Top 7 kleuren uit het Australisch palet

Top 7 kleuren uit het Australisch palet

door Maxime van der Laarse

Blauwe zeeën, groene regenwouden en oranje Outback. Australië is een land van uitersten, niet gek dus dat alle kleuren van de regenboog hier goed zijn vertegenwoordigd. Of je nou gaat backpacken, een groepsreis maakt of er met de camper opuittrekt, tijdens jouw rondreis Down Under word je omringd door Australische tinten.

Ontdek het hemelsblauw van de Whitsundays, begeef je in het diepe groen van het Daintree National Park en ervaar de oranjerode Uluṟu. Om het palet compleet te maken zochten wij ook nog naar paars, roze, rood en geel.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Ga je mee naar de regenboog Down Under? Laat je verrassen en inspireren door onze lijst van zeven kleuren uit het Australisch palet.

7. Het gele Flinders Street Station

Ben je in Melbourne, dan kan hét iconische gebouw tegenover Federation Square je niet ontgaan: Flinders Street Station. En laat het nou net uitgewerkt zijn in heldergele verf!

Het gebouw dateert uit begin 1900 en vormt het belangrijkste knooppunt in het spoornetwerk van Melbourne. Honderdduizenden mensen begeven zich iedere dag in het complex om hun trein of tram te pakken. Ook is het een geliefde ontmoetingsplek. De zin "meet me under the clocks" is een bekende uitspraak geworden in Melbourne.

Van origine heeft het gebouw een lichtere steenkleur, maar deze is steeds feller geworden en heeft nu een unieke mosterdkleur. Het gebouw wordt gerenoveerd en de gevel zal zijn originele kleur terugkrijgen in 2017.

6. Het rood van de Australische Koningsparkiet

De flora en fauna van Australië is erg uitgebreid en kent een bont kleurenspel. Het land telt wel 650 verschillende vogelsoorten, waaronder 55 papegaaienvariëteiten. De endemische Australische Koningsparkiet is er daar een van. Deze felrode papegaaiensoort spot je aan de Oostkust van Australië.

Alleen het mannetje heeft een compleet rood lichaam en een rode kop. De vleugels zijn donkergroen. Hij is hiermee de enige Australische vogel met zoveel rode veren. De jonge exemplaren en de vrouwtjes hebben meer groen in hun veren en ook komen er zeldzame soorten voor waarbij het rode gedeelte geel of oranje van kleur is.

5. De oranje Uluṟu

Wil je oranje, dan moet je in de Outback zijn. Hier, in het midden van Australië, vind je de Uluṟu, beter bekend als Ayers Rock. Dit is dé iconische oranjerode rotsformatie van het land. Te midden van de stofgrond rijst het 3,6 vierkante kilometer grootte gevaarte op alsof het niets is.

Omdat het ooit een ondiepe zee was, vulde het gebied zich met afzettingsgesteente. Langzaamaan ontstonden er plooien en zo werd de zanderige berg gecreëerd, die zijn kleur dankt aan het rood van het zandsteen en het geel van de kwartslagen.

Voor de Aboriginals heeft de rots een mythische betekenis en je mag hem dan ook niet beklimmen. Wel gaan er verschillende gebaande paden langs de voet van de berg en een overnachting op het terrein van het Red Centre maakt de indrukwekkende ervaring compleet. Zo zie je hoe de warme tinten van de zonsopkomst en -ondergang de berg van oranje naar dieprood kleuren.

4. Roze zoutmeren

Het is nu zomer Down Under en dat brengt een interessant natuurfenomeen met zich mee. Zoutrijke meren veranderen dan namelijk door de warmere temperaturen van kleur en krijgen een felroze tint.

Het bekendste roze meer van Australië is Lake Hillier op de Recherche-archipel. Maar ook de Hutt Lagoon in Western Australia en het meer in het Westgate Park nabij Port Melbourne zijn de moeite waard.

De hoge concentratie aan zout en de aanwezigheid van de alg Dunaliella Salina in deze meren zorgen ervoor dat het water roze is. Zwemmen wordt niet aangeraden vanwege de onaangename geur die van het water afkomt. Het is wel leuk om Lake Hillier vanuit een helikopter te ontdekken. Van bovenaf lijkt het water nog rozer!

3. Paarse Jacaranda bomen

Een kleine ode aan de paarse Jacaranda bomen mag best, want hoewel ze niet alleen in Australië voorkomen, zijn ze toch onlosmakelijk aan het land verbonden.

In het landschapsontwerp van veel steden is de boom opgenomen en elk jaar vieren de inwoners de bloeiperiode met festivals. Het bekendste Jacaranda Festival is die van Grafton. Tijdens de volle bloei in oktober en november krijgen de inwoners een dag vrij om de parades en evenementen bij te wonen. Ook worden er een Jacaranda-koningin en -prinses verkozen.

In oude folklore komt de boom ook voor. Zo vertelt een Australisch kerstlied dat Kerstmis dichtbij is en gelooft men dat je te laat bent met studeren voor examens zodra de Jacaranda bloeit. Deze laatste legende is ontstaan op de Universiteit van Sydney, waar de iconische boom tot voorkort groeide. Studenten noemen examenstress daarom Purple Panic en de boom de Exam Tree. De boom is gestorven op 28 oktober 2016, maar wordt opgevolgd door een nakomeling.

2. Het blauw van de Whitsundays

Het mooiste hemelsblauw zie je op de Whitsunday Islands. Contrasterend met het groen van het woud en het wit van het zand lijkt het water bij Whitehaven Beach bijna licht te geven. Vanaf Hill Inlet heb je hier een perfect uitzicht over.

Verken je het nationale park per zeilboot, helikopter of duikend, dan ontdek je de verschillende schakeringen blauw die het gebied rijk is. Van cyaan naar diepdonkerblauw, je vindt het tussen het 32 eilandentellende en 170 vierkante kilometergrote park.

1. Het groen van Daintree National Park

Het oudste regenwoud van Australië herbergt het mooiste groen. In het Daintree National Park op honderd kilometer ten noordwesten van Cairns word je omringd door groene, boven je uittorende palmen, varens, eucalyptusbomen en dennenbomen.

Vijftig miljoen jaar geleden was heel het land bedekt met jungle, maar inmiddels is er nog maar 0,3 procent van over. En het grootste deel ligt in het Daintree-park, dat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Met een 4x4 excursie door het beschermde gebied of met een cruise over de Daintree River ontdek je het gebied op zijn best. Onderweg kom je niet alleen groene flora tegen maar ook groene krokodillen en af en toe een kleurrijk bloemetje.

Betoverd door de Australische kleurenpracht? Ga het palet zelf ontdekken en kijk hier voor de mooiste rondreizen Down Under.

Fotocredits: Nicki Mannix | Aaron May | Seabamirum | Seabamirum | Nosha | Joan Campderrós-i-Canas | Graeme Churchard | TineImWunderland | Felix Dance | Jason Tong

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors