Haal het beste uit je trip langs de oostkust

Haal het beste uit je trip langs de oostkust

door Paulien Tak

Ga je een trip langs de oostkust van Australië maken? Fantastisch! De bekendste bezienswaardigheden, zoals Fraser Island en de Whitsundays heb je vast allang opgezocht. Maar wil je echt alles uit je reis halen? Lees dan even deze tips. Wij vertellen je waar je wel en niet kan surfen, in welke maanden je walvissen spot en waar je koala’s van je lijstje kan strepen. Handig toch?

1. Surfen doe je niet in het noorden

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Australië is een surfland bij uitstek. Knappe surfdudes en -dudettes in overvloed en natuurlijk dé perfecte golven. Logisch dat jij als echte surffanaat direct een reis naar Ozzie hebt geboekt. Maar waar pak jij die killer waves?

De oostkust heeft meer dan genoeg surfspots langs de 2600 kilometer lange kustlijn. Maar je pakt niet overal golven. Eigenlijk zijn alle goede plekken te vinden tussen Sydney en Brisbane. Ga je verder naar het noorden, dan zul je weinig hoge golven tegenkomen. Maar dat is niet het enige probleem. Hoe verder naar het noorden, hoe meer gevaarlijke dieren je tegenkomt in de zee. Naast haaien, die vrijwel in alle zeeën rondom Australië leven, zwemmen hier ook krokodillen en zeer giftige irukandji-kwallen.

Waar je dan wel in het water moet duiken? De stranden rondom Sydney zijn zeer populair onder surfers. Met name Manly Beach en Freshwater Beach zijn aanraders. Andere surfplaatsen zijn: Coffs Harbour, Noosa, Byron Bay, Crescent Head en Gold Coast.

2. Duik op de mooiste plek in het Great Barrier Reef

Bekijk je de onderwaterwereld liever door een duikbril dan dat je eroverheen zoeft? Dan staat een duik in het Great Barrier Reef vast op jouw bucketlist. Het grootste rif ter wereld is waarschijnlijk een van de redenen waarom je de oostkust van Australië afreist. Maar waar is het rif het mooiste?

Het rif heeft een oppervlakte van maar liefst 348.700 vierkante kilometer. Inderdaad, dat is behoorlijk groot. En het loopt helemaal van het noorden in Australië tot ongeveer ter hoogte van Bundaberg. Genoeg plekken dus om dit rif eens van dichtbij te bekijken. Maar helaas is de onderwaterwereld lang niet overal zo mooi meer. Vooral in het noordelijke gedeelte van het Great Barrier Reef is het koraal verbleekt en voor het grootste gedeelte gestorven. Hier moet je dus geen duik nemen.

Waar dan wel? Bewonder het zuidelijke deel van het rif en maak een duiktrip vanaf Lady Elliot Island. Dit eiland staat bekend als ‘the home of the manta ray’, maar je spot hier ook rifhaaien, schildpadden, dolfijnen en natuurlijk kleurrijk levend koraal.

3.  In dit seizoen spot je walvissen

Nog zo’n indrukwekkend dier dat in de oceanen van Australië leeft is de walvis. En die wil je zien natuurlijk! Maar waar en wanneer bewonder je die imposante dieren dan? Wij weten het.

Aan de oostkust zit je sowieso goed om de spectaculaire dieren te zien. In het walvissenseizoen spot je de beesten bijna langs de hele kustlijn. In Sydney boek je een whale watching tour, terwijl  je in Byron Bay een kajaktocht maakt tussen de bultruggen en op Fraser Island zie je ze soms zelfs vanaf het land. Andere plaatsen om de walvissen te spotten zijn: Newcastle, Jervis Bay, Port Macquarie, Woolgoolga, Coffs Harbour, Gold Coast, Brisbane, Sunshine Coast, Airlie Beach en Cairns.

Om de imposante dieren te zien aan de oostkust, moet je in de maanden juli tot en met september gaan. Dan trekken de walvissen van Antarctica naar de warme wateren in het noorden.

4. Hier bewonder je koala’s in het wild

Australië kan je niet verlaten zonder koala’s te hebben gezien. Toch zijn er genoeg reizigers die de wollige beestjes alleen in de opvangcentra bewonderen. En dat is jammer, want dieren in het wild spotten is toch veel leuker?

Als je toch bezig bent die ellenlange oostkust te bereizen, maak dan ook even een uitstapje naar Magnetic Island. Op dit eiland, dat zo’n 350 kilometer onder Cairns ligt, heb je een grote kans om de pluizige Australische inwoner te aanschouwen. Het eiland bestaat uit prachtige baaien, grillige heuvels en geurige eucalyptusbossen. En laat dat laatste nou net het favoriete voedsel van de koala zijn.

De meeste kans maak je langs de Forts Walk. Deze wandeling duurt een half uur en brengt je naar een schitterend uitzichtpunt. Onderweg tuur je voortdurend in de bomen, op zoek naar de koala. Ga rond zonsondergang, dan heb je niet alleen een spectaculair uitzicht, maar komen de beestjes ook in beweging om naar eten te zoeken.

5. Vermijd deze plekken tijdens...

De oostkust is de meest populaire kant van Australië en écht alleen zijn, zal niet vaak voorkomen. Vooral de bekende highlights langs de oostkust worden druk bezocht door backpackers en toeristen, maar ook door locals. Op deze plekken moet je vooral niet zijn…

Sydney is misschien wel een van de meest geliefde steden om oud en nieuw te vieren in de wereld. En dat is logisch, want: spectaculaire vuurwerkshow bij de Harbour Bridge. Maar wil jij écht samen met duizenden andere mensen om zes uur ‘s ochtends opstaan, om het beste plekje te bemachtigen? Dat dacht ik ook niet.

Een andere plaats die je beter kan vermijden is de Gold Coast tijdens Schoolies Week. Dit is een soort Spring Break voor Australische middelbare scholieren. De laatste week van november vieren zij hun laatste jaar met een hoop drank en hormonen op plekken, zoals Surfers Paradise. Even skippen dus.

Met deze tips haal jij alles uit je reis langs de oostkust! Nog geen trip geboekt? Bekijk dan hier alle rondreizen door Australië. 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors