Kakadu National Park
8,6
9,0 Algemene ervaring
10,0 Natuur
9,0 Stranden
8,5 Wildlife
7,5 Overige activiteiten
7,5 Bereikbaarheid

Kakadu National Park

door Willeke van Doorn

De rotsplateaus, rode rotswanden, watervallen, billabongs (waterpoelen), lange rivieren, verdronken land en kustvlakten maken het Kakadu National Park tot één van de hoogtepunten in de Northern Territory en een niet te missen stop tijdens een rondreis door Australië.

Het immens grote park heeft met haar diverse natuur en uiteenlopende landschap een plaats veroverd op de Werelderfgoedlijst. Kakadu National Park ligt in het noorden van de Northern Territory. Het park is maar liefst 20.000 hectare groot en biedt plaats aan duizenden planten en dieren, waaronder 25 soorten kikkers, 60 soorten zoogdieren, 51 vissoorten, 120 reptielsoorten en 280 verschillende soorten vogels!

Aboriginals

De naam Kakadu komt uit het Gagadju, een lokale Aboriginaltaal. Veel van Kakadu National Park behoort toe aan de Aboriginals. Zij verhuren het park aan de regering om te gebruiken als nationaal park. Ongeveer een derde van de parkrangers zijn Aboriginals en zij hebben nog steeds nederzettingen in het park.

Schitterende Aboriginalrotstekeningen, waarvan sommigen meer dan 20.000 jaar oud zijn, sieren de rotswanden in Kakadu. Vooral op Ubirr Rock en Nourlangie Rock zijn mooie kunstwerken te zien. De Aboriginals organiseren verschillende excursies in het park. Zo kom je op een unieke manier meer te weten over hun tradities en cultuur.

Tours Kakadu

Een night tour met Kakadu Culture Camp neemt je mee naar de roots van Aboriginal Australië. Je brengt de avond door met de lokale Bikinj familie die je meer vertelt over hun cultuur. Vervolgens maak je een bushtucker wandeling en verzamel je je eten voor een driegangendiner dat je boven een traditioneel kampvuur bereidt.

Na je maal stap je op de boot en maak je een wildlife cruise. In alle stilte spot je dieren die je overdag nooit zult zien. Er is tijdens de tour ook tijd voor Aboriginal actie! Je leert de didgeridoo spelen, manden weven en speren en boemerangs werpen. En dit alles met een onmetelijke sterrenhemel boven je.

Jabiru

Veel excursies vertrekken vanuit Jabiru wat het een goede uitvalsbasis om het Kakadu National Park te verkennen. In de buurt van het plaatsje ligt ook een klein vliegveld dat vluchten aanbiedt over het park. Dit is een absolute aanrader want het is dé manier om de uitgestrekte stroomgebieden van de machtige rivieren en de zwartgeblakerde landschappen te bezichtigen.

In Jabiru ligt ook het interessante Bowali Visitor Centre. Alles wat je over het park wilt weten is daar te vinden: veel informatie over het gebied, wandelkaarten, de toestand van de wegen en uitleg over de bijzondere flora en fauna.

Kamperen

Jabiru is tevens een van de plekken in het park waar je je tent mag opzetten. Daarnaast bieden ook de East Alligator regio, het gebied Nourlangie, de Yellow Water regio en het gebied rondom de Jim Jim en Twin Falls de mogelijkheid om te kamperen.

Het nationale park beheert de meeste kampeerplaatsen. Het is niet mogelijk om van tevoren een kampeerplek te reserveren. First come, first served. Als je buiten een van de aangewezen kampeerplekken wilt overnachten, dien je in het bezit te zijn van een kampeervergunning.

Geen zin om te kamperen? Verblijf dan in een van de hotels en lodges in het park. In Jabiru overnacht je bijvoorbeeld in het Mecure Hotel dat de vorm heeft van een krokodil. Daarnaast ligt in zowel de South Allegator als de Yellow Water regio een vakantieresort. Het Mary River Roadhouse richt zich op de backpacker met een krapper budget.

Beste reistijd

Houd wanneer je het park bezoekt rekening met het grote verschil tussen het natte en het droge seizoen. Het natte seizoen loopt van oktober tot april. In die periode valt er 1.300 millimeter regen en de temperatuur stijgt tot 35 graden of meer. Miljarden muggen zijn op zoek naar bloed.

De beste tijd om Kakadu National Park te bezoeken is daarom de late droge periode in juli en augustus. Dan zijn er heel veel dieren te zien die samen komen op de plekken waar nog water is.

Like deze pagina

Reizen Kakadu National Park

Meer Kakadu National Park

Reviews Kakadu National Park

Yellow River, Cooinda, nabij Kakadu National Park, Australië. (bezocht in augustus 2014)

Review geschreven door Vincent Brink op 22 november 2017

Yellow River, Cooinda, nabij Kakadu National Park, Australië: neem de eerste ochtendexcursie op de rivier per boot. Zie de volle glorie van de prachtige flora en fauna in de vroege ochtend. De enige geluiden komen van de dieren. Schitterend licht voor foto's. Adembenemende natuur.

Ultieme tip: Dagexcursie met een gids met vergunning om hele dag in Kakadu te vertoeven.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Wijds uitzicht (bezocht in december 2007)

Review geschreven door T Reijns op 31 mei 2017

Een bijzonder mooi park met heel veel groen en heel erg groot. Aangezien grote delen van het park niet toegankelijk zijn voor toeristen, hebben wij het park verkend per helikopter. Erg mooi en zeker gaaf om mee te maken. Je vliegt dan vanaf Jabiru Airport.

8,2
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Stranden
9 Wildlife
7 Overige activiteiten
6 Bereikbaarheid
Ultieme tip: Verken het per helikopter.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

De echt bushbush van Australië (bezocht in november 2009)

Review geschreven door Anneloor Hoebee op 06 december 2016

Iedereen die naar Australië gaat pakt de (hele) oostkust, de Great Ocean Road en misschien zelfs West-Australië en Uluru. Maar minstens zo de moeite waard als je die kant op gaat is Northwest Territory en de bijbehorende parken. Ik was hier vlak voor het begin van de wet season, wat betekende dat alle zoutwater krokodillen naar de rivieren waren getrokken en we dus in allerlei meertjes konden zwemmen. Nadeel was wel de temperatuur (40+, gecombineerd met extreme droogte en bijbehorende bosbranden). Maar als je nou iets van het echte Australië wil zien qua natuur en Aboriginal-geschiedenis, dan mag dit gebied niet op je itinerary ontbreken! Wat een natuurpracht en Oz-experience met krokodillen en slangen, barbies met authentieke Australische beesten aan het spit en prachtige rotstekeningen van duizenden jaren oud!

9,0
9 Algemene ervaring
10 Natuur
10 Stranden
8 Wildlife
8 Overige activiteiten
9 Bereikbaarheid

Pluspunten Kakadu National Park

  • natuur
  • eten
  • cultuur
  • wildlife

Minpunten Kakadu National Park

  • slangen
  • schorpioenen
  • krokodillen
Ultieme tip: Meerdaagse trip
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors