Uluru (Ayers Rock)
9,3
9,7 Algemene ervaring
9,7 Mooi
8,3 Bereikbaarheid
9,4 Wildlife

Uluru (Ayers Rock)

door Getaway Travel

De grote rode rots in het midden van het land is het bekendste symbool van Australië: de Uluru of Ayers Rock. Deze reusachtige monoliet heeft een omtrek van 3,6 kilometer, is 348 meter hoog en steekt maar liefst vijf kilometer de grond in.

De Uluru staat beter bekend als Ayers Rock, zoals de rots eerder officieel werd genoemd en ligt in het Uluru-Kata Tjuta National Park. Vanwege de heilige betekenis voor Aboriginals kreeg hij in 1985 zijn Aboriginalnaam 'Uluru', dat grote rots betekent, terug. Vooral tijdens zonsondergang wanneer de ondergaande zon de monoliet oranjerood kleurt, ziet de Uluru er adembenemend uit!

ZELF NAAR Uluru (Ayers Rock)?

Bekijk alle 27 reizen naar Uluru (Ayers Rock)

Zonsondergang Ayers Rock

Al zijn de afmetingen van de Uluru uitermate spectaculair, het zijn vooral de warme en veranderlijke kleuren die de monoliet populair maken. Het heldere ochtendlicht kleurt de rots vurig rood en een paar uur later okergeel. Maar tijdens het vallen van de avond, bij zonsondergang, is Ayers Rock op zijn mooist.

Het dimmende zonlicht kleurt de steen eerst oranje en als de stralen van de ondergaande zon onder een lage hoek invallen, krijgt het gesteente voor enkele ogenblikken een karmijnrode kleur. De voorstelling is ten einde als de rots uiteindelijk zwart afsteekt tegen de oranje-roze lucht.

Hoewel je zeker niet in je eentje geniet van deze spectaculaire gebeurtenis, er staan namelijk ladingen reizigers naast je, blijft het toch een magisch moment om de intense kleurrveranderingen van Ayers Rock te zien bij een mooie zonsondergang.

Aboriginals

Alleen maar kijken naar Ayers Rock is voor veel reizigers vaak niet voldoende. Op jaarbasis klimmen er maar liefst 300.000 mensen naar de top van de rots. Dit is echter een doorn in het oog van de Aboriginals, aangezien de Uluru voor hen van grote culturele en religieuze waarde is.

Al duizenden jaren is de rots een heilige plek die met respect moet worden behandeld. Archeologisch onderzoek wijst uit dat er al 22.000 jaar Aboriginals bij de Uluru wonen en er vele heilige ceremonies hebben plaatsgevonden. Op de rots zijn veel tekeningen en schilderingen te vinden die daarvan getuigen.

De Aboriginalstam Anangu gelooft dat de Uluru is ontstaan toen het landschap is geschapen door hun voorouderlijke geesten. Met het ontstaan zijn er regels opgesteld, waaronder de bescherming en het beheer van de rots, waaraan de stam zich nog steeds houdt. Het beklimmen van de rots is voor de Aboriginals daarom heiligschennis en een pijnlijke attractie.

Uluru beklimmen

Mocht je toch graag de Uluru willen beklimmen, bereid je dan goed voor want het is een pittige tocht. Het is een fysiek zeer zware klim van 1,6 kilometer onder moeilijke omstandigheden. De tocht duurt ongeveer twee uur en je wordt begeleid door ervaren klimmers. Toch zijn er een aantal mensen die de klim niet hebben overleefd.

Meestal was de doodsoorzaak een hartaanval, maar er zijn ook een aantal toeristen naar beneden gestort. Na de zware klim wacht je bij de top wel een onvergetelijk uitzicht over het rode landschap in het hart van Australië.

Steeds meer toeristen kiezen ervoor de Uluru niet te beklimmen uit respect voor de Aboriginals. Een goed alternatief om de Uluru toch van dichtbij te zien is de drie uur durende wandeling om de rots heen. Een gids vertelt je dan alle ins en outs en de geschiedenis van deze indrukwekkende monoliet.

Slapen onder de sterren

Wanneer je in de buurt van Ayers Rock wilt overnachten, zijn er verschillende mogelijkheden. Overnacht bijvoorbeeld in het Ayers Rock Resort of bij Longitude 131: een exclusief resort wat dicht bij de rots ligt en waar je vanuit je kamer uit kijkt op Ayers Rock.

Wil je echt het Australische Outback-gevoel meemaken, zet je tent, camper of caravan dan neer op een camping vlabkij Ayers Rock. Bekijk de indrukwekkende kleurveranderingen van de rots tijdens zonsondergang en val daarna in slaap onder de sterren.

Wat is de beste reistijd om Uluru te bezoeken?

De beste reistijd om Uluru te bezoeken, is tijdens de koelere maanden van april tot oktober. In deze periode zijn de temperaturen aangenamer en vermijd je de intense hitte van de zomer. De dagen zijn helder en zonnig, waardoor je optimaal van de prachtige rotsformatie en de omliggende landschappen kunt genieten. Houd er rekening mee dat het in de wintermaanden (juni-augustus) 's nachts behoorlijk koud kan worden, dus zorg voor warme kleding als je in die tijd van het jaar bezoekt.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Australië

Reizen Uluru (Ayers Rock)

Meer Uluru (Ayers Rock)

Reviews Uluru (Ayers Rock)

In the middle of nowhere (bezocht in april 2019)

Review geschreven door Laura Luijf-Versteeg op 20 november 2019

Een rondreis door Australië, machtig mooi en machtig groot! Wij hebben gekozen voor een Camp Safari in the Red Centre omdat het daar zo groot is, wilden wij de mooiste plekjes en de beleving niet missen van de Red Centre. We werden opgehaald vanaf ons hotel in Alice Springs door Camp Safari. Met Camp Safari hadden we 3 overnachtingen en we kregen de mooiste plekjes te zien en natuurlijk alle ins and outs te horen. We sliepen in tenten en met mensen over de hele wereld konden we genieten van de prachtige natuur.

8,8
9 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
9 Wildlife
Ultieme tip: We vonden het heerlijk dat het georganiseerd was. Voor ons gevoel zie en hoor je dan toch het meest. Leuk om elkaars ervaringen te kunnen delen van mensen over de wereld.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Warm maar mooi! (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Beau Versteeg op 18 november 2019

Wat een warme tocht vol met vliegen, maar het was het waard! Erg mooi en ook leerzaam!
Langs de wandel route (die voor je is uitgestippeld, kun je allerlei bordjes met informatie vinden!)
De auto route hiernaartoe is ook erg leuk, je ziet meerdere mooie natuurlijke dingen.

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • dat je zelf kan bepalen waar je heen gaat en wanneer

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • veel vliegen
Ultieme tip: Klimmen! Konden wij helaas niet doen maar is wel echt de moeite waard!! Had het zeker gedaan als het kon! Vlieg bescherming meenemen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Roadtrip (bezocht in mei 2019)

Review geschreven door Kimberley Brueren op 17 november 2019

Paar dagen geweest met een tour, veel gezien en veel gedaan. Ook heb ik een helikopter vlucht gedaan over Uluru, deze was prachtig! Verder is iedereen beleefd en behulpzaam. Echt een aanrader voor backpackers, stellen en avonturiers.

9,3
10 Algemene ervaring
9 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife
Ultieme tip: Ga met een tour! En een helikoptervlucht is ook een aanrader om te doen!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Ayers Rock met watervallen & regenboog! (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Sanne Verkerk op 15 december 2018

Doordat er in een korte tijd zoveel regen was gevallen in “the red centre” ontstonden er watervallen op de Ayers Rock. Fantastische ervaring!! Van dichtbij was dit een magisch moment om nooit meer te vergeten!

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • mooie natuur
 • wildlife
 • aboriginals

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • hoge temperaturen overdag
Ultieme tip: Ga er bij zonsopgang of ondergang heen!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Christel Hulsman op 11 november 2018

Wat een enorme mooi en magisch natuurwonder. Vooral de zonsondergang is zeker de moeite waard. Van prachtig rose naar donkerrood. Geweldig. Ook een wandeling onderlangs de Uluru (Ayers Rock) is een aanrader.

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Goed bereikbaar
 • sunrise
 • sunset
 • wandelen
 • overnachtingsmogelijkheden

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Geen
Ultieme tip: De zonsondergang bekijken.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Ongelofelijk (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Kim Giesbertz op 10 november 2018

Uluru is een van de mooiste plekken die ik gezien heb tijdens mijn backpackers trip door Australië. De natuur is hier zo mooi. Alle kleuren zijn puur en je begeeft je echt in the middle of nowhere. Heel indrukwekkend om Uluru in real life te zien, en ook zeker aan te raden om te doen als je gaat backpacken! Dit maakt de hele ervaring compleet.

7,8
9 Algemene ervaring
9 Mooi
6 Bereikbaarheid
7 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • natuur
 • kleuren
 • rust
 • ervaring
Ultieme tip: Verken de boel met je vrienden en slaap onder de mooie sterrenhemel
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Uluru (bezocht in januari 2003)

Review geschreven door Diane Polinder op 10 november 2018

Must see als je in the red centre bent! Net als the Olga's. Echte aboriginal geschiedenis. Het resort erom heen is erg prijzig. Maar desondanks is het zeker de moeite waard om even naar af te buigen op je trip van noord naar zuid.

7,5
8 Algemene ervaring
8 Mooi
6 Bereikbaarheid
8 Wildlife
Ultieme tip: ga bij zonsopkomst
Aangeraden voor: Backpackers

De outback ervaring Down Under (bezocht in augustus 2012)

Review geschreven door Bram Wagemans op 10 november 2018

De meeste reizigers maken enkel een bezoek aan oost Australie. Maar het is werkelijk schitterend in centraal Australie. De Uluru, het symbool van Australie is hier te vinden. Daarnaast bezoek je nog kata tjuta, kings canyin en alice springs. Ontdek het outback leven met de relaxte down under sfeer, een echte barbie en slapen onder de sterrenhemel in een swag. Zie de leegte van de woestijn en zie hoe de boeren hier leven.

9,3
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
9 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • vriendelijke locals
 • cultuur
 • natuur
 • wild life
 • symbool voor australie

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • tijd
 • betaalbaarheid
Ultieme tip: Onderga het outback leven en laat de luxe wat achterwegen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Uluru bij zonsopkomst (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Marijke Duijvesteijn op 15 december 2017

Uluru bij zonsopkomst maakt een ongekende indruk. Het steeds wisselende licht en kleurenspel zijn ongeëvenaard. Kamperen net buiten het National Park is een prima optie. 's Avonds een BBQ en een prachtige sterrenhemel is de beloning.

Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Magisch ervaringen rondom deze bijzondere plek (bezocht in september 2016)

Review geschreven door Linda Waals op 04 december 2017

Geniet van het moois wat deze plek je te bieden heeft en leer meer over de historie van deze magische en bijzondere plek! Leer meer over de Aboriginals en hun leefwijze. Geniet van de uitzichten, van Uluru welke er op elk moment van de dag anders uit ziet en bewonder deze fantastische plek!

Ultieme tip: Ga voor een zonsopgang en een zonsondergang waarbij Uluru een nog magischere uitstraling krijgt!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Magical place ✨ (bezocht in juli 2017)

Review geschreven door Melanie van der Raaij op 25 november 2017

Ga je naar Australie? Sla de Uluru & Kata Tjuta dan niet over, een echte must see! Een bezoek aan deze plek is niet te beschrijven, dit moet je ervaren! Kom je met een budget, dan is slapen in het Pioneer hostel een prima onderkomen!

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Natuur
 • rust
 • waar voor je geld
 • bijzonder

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Dure bestemming
Ultieme tip: Maak gebruik van de hon on hop off tour. Loop uren rond en ontdek deze mooie plek, vergeet niet even naar de sterren te kijken 's nachts. Je zal er nooit zoveel gezien hebben.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Amazing sunset (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Tamara van de Wardt op 12 november 2017

Het was echt geweldig! Vooral de zonsondergang was heel bijzonder om te zien.
Verder raad ik het aan om een wandeling te maken om Ayers Rock heen. Echt de moeite waard.
Ook Kata Tjuta (de andere rots in het park) is erg mooi!

Ultieme tip: Zonsondergang bekijken.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

The Dreaming! (bezocht in januari 2011)

Review geschreven door Henk van den Brink op 08 juni 2017

Uluru is het icoon van Australië. In mijn overtuiging moet je rondgereisd hebben door e Outback en Uluru gezien hebben anders ben je niet "echt" in Australië geweest.
Helaas kan ik niet zoveel zeggen over de accomodatie bij Uluru. Zelf ben ik er over onverharde tracks naar toegereden met een 4x4 terreinauto. Maar de beleving "er geweest te zijn" is iets wat ik de rest van mijn leven zal herinneren en koesteren.
Als je niet in het resort of op de camping bij Uluru overnacht maar terugrijdt naar een andere locatie pas dan goed op. In de schemer of in het donker is het levensgevaaarlijk op de wegen door overhoppende kangaroes of vee dat vrij rondloopt en onderschat dit gevaar vooral niet!

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Mooi
 • imposant
 • indrukwekkend
 • must have seen
 • icoon

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • geen
Ultieme tip: Zorg dat je er zo vroeg mogenlijk bent en zo laat mogenlijk weer vertrekt zodat je zowel zonsopkomst als zonsondergang mee kunt maken. Zorg ook voor voldoende voedsel en water!

Ayers Rock (bezocht in november 2013)

Review geschreven door Hennie van Eeten op 31 mei 2017

Het hele park is zeer indrukwekkend. Je zult het nooit vergeten. Ook de Aboriginals hebben een behoorlijke indruk achtergelaten bij mij. Heb op de terugweg een schilderij gekocht van een oude vrouw. Deze hangt ingelijst in huis. Een zeer mooie herinnering. Het is voor mij drie jaar geleden en ik denk er nog bijna iedere dag aan.

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Zooooo mooi!
 • Waterpunten
 • Mooie wandelroutes

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Veel vliegen
 • Best ver rijden
 • Heel warm
Ultieme tip: Doe de lange route in plaats van de korte. En stop bij de Aboriginals langs de weg om iets van hen te kopen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The Outback! (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Tim van Hattum op 09 mei 2017

De outback is een fantastische plek om te bezoeken tijdens je reis naar Australië. Huur een 4x4 Jeep en ga er zelf op uit! Honderden kilometers zonder tegenligger, af en toe een roadtrain of kangoeroe. Naast Uluru kun je ook de Olga's bezoeken, of een rit maken naar Kings Canyon en Alice Springs. Zeer aan te raden is ook de Glen Helen Homestead Lodge. Prachtig gelegen aan een rivier waar je lekker in kunt zwemmen.

9,3
10 Algemene ervaring
10 Mooi
7 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Rust
 • Mooi uitzicht
 • Warm

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Veel vliegen
Ultieme tip: Zonsondergang bekijken vanuit een van de uitzichtpunten.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Magisch Uluru (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Fenna Lammers op 07 mei 2017

Uluru is niets anders dan bijzonder. Het was een droom voor mij om deze plek te bezoeken en heeft alle verwachtingen overtroffen. Het valt bijna niet te omschrijven hoe mooi het er is en vooral hoe bijzonder het is dat een formatie als Uluru bestaat. De zonsondergang was het hoogtepunt van mijn vier maanden backpacken down under. Totaal onverwachts (door dikke bewolking) kwam de zon toch door om de rots heel even op te lichten. En wat een effect! Zoiets moois heb ik nog nooit gezien. De rots gloeide op en de schaduwen in de rotsgeulen werden benadrukt. Een plek die zo ver weg is, maar zeker de moeite waard is om ooit naar toe te trekken.

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Het is uniek.
 • Cultuur en historie van de Aboriginals.
 • Avontuurlijk.
 • Buiten slapen onder de sterrenhemel.

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Het is "far out of everywhere" en dus wel even plannen om er te komen.
 • Zeer prijzig.
Ultieme tip: Bezoek Uluru en Kata Tjuta begin april wanneer de nachten nog niet te koud zijn en de warmte overdag al dragelijker is. Boek een drie- of vierdaagse tour om alles eruit te halen!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Uluru (bezocht in februari 2015)

Review geschreven door Sanne Jacobs op 22 januari 2017

Ayers Rock, oftewel Uluru is één van de plaatsen waar we aan denken als we het over Australië hebben. Voor mijn reis Down Under heb ik veel foto's gezien van deze geweldige plaats. Toch zou ik je aanraden, wanneer je in Australië bent, om er heen te gaan en het met eigen ogen te bekijken. Want wat is het een mooie en bijzondere plek. Je beseft niet hoe ongelooflijk groot het is, tot je het met eigen ogen gezien hebt. Echt een aanrader!

9,3
10 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
nvt Wildlife
Ultieme tip: Probeer zo vroeg mogelijk te gaan in verband met de warmte. Zeker wanneer je een rondje om Uluru heen wilt lopen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The Red Centre (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Emma Balt op 12 december 2016

Tijdens het plannen van je reis door Australië en een bezoek aan Uluru creëer je zelf een beeld in je hoofd hoe alles eruit ziet. Wanneer je vanuit de bus Uluru in de verte ziet gaat dat alle verwachtingen te boven. Veel groter dan je eerst zou denken en vanaf verschillende kanten weer heel anders. Door de extreme hitte (40+) was het niet verstandig om de hele wandeling van tien kilometer om Uluru te doen dus een paar korte wandelingen gemaakt. Ook Kata Tjuta (The Olgas) zijn erg mooi en kun je mooie wandelingen met verschillende "look-outs" maken.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Prachtige natuur
 • Uniek
 • Interessant (als je een gids hebt die over de aboriginals verteld)
 • Cultureel centrum

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • Lange afstanden (maar dat heb je er wel voor over)
Ultieme tip: Natuurlijk de zonsopkomst en zonsondergang. Zelfs regenachtig en bewolkt ziet het er nog prachtig uit. Slapen in een "Aussie swag" onder de sterrenhemel is ook een aanrader.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Imposante rots! (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Katja Hartog op 03 juli 2016

Ga hier zeker naar toe als je in Australië bent, het is even rijden voor je er bent vanaf Alice springs maar deze rots is gewoon een must op je lijstje. Loop erom heen, bekijk de rotstekeningen en ga naar de shop voor info.

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • leerzaam

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • die zijn er niet
Ultieme tip: Overnachten in een swagg! Onder de sterrenhemel bij ayers ❤️
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

The red/dead heart (bezocht in december 2007)

Review geschreven door Maayke Kazemier op 16 mei 2016

Wat een prachtige plek... Misschien wel mijn favoriete plek op deze mooie planeet. Heb de rots zonnig en regenachtig gezien, en het maakt niet uit wanneer je er bent, er hangt iets magisch in de lucht...

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Uluru (Ayers Rock)

 • Aardige locals
 • mooie gallery
 • prachtige omgeving

Minpunten Uluru (Ayers Rock)

 • geen
Ultieme tip: Ga de zon op zien komen en ondergaan. Ga de rots niet beklimmen, het is niet verboden, maar de originele bewoners hebben het liever niet. Toon respect en doe de wandeling.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors