Kakadu National Park
9,0
9,5 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,3 Stranden
9,3 Wildlife
8,0 Overige activiteiten
8,3 Bereikbaarheid

Kakadu National Park

door Willeke van Doorn

De rotsplateaus, rode rotswanden, watervallen, billabongs (waterpoelen), lange rivieren, verdronken land en kustvlakten maken het Kakadu National Park tot één van de hoogtepunten in de Northern Territory en een niet te missen stop tijdens een rondreis door Australië.

Het immens grote park heeft met haar diverse natuur en uiteenlopende landschap een plaats veroverd op de Werelderfgoedlijst. Kakadu National Park ligt in het noorden van de Northern Territory. Het park is maar liefst 20.000 hectare groot en biedt plaats aan duizenden planten en dieren, waaronder 25 soorten kikkers, 60 soorten zoogdieren, 51 vissoorten, 120 reptielsoorten en 280 verschillende soorten vogels!

ZELF NAAR Kakadu National Park?

Bekijk alle 21 reizen naar Kakadu National Park

Aboriginals

De naam Kakadu komt uit het Gagadju, een lokale Aboriginaltaal. Veel van Kakadu National Park behoort toe aan de Aboriginals. Zij verhuren het park aan de regering om te gebruiken als nationaal park. Ongeveer een derde van de parkrangers zijn Aboriginals en zij hebben nog steeds nederzettingen in het park.

Schitterende Aboriginalrotstekeningen, waarvan sommigen meer dan 20.000 jaar oud zijn, sieren de rotswanden in Kakadu. Vooral op Ubirr Rock en Nourlangie Rock zijn mooie kunstwerken te zien. De Aboriginals organiseren verschillende excursies in het park. Zo kom je op een unieke manier meer te weten over hun tradities en cultuur.

Tours Kakadu

Een night tour met Kakadu Culture Camp neemt je mee naar de roots van Aboriginal Australië. Je brengt de avond door met de lokale Bikinj familie die je meer vertelt over hun cultuur. Vervolgens maak je een bushtucker wandeling en verzamel je je eten voor een driegangendiner dat je boven een traditioneel kampvuur bereidt.

Na je maal stap je op de boot en maak je een wildlife cruise. In alle stilte spot je dieren die je overdag nooit zult zien. Er is tijdens de tour ook tijd voor Aboriginal actie! Je leert de didgeridoo spelen, manden weven en speren en boemerangs werpen. En dit alles met een onmetelijke sterrenhemel boven je.

Jabiru

Veel excursies vertrekken vanuit Jabiru wat het een goede uitvalsbasis om het Kakadu National Park te verkennen. In de buurt van het plaatsje ligt ook een klein vliegveld dat vluchten aanbiedt over het park. Dit is een absolute aanrader want het is dé manier om de uitgestrekte stroomgebieden van de machtige rivieren en de zwartgeblakerde landschappen te bezichtigen.

In Jabiru ligt ook het interessante Bowali Visitor Centre. Alles wat je over het park wilt weten is daar te vinden: veel informatie over het gebied, wandelkaarten, de toestand van de wegen en uitleg over de bijzondere flora en fauna.

Kamperen

Jabiru is tevens een van de plekken in het park waar je je tent mag opzetten. Daarnaast bieden ook de East Alligator regio, het gebied Nourlangie, de Yellow Water regio en het gebied rondom de Jim Jim en Twin Falls de mogelijkheid om te kamperen.

Het nationale park beheert de meeste kampeerplaatsen. Het is niet mogelijk om van tevoren een kampeerplek te reserveren. First come, first served. Als je buiten een van de aangewezen kampeerplekken wilt overnachten, dien je in het bezit te zijn van een kampeervergunning.

Geen zin om te kamperen? Verblijf dan in een van de hotels en lodges in het park. In Jabiru overnacht je bijvoorbeeld in het Mecure Hotel dat de vorm heeft van een krokodil. Daarnaast ligt in zowel de South Allegator als de Yellow Water regio een vakantieresort. Het Mary River Roadhouse richt zich op de backpacker met een krapper budget.

Beste reistijd

Houd wanneer je het park bezoekt rekening met het grote verschil tussen het natte en het droge seizoen. Het natte seizoen loopt van oktober tot april. In die periode valt er 1.300 millimeter regen en de temperatuur stijgt tot 35 graden of meer. Miljarden muggen zijn op zoek naar bloed.

De beste tijd om Kakadu National Park te bezoeken is daarom de late droge periode in juli en augustus. Dan zijn er heel veel dieren te zien die samen komen op de plekken waar nog water is.

Reizen Kakadu National Park

Meer Kakadu National Park

Reviews Kakadu National Park

Indrukwekkende natuur, birdlife en geschiedenis, meer tijd nodig. (bezocht in augustus 2019)

Review geschreven door Henk van Dijk op 05 december 2019

Met de 4WD Landcruiser 5 dagen hier verbleven. Vergis je niet het park is erg groot. Wij bleven op 1 plek in Cooinda lodge. Must do: Yellow Water River Cruise, zowel bij zonsopgang als zonsondergang erg mooi. Ik zou van te voren het zo plannen dat je je goed oriënteert op wat je wilt zien, ook op weg door het park naar je bestemming en daar ook de activiteiten meteen doen. Andere must Mamukala Wetlands met een zeer mooi uitzichtpunt om birdlife te zien en een mooie wandelroute. Zorg dat je een 4WD hebt zodat je op alle afgelegen plekken kunt komen. Andere must do is het cultureel centrum, geeft goed inzicht in de geschiedenis.

9,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Kakadu National Park

 • Indrukwekkende natuur
 • Birdlife
 • aborginal culture

Minpunten Kakadu National Park

 • grote oppervlakte
Ultieme tip: Yellow Water River Cruise bij zonsondergang.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Beleef de magie van Australië in Kakadu (bezocht in juli 2019)

Review geschreven door Luc van Griensven op 17 november 2019

Kakadu is echt een magische plek in noord-Australië met voor ons het hoogtepunt ‘Gunlom’. Een natuurlijke infinity-pool bovenaan Gunlom falls.
Maar de andere bezienswaardigheden zijn ook zeker de moeite waard.

Ultieme tip: Zorg voor een ‘four wheel drive’ om op de meest bijzondere plekken te komen
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Boottocht over Yellow Water Billabong in Kakadu National Park (bezocht in juli 2016)

Review geschreven door Yvonne Wesselink op 16 maart 2018

De Yellow Water Billabong ligt in het hart van Kakadu National Park in het noorden van Australië. Het is eigendom van de Aboriginal-stammen die in dit gebied leven. Ruben, een local, is mijn gids. Hij vertelt hoe zijn familie hier al generaties lang leeft. Een bushtucker menu is dagelijkse kost, wat zo’n beetje alles omvat wat in de natuur te vinden is. “Slangen en hagedissen zijn echt heerlijk als je ze kookt in hun eigen sappen” vertelt hij met een grijns. De boot glijdt langzaam verder door het wijdse moerasgebied. Ruben wijst naar een boom (formaat lantaarnpaal) en zegt nonchalant: “In het regenseizoen staat deze voor driekwart onder water”. Ik kijk om me heen en besef, dat de met bomen en struiken begroeide eilanden en graslanden over een paar maanden veranderen in een mysterieus onderwaterlandschap. Als de regentijd voorbij is zakt het water en blijft de billabong over. De koning van de billabong is de zoutwaterkrokodil. Salties (zoals Australiërs ze liefkozend noemen) zijn de meest agressieve in hun soort en worden soms meer dan zes meter lang. Al snel glijdt er een enorm exemplaar stilletjes naast onze boot omhoog. De arrogantie die dit beest uitstraalt dwingt respect af.In Kakadu komt een derde van alle Australische vogels voor. In het droge seizoen migreren veel vogels naar dit waterrijke gebied. Honderden ganzen produceren een oorverdovend geluid en op de oever steken witte reigers als smalle witte vlaggen boven het gras uit. “Let’s find the jacana” zegt Ruben. Hij vertelt dat er jacana’s met jongen zijn gespot. Na een korte blik over het water wijst Ruben naar een plukje leliebladeren. Een klein zwart vogeltje met knalrode kam op zijn kop en opvallend lange tenen loopt soepeltjes over de waterplanten; alsof hij over water loopt. Meteen is duidelijk waarom hij de bijnaam Jezus bird heeft. De kleintjes zoeken bescherming onder de vleugels van vader waardoor het lijkt alsof een dikkere versie met acht pootjes op het lelieblad staat.
www.travelz.nu

9,5
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Stranden
10 Wildlife
9 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Kakadu National Park

 • Bijzondere combinatie van cultuur en natuur
 • De plek voor vogelliefhebbers

Minpunten Kakadu National Park

 • Weinig natuurlijk zwemwater door de aanwezigheid van zoutwaterkrokodillen
Ultieme tip: Sta vroeg op voor een wandeling of boottocht. De geluiden, vogels en stilte zullen je verrassen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Yellow River, Cooinda, nabij Kakadu National Park, Australië. (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Vincent Brink op 22 november 2017

Yellow River, Cooinda, nabij Kakadu National Park, Australië: neem de eerste ochtendexcursie op de rivier per boot. Zie de volle glorie van de prachtige flora en fauna in de vroege ochtend. De enige geluiden komen van de dieren. Schitterend licht voor foto's. Adembenemende natuur.

Ultieme tip: Dagexcursie met een gids met vergunning om hele dag in Kakadu te vertoeven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wijds uitzicht (bezocht in december 2007)

Review geschreven door T Reijns op 31 mei 2017

Een bijzonder mooi park met heel veel groen en heel erg groot. Aangezien grote delen van het park niet toegankelijk zijn voor toeristen, hebben wij het park verkend per helikopter. Erg mooi en zeker gaaf om mee te maken. Je vliegt dan vanaf Jabiru Airport.

8,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Verken het per helikopter.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De echt bushbush van Australië (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Anneloor Hoebee op 06 december 2016

Iedereen die naar Australië gaat pakt de (hele) oostkust, de Great Ocean Road en misschien zelfs West-Australië en Uluru. Maar minstens zo de moeite waard als je die kant op gaat is Northwest Territory en de bijbehorende parken. Ik was hier vlak voor het begin van de wet season, wat betekende dat alle zoutwater krokodillen naar de rivieren waren getrokken en we dus in allerlei meertjes konden zwemmen. Nadeel was wel de temperatuur (40+, gecombineerd met extreme droogte en bijbehorende bosbranden). Maar als je nou iets van het echte Australië wil zien qua natuur en Aboriginal-geschiedenis, dan mag dit gebied niet op je itinerary ontbreken! Wat een natuurpracht en Oz-experience met krokodillen en slangen, barbies met authentieke Australische beesten aan het spit en prachtige rotstekeningen van duizenden jaren oud!

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Kakadu National Park

 • natuur
 • eten
 • cultuur
 • wildlife

Minpunten Kakadu National Park

 • slangen
 • schorpioenen
 • krokodillen
Ultieme tip: Meerdaagse trip
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors