K'Gari (voorheen Fraser Island)
8,9
8,8 Algemene ervaring
8,4 Locals
9,1 Interessant
9,4 Natuur
9,1 Stranden
8,4 Wildlife
8,6 Wandelingen en/of andere activiteiten

K'Gari (voorheen Fraser Island)

door Willeke van Doorn

K'Gari (spreek je uit als 'khurrie') is het grootste zandeiland ter wereld en bevat meer zandkorrels dan de Sahara. Het eiland stond lange tijd bekend als Fraser Island, maar daar kwam in 2021 officieel verandering in na een langdurige campagne door de inheemse Butchulla-gemeenschap. K'gari betekent paradijs in hun taal. De naamswijziging is bedoeld om de erkenning en respect voor de inheemse cultuur en geschiedenis te bevorderen, en om het belang van het eiland als een spirituele en culturele plaats voor de Butchulla-mensen te benadrukken.

Het paradijselijke eiland is in ieder geval zeker een bezoek waard. Met een 4x4 rijd je het hele eiland over. Je raast over de parelwitte stranden aan de kust, langs bijzondere rode zandsteenformaties en door het regenwoud. K'Gari is 123 kilometer lang, ligt aan de oostkust van Australië en hoort bij Queensland. Het is meer dan alleen een grote zandbank. Op dit populaire eiland bezoek je het zuivere zoetwatermeer Lake McKenzie, rotsformatie The Cathedrals, het heldere riviertje Eli Creek en het eindeloos lange 75 Mile Beach.

ZELF NAAR K'Gari (voorheen Fraser Island)?

Bekijk alle 30 reizen naar K'Gari (voorheen Fraser Island)

Razen over het strand met een 4x4

K'Gari is het beste te bereiken met de ferry vanuit Hervey Bay. Binnen veertig minuten kom je aan op Hook Point, waar je direct je rijvaardigheid test. K'Gari ontdek je het beste met een 4x4 auto waarmee je over de onverharde zandwegen van het eiland raast. Wees voorbereid op een bumpy ride!

Via de bosrijke en hobbelige zandwegen baan je je weg naar de open vlakte: het strand. Hier raas je met maximaal tachtig kilometer per uur over het zand. Aan je linkerhand groeit een prachtig regenwoud en aan je rechterhand ruist de Grote Oceaan.

Binnen no-time zit je op 75 Mile Beach. Stap even uit en neem een kijkje bij het scheepswrak Maheno. Dit roestige, halfvergane schip ligt voor de helft bedolven onder het zand en deels onder water.

Wil je niet zelf een 4x4 huren of besturen dan is de Tag-along Tour van A1 Fraser Roving een goede optie. Met een stoet roze 4x4's rijd je over het eiland. Een gids bestuurt de voorste wagen en deelnemers die dat leuk vinden, zijn afwisselend chaurffeurs in de volgwagens. Voor vertrek doe je met je hele groep boodschappen, je kampeert op het eiland en de gids brengt je langs de belangrijkste hoogtepunten van het eiland.

Lake McKenzie

Een van die hoogtepunten op je tour over K'Gari is Lake Mckenzie. Op K'Gari liggen veertig zoetwatermeren waarvan het water zo zuiver is dat het drinkbaar is. Deze meren zijn ook je enige mogelijkheid om te zwemmen op Fraser Island, aangezien de zee een no go area is vanwege de zeer sterke stroming en de aanwezigheid van haaien.

De bekendste meren zijn Lake Wabby en Lake McKenzie. Vooral dit laatste meer is geweldig mooi met water dat zo helderblauw is dat je de zandkorrels op de bodem bijna één voor één telt. Parelwitte zandstranden met hier en daar een boom omringen het meer. Het zachte, pure zand werkt als een filter en houdt het water van het meer helder.

The Cathedrals en Eli Creek

Verder naar het noorden vind je langs het strand, uitgestrekt over een lengte van achttien kilometer, The Cathedrals. Deze opvallende, rode zandsteenformaties omhelzen het strand en klimmen hoog de lucht in. Ga zitten bij een van de picknickgelegenheden rondom The Cathedrals voor een zonnige lunchstop tijdens je tour over het eiland.

Bezoek ook de prachtige Eli Creek. In dit heldere riviertje van drie meter breed laat je je naar het strand drijven, terwijl schildpadden aan alle kanten om je heen zwemmen. Boven je vliegen zo'n 230 vogelssoorten. Op het eiland groeien palmen, acacia's, prehistorische varens en reusachtige Kauridennen.

Kamperen in een duinpan

Kamperen op het eiland maakt je K'Gari-ervaring compleet. Je gaat helemaal back to basic door de primitieve accommodatie en slaapt midden tussen alle unieke flora en fauna die op het eiland leven. De meeste campings staan aangegeven op de kaart en beschikken over toiletten en douchegebouwen.

Mocht je iets avontuurlijker zijn aangelegd en willen genieten van uitzicht op zee en een heldere sterrenhemel, dan zet je je tent op in een duinpan. Zo geniet je 's avonds van allerlei onbekende geluiden van de natuur en een prachtige sterrenhemel. Veel tours rondom K'Gari vertrekken vanaf Hervey Bay. Beaches is een grote organisatie die de 4x4 self-drive tours aanbiedt in alle soorten en maten. Een aanrader!

Dingo's

Pas tijdens je verblijf op K'Gari wel op voor dingo's die rond je tent kunnen zwerven. Ze lijken op de ons bekende trouwe viervoeters, maar deze wilde Australische variant is een stuk minder lief.

Alhoewel dingo's niet zo snel mensen zullen aanvallen, is het wel eens voorgekomen. Je wordt geacht je aan de 'omgangsregeling' met deze dieren te houden als je het eiland betreedt. Informeer hierover bij het plaatselijke Tourist Information Centre.

Als je dit doet en het aandurft om in een 4x4 achter het stuur te kruipen en over de zandwegen van het eiland te surfen, staat K'Gari garant voor een topvakantie en een unieke ervaring op 's werelds grootste zandstrand.

Wat is de beste reistijd?

De droge maanden van april tot oktober zijn ideaal om K'Gari te bezoeken. Deze periode is er over het algemeen minder regenval en zijn de temperaturen aangenaam, met gemiddelden tussen de 20°C en 25°C. Bovendien is de zee vaak kalm en is het zicht voor activiteiten zoals snorkelen en duiken beter.

Reizen K'Gari (voorheen Fraser Island)

Meer K'Gari (voorheen Fraser Island)

Reviews K'Gari (voorheen Fraser Island)

Fraser Island 70 miles beach (bezocht in februari 2018)

Review geschreven door Ben Dijkstra op 11 november 2018

Fantastisch zand-eiland moet mooie wandelingen en meren.
hoogtepunt is wel het ongelimiteerd 4x4 rijden over een eindeloos strand, met fantastische uitzichten, kreken en een oud scheepswrak.
toeristische voorzieningen ontbreken, behalve een redelijk basaal verblijf/lodges

Ultieme tip: Indian Head
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fraser Island (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Wilma Pathuis op 22 november 2017

Wij hebben een dagexcursie gedaan om dit mooie eiland te bezoeken. Je ziet dan vele gevarieerde dingen. Zo gingen we met oude busjes door het regenwoud, stapten we uit en liepen nog een mooie route. Vervolgens over het mooie strand richting het bootwrak. Vanaf hier zie je in de verte net een beetje geluk orka's springen. Verderop ligt een prachtig meertje waar je lekker in kan lopen. Mensen krijgen de kans om vanaf hier met een helikoptervlucht Fraser te bekijken. Als de groep weer compleet is dan gaat de bustour weer verder naar een restaurant waar je geniet van een lopend buffet. Je hebt tijd om even rond te lopen en daarna stap je in de bus en rijd je naar Lake Mckenzie. Hier kun je heerlijk zwemmen maar bovenal is dit zand wat op de bodem is echt fijn. Smeer je hier lekker mee in en je huid is echt zijde zacht. Na een lange dag ga je weer richting de boot. Je ziet veel op zo'n dagexcursie. Maar als je de tijd hebt verblijf dan zeker wat langer hier. Met een auto is het amper te doen omdat er geen weg ligt. Je rijdt over zand en strand.

Pluspunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Omgeving
 • Lake mckenzie
 • Regenwoud
 • Temperatuur

Minpunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Met de auto is het niet in 1 dag te doen omdat je op zand rijdt
Ultieme tip: Als je de tijd hebt zou ik zeker langer dan 1 dag gaan. Je komt ogen te kort op dit mooie eiland.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Supermooi eiland! (bezocht in september 2010)

Review geschreven door I Hartzheim op 19 november 2017

Fraser Island is echt een must-see als je in Australië bent. De uitgestrekte stranden, lake mackenzie, kamperen in de duinen, allemaal onvergetelijk! Of je nu een backpacker bent van 18 of al wat ouder en reist met je lover, ik kan het iedereen aanraden

Ultieme tip: Boek een tour waarbij je zelf een 4wd over het eiland rijdt, dit is echt een belevenis!
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Fraser Island: amazing (bezocht in oktober 2016)

Review geschreven door Emma Kok op 15 november 2017

We hebben de tweedaagse bustour gedaan. Onwijs leuke chauffeur en toffe ervaring. Hij gaf wat achtergrondinformatie over het eiland en bracht je naar een mooiste plekken. Mijn favorieten waren Lake McKenzie en het Maheno Shipwreck.

9,0
8 Algemene ervaring
8 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Uniek
 • Water in de natuur is drinkbaar
 • Hoge snelheid door de bossen en het zand is bijzonder en gaaf

Minpunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Weer kan onvoorspelbaar zijn
Ultieme tip: Ga naar Fraser Island en neem de tweedaagse tour. Het eiland is te mooi om het in een dag te bezichtigen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Trip Fraser Island (bezocht in augustus 2016)

Review geschreven door Tinne van der Veer op 06 november 2017

Een eiland wat je gezien moet hebben in je leven. Van allerlei soorten natuur is er iets. Van bossen tot strand tot rivieren. Prachtig, oogverblindend en vernieuwend zijn woorden die hierbij passen. In 3 dagen kan je het gehele eiland gezien hebben.

8,0
8 Algemene ervaring
7 Locals
9 Interessant
9 Natuur
9 Stranden
7 Wildlife
7 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Aardig locals
 • Ervaring

Minpunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Groepsreis
Ultieme tip: Gewoon doen.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Prachtig eiland! (bezocht in april 2016)

Review geschreven door Angelique van Loon op 23 juli 2017

Unieke ervaring op een uniek eiland! Drie dagen op Fraser Island geweest, de ultieme manier om het eiland te verkennen is per jeep! Er zijn geen verharde wegen, auto's rijden over het strand, die dient als hoofdweg en start/landingsbaan voor kleine vliegtuigen. Hele mooie plekken zijn er op het eiland, niet te vergeten met de mooie witten stranden. Vergeet ook zeker niet de champagne pools te bezoeken want zoals de naam al zegt; het lijkt net champagne!

9,1
9 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • ongerepte natuur
Ultieme tip: Met een gezellige groep mensen het eiland verkennen in een 4x4 auto
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Een ervaring om niet te vergeten! (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Marja Bakker Philips op 07 mei 2017

Een geweldige ervaring op een heel bijzonder eiland, waar je van alles kunt doen van vissen tot zwemmen, van wandelen tot chillen. Ga je weer na huis denk dan om het tij, anders mis je je boot en je zal dan een stuk om moeten rijden.

Pluspunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Het eindelose strand
 • de Natuur

Minpunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • Geen
Ultieme tip: Lake Mackenzie zeker bezoeken!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Fraser Island is de moeite zeker waard om te bezoeken (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Rob Bakker op 08 juli 2016

Fraser Island kun je collectief met truck of 4x4 over de stranden rijden en in de resort overnachten of met eigen gehuurde 4x4 het eiland verkennen . Alleen bij eb kun je over de stranden rijden en het binnenland verken je via enkele bospaden. Spectaculair is het, maar wel oppassen voor de dingo's in de paartijd en als er jongen zijn.
Champagne Pools moet je zeker geweest zijn: een mooi punt om uit te blazen en een frisse duik te nemen met een prachtig uitzicht.

Ultieme tip: Bezoek het Maheno Shipwreck. Een oudtransportschip dat daar als wrak vergaat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige periode aan de Oost kust van Australië (bezocht in oktober 2011)

Review geschreven door Minal Bielderman op 05 juli 2016

Geweldig om zo dicht bij en in de natuur te zitten. Twee nachten in een tent geslapen en echt praktisch geleefd. Mooie plekken, meren en natuur gezien met een geweldige tourguide die heel veel met passie vertelde over het eiland.

9,3
10 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • alles

Minpunten K'Gari (voorheen Fraser Island)

 • je moet wel rekening houden met het feit dat er geen winkels zijn
Ultieme tip: De stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors