 • Sereen
Ultieme tip: Hou in je gedachten dat dit voor de aboriginals een heilige plek is: dus niet beklimmen
Aangeraden voor: Cultuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors