Kanangra Boyd National Park Jouw vakantie naar Australië begint hier!

Kanangra Boyd National Park

door Getaway Travel

In het Kanangra Boyd National Park worden imponerende kloven afgewisseld met ruige rivieren en spectaculaire uitkijkpunten. Dit 68.000 hectaren tellende park ligt 180 kilometer ten westen van Sydney en grenst aan de Blue Mountains.

Dé reden voor je bezoek aan het Kanangra Boyd National Park torent uit boven een diepe, in schaduw gehulde kloof: de Kanangra Walls. Deze geelgekleurde zandstenen rotswand is echt adembenemend mooi. Het plaatje wordt compleet gemaakt door de Kanangra Falls, die naar beneden kletteren vanaf het Boyd-plateau.

ZELF NAAR New South Wales?

Bekijk alle 75 reizen naar New South Wales

Ondanks de nabijheid van deze bekende Australische attracties, wordt Kanangra National Park niet overstroomd met toeristen. Vooral buiten de weekenden kom je nauwelijks iemand tegen.

Wandelingen

Het gebied rondom de Kanangra Walls is ideaal voor een mooie bushwalking tocht. De meeste wandelroutes beginnen bij de parkeerplaats van de Kanangra Walls. Voor het mooie uitzicht doe je de tien minuten durende Lookout Walk met in de verte zicht op Mount Cloudmaker. Voor de echte die-hards zijn er een aantal wandelingen van meerdere dagen die je dieper het park en de Blue Mountains inleiden. Dit is alleen voor de wat meer getrainde en avontuurlijke types want je moet jezelf kunnen redden in de wildernis.

Om de Kanangra Walls te bereiken volg je de Great Western Highway. Deze gaat door de Blue Mountains, dus met mooi uitzicht, en volgt de Jenolan Caves road. De laatste dertig kilometer gaan over smalle, onverharde wegen die begaanbaar zijn met een gewone auto.

Wil je overnachten in deze ruige omgeving maar toch niet helemaal aan de natuur overgeleverd zijn? Zes kilometer vanaf de Kanangra Walls, aan de Boyd river, bevindt zich een autocamping met prima faciliteiten.

Jenolan Caves

De Jenolan Caves behoren tot één van de meest uitgebreide en complexe grotten ter wereld. Bovendien zijn dit de oudste grotten ter wereld die open zijn voor publiek! 'Binoomea', oftewel 'Dark Places', is de naam die de Aboriginals aan de grotten hebben gegeven. De kalkstenen grotten werden zo'n vierhonderd jaar geleden gevormd en zijn nu een van de bekendste van Australië.

De Jenolan Caves behoren tot één van de meest uitgebreide en complexe grotten ter wereld. Bovendien zijn dit de oudste grotten ter wereld die open zijn voor publiek! 'Binoomea', oftewel 'Dark Places', is de naam die de Aboriginals aan de grotten hebben gegeven. De kalkstenen grotten werden zo'n vierhonderd jaar geleden gevormd en zijn nu een van de bekendste van Australië.

Cave tours

Jong en oud, avontuurlijk en iets minder avontuurlijk, voor iedereen is hier iets te doen. Tien grotten zijn open voor tours, de vele andere grotten blijven in het duister gehuld. De grotten kunnen bezocht worden met een cave-tour, geleid door een gids.

Spannender is één van de 'adventure tours'. Tijdens zo'n tour ontdek je de grotten zoals ze voor het eerst ontdekt werden: je draagt een overall en een helm met een mijnwerkerslamp en kruipt, glijdt en klimt door het grottenstelsel. 'Theme tours' leggen de nadruk op speciale aspecten van de grotten, zoals de spannende 'Ghost Tour' met allerlei mysterieuze verschijningen in de grotten als thema.

Fossielen

De Jenolan Caves zijn ontstaan uit een 'hub', oftewel een centraal punt. Dit centrale punt is de Grand Arc: een grote natuurlijke tunnel. Het meest toegankelijk voor toeristen is de Imperial Cave. In deze grot zijn tekenen van fossielen gevonden. Populair is de Lucas Cave. Deze bestaat uit meerdere grote en vooral hoge ruimtes die zorgen voor een goede akoestiek. Eén van de ruimtes, de Cathedral, is wel vijftig meter hoog! Vandaar dat hier regelmatig concerten en bruiloften plaatsvinden.

Eten en overnachten

De Jenolan Caves bevinden zich in het zuiden van het park. De grotten zijn een grote trekpleister van het Kanangra Boyd National Park en worden jaarlijks door meer dan 250.000 mensen bezocht. Na een bezoek aan de grotten kun je hier ook eten en overnachten. Bijvoorbeeld in het romantische Jenolan Caves House. Er hangt hier een beetje een sfeer van vergane glorie. Dit is ook niet zo gek, want het hotel is gebouwd in 1898 en was vooral in de jaren twintig een populaire bestemming voor huwelijksreizen. Hier slapen in een kingsize bed voelt dan ook een beetje magisch. Andere accommodaties zijn de goedkopere Mountain Lodge en het hostel Gatehouse.

Op de website van Kanangra Boyd National Park vind je meer over de fossielen en andere praktische informatie.

Reizen New South Wales

Foto's & video's Kanangra Boyd National Park

Meer Kanangra Boyd National Park

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors