10 veelgebruikte Ozzie uitdrukkingen

10 veelgebruikte Ozzie uitdrukkingen

door Suzanne Rijnja

‘Ai went to the bottle-o ‘s arvo to get a couple of tinnies for the barbie.’ Huh? Net wanneer je denkt dat je je Engels onder de knie hebt, begint er een Australiër tegen je te praten. En jij dacht dat je het met ‘g’day mate’ wel zou redden…

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De Ozzie slang is meer dan alleen een accent. De Australiërs hebben een compleet nieuw vocabulaire ontwikkeld, waar je tijdens je rondreis door Australië niet aan ontkomt. Soms lijkt het heel logisch, maar meestal is er geen touw aan vast te knopen.

Om je toch een beetje voor te bereiden hebben wij tien Ozzie uitdrukkingen op een rijtje gezet, die je gegarandeerd tegenkomt tijdens je roadtrip.

1. No worries

Bots je per ongeluk tegen een Ozzie aan? De kans is groot dat je gelijk een ‘no worries’ hoort. De uitspraak wordt gebruikt wanneer een Australiër aan wil geven dat het geen probleem is of om je gerust te stellen.

2. Good on ya

Een uitspraak die je vaak tegenkomt, maar waar geen exacte vertaling van te vinden is. Zeg het wanneer iemand iets goed doet, of om iemand te bedanken. Good on ya mate!

3. Mozzie

Dit dier valt enorm veel toeristen aan in Australië: de mug. In de Outback vind je ook veel vliegen. Zelfs de beweging van het zwaaien voor je gezicht om de vliegen weg te jagen heeft een eigen benaming, namelijk de Aussie salute.

4. S’arvo / Arvo

‘See you s’arvo’, waarschijnlijk heb je geen idee wat je nou hebt afgesproken. Maar arvo betekent simpelweg middag en ’s arvo deze middag. Niet te verwarren met avo, een avocado.

5. Fair dinkum

Wanneer iemand je ‘fair dinkum’ vindt, is dat een groot compliment. Het woord wordt omschreven als echt, eerlijk en zonder dollen. Maar je kan het ook uitroepen als ‘dat meen je niet’.

6. Servo

Scheur je net met je auto naar Perth, zie je dat je tank bijna leeg is. Ga op zoek naar de dichtstbijzijnde servo en vul je tank helemaal vol.  Zo kan je gelijk door richting Kings Park voor een Ozzie barbie.

7. Barbie

Nee, hiermee wordt niet de blonde speelgoedpop bedoeld, maar een échte Australische barbecue. Nodig wat vrienden uit, gooi een paar chops en snags op de barbie en smullen maar!

8. Amber fluid

Bij een barbecue hoort natuurlijk ook een drankje. Ga naar de lokale bottle-o en koop een paar biertjes. Hier heb je genoeg keuze aan amber fluid, van tinnies tot hele slabs. Neem ze mee en geniet tijdens de zonsondergang van een coldie.

9. Roo

Als je dit hoort, denk dan niet dat er iemand juicht. Waarschijnlijk is er een kangoeroe in de buurt. En wie weet schuilt er wel een kleine joey in haar buidel. Het spreekwoord ‘he’s got a few roos loose in the top paddock’ heeft trouwens een iets minder leuke betekenis: er zit dan een steekje los bij iemand.

10. Thongs

In Australië loopt iedereen op Bondi Beach rond in thongs. Niet te verwarren met een soort lingerie, zoals in andere Engelstalige landen. In Australië bedoelen ze hier namelijk teenslippers mee.

En, ken je de basis van de Aussie slang al? Good on ya! Tijd om je talent te testen tijdens je eigen rondreis? Bekijk alle reizen door Australië.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors