Daintree National Park
7,8
8,0 Algemene ervaring
9,0 Natuur
8,0 Stranden
7,0 Wildlife
6,0 Overige activiteiten
9,0 Bereikbaarheid

Daintree National Park

door Willeke van Doorn

Het Daintree National Park in de Tropical North van Queensland is een van de oudste - in Australië zeggen ze hét oudste - regenwouden ter wereld. Wandel door het indrukwekkende regenwoud, ga paardrijden en overnacht midden in het park in een ecolodge.

Zo'n vijftig miljoen jaar geleden was bijna heel Australië bedekt met regenwoud. Maar toen de Europeanen aan het einde van de achttiende eeuw arriveerden, was hier nog maar één procent van over. Op dit moment zelfs nog maar 0,3 procent. Een groot gedeelte hiervan ligt in het Daintree National Park en om dit te behouden staat dit gebied sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst.

ZELF NAAR Daintree National Park?

Bekijk alle 10 reizen naar Daintree National Park

Krokodillen spotten

Vandaag de dag is het Daintree regenwoud nog steeds adembenemend met 18.000 soorten flora, waaronder torenhoge palmen, varens, talrijke bloemen en bomen van meer dan 2.500 jaar oud. Sommige planten hebben zelfs dinosauriërs overleefd. Ook leven hier unieke dieren en vliegen de papegaaien je om je hoofd. En je spot hier krokodillen!

Tijdens een cruise over de Daintree River ga je samen met een gids op zoek naar krokodillen. De krokodillen drijven stilletjes in het rivierwater en de kans is groot dat je ze tegenkomt vlak naast je boot tijdens de cruise. De cruises duren een uur tot anderhalf uur en kosten rond de veertig Australische dollar per persoon.

Daintree tours

Een andere populaire tocht in Daintree is de 4x4 excursie door het regenwoud. De tour neemt je mee buiten de begaande paden naar onder meer de Bloomfield River en Cape Tribulation. Die laatste plek is heel uniek: hier grenst Daintree aan een wit zandstrand en loop je vanuit het regenwoud zo richting de helderblauwe oceaan.

Een tour te paard is ook een goede manier om het Daintree National Park te verkennen. Stap op de rug van het dier en rijd door het oude regenwoud over junglepaden, door riviertjes en over het witte strand bij Cape Tribulation.

Daintree Eco Lodge

Overnacht midden in het park in het luxe Daintree Eco Lodge en Spa . Geïnspireerd door haar groene omgeving is dit ontspanningsresort zo milieuvriendelijk als maar mogelijk is. Je verblijft in een van de vijftien boomhutten die midden in het groen liggen en zo ontworpen zijn dat ze fris blijven zonder airco.

In de Daintree Eco Lodge spring je in je eigen hot tub met uitzicht over de bossen, laat je je masseren of neem je een gezichtsbehandeling. De hele omgeving straalt ook nog eens een extra rust uit én er wordt hier op een bewuste manier rekening gehouden met het behoud van dit prachtig stukje regenwoud. Al het water hier komt rechtstreeks uit de natuur en wordt ook weer netjes gerecycleerd. Alle producten bestaan voor 97 tot honderd procent uit een natuurlijke basis.

Ook het eten in het Julaymba Restaurant is helemaal in bush style. Dit stijlvolle restaurant ligt direct aan een lagune en serveert vrij exclusieve gerechten die grotendeels gemaakt zijn van producten uit het Daintree National Park.

Yuku Yalani

De Yuku Yalani-stam, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, onderhouden de Eco Lodge. Hun voorvaderen vestigden zich hier vanwege de waterval en de vele medicinale en eetbare planten die er te vinden zijn. De Yuku Yalani noemen deze plek 'Wawu-karrba', wat plaats van de heling betekent. Ooit moesten zij dit deel van hun land inleveren aan de Europese kolonisten. Maar sinds kort hebben ze weer een groot deel van het beheer van het Daintree Park in handen.

Hun vertrouwdheid met dit diepe groene woud en hun onuitputtelijke kennis over alle lokale flora en fauna maken de Yuku Yalani uitstekende gidsen voor een jungletour. Je leert meer over de Aboriginal cultuur en krijgt de ultieme kans om eens groene mieren te proeven! Deze diertjes zijn niet alleen kriebelig, maar hebben ook een enorm hoog gehalte aan vitamine C.

Of kies ervoor om te kamperen midden in het regenwoud. Bij de kampeerplekken van Noah Beach overnacht je dicht bij zowel het regenwoud als het strand. Let wel op: sommige campings zijn tijdens het regenseizoen gesloten.

Weer en klimaat

Het regenseizoen valt in het Daintree National Park in de zomer. Dankzij een tropisch klimaat stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden, maar het zijn tevens de natste maanden van jaar in het regenwoud. Veel wegen zijn tijdens de regentijd minder toegankelijk.

Ook de winter is goed geschikt voor een bezoek aan het tropische regenwoud. In de Australische winter kan het in het Daintree National Park nog 25 graden zijn én is het droger dan in de natte zomermaanden.

Reizen Daintree National Park

Meer Daintree National Park

Reviews Daintree National Park

Op zoek naar kasuarissen in Daintree National Park. (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Imme Visser op 11 april 2016

Het Daintree National Park is totaal niet wat je verwacht bij Noord Australië. Witte stranden, azuurblauwe wateren en eindeloze rijen palmbomen? Natuurlijk. Regenwoud? Vreemd! Het park voelt een beetje aan alsof je je in Jurassic Park begeeft. De bomen oeroud, en overal waar je kijkt het groenste groen.

Omdat wij geen fourwheeldrive hadden, zijn wij naar Mossman Gorge gereden. Dit stuk van het park is erg makkelijk bereikbaar, en goed ingesteld op toeristen. Er is een informatiecentrum, een restaurantje en zelfs een busje die je naar de ingang van het park brengt.

De wandelingen die je er kunt doen zijn niet lang (2 tot 5 km), maar erg mooi. Het eerste deel kom je veel mensen tegen die gaan zwemmen in de rivier, ook al staan er veel bordjes die vertellen dat dit erg gevaarlijk is. Wij hebben dit dan ook niet gedaan.

Op zoek naar kasuarissen (grote, emoe-achtige vogels) liepen wij voorzichtig door het regenwoud. Het is er klam en vochtig, maar heet tegelijk: doe dus ruim zittende, lichte kleding aan. Er zijn momenten dat je geen mens tegenkomt, en je puur groen om je heen ziet. Op dat soort momenten bedenk je je dat kasuarissen eigenlijk nét echt dinosaurussen zijn. En dan is zo’n dicht regenwoud toch wel een beetje griezelig.

7,8
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Stranden
7 Wildlife
6 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Daintree National Park

  • Oudste regenwoud van Australië
  • Korte wandeling waarop je toch heel veel ziet

Minpunten Daintree National Park

  • Te veel geld betalen voor toeristische extras
  • De eerste helft van de wandeling loop je met teveel mensen
Ultieme tip: In plaats van het busje nemen (waar geld voor wordt gevraagd), kun je de 2 km naar de ingang van Mossman Gorge ook te voet gaan.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors