Great Barrier Reef
8,6
8,9 Algemene ervaring
9,1 Mooi
7,9 Bereikbaarheid
8,7 Wildlife

Great Barrier Reef

door Willeke van Doorn

Het Great Barrier Reef in Queensland is het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk ter wereld. Dit natuurfenomeen is zelfs langer dan de Chinese Muur. Vanaf Bundaberg tot aan Cape York in Queensland vind je in het Great Barrier Reef maar liefst tweeduizend kilometer lang de meest prachtige koraalriffen.

In het Great Barrier Reef heerst een enorme biodiversiteit en leven duizenden dieren, zoals haaien, dolfijnen, schildpadden en walvissen. Het water aan dit deel van de kust van Queensland is enorm helder; het zicht is soms wel zestig meter. Duiken of snorkelen zijn de beste manieren om de kleurrijke koraalriffen te ontdekken. Boek een duikcursus en spring het water in!

ZELF NAAR Great Barrier Reef?

Bekijk alle 41 reizen naar Great Barrier Reef

Duiken in het Great Barrier Reef

Al duikend door het heldere water van het Great Barrier Reef zwem je langs de kleurrijke koraalriffen en kom je zo'n tweeduizend verschillende soorten tropische vissen tegen zoals de pincetvis en de clownbarbel. En wie weet kom je wel oog in oog te staan met schildpadden, dolfijnen, haaien of zelfs walvissen terwijl je met je duikuitrusting in het water ligt.

Langs de hele oostkust van Australië bieden duikscholen cursussen aan. Deze duren ongeveer vijf dagen en kosten een paar honderd Australische dollar, maar dan heb je wel een duikdiploma waar je overal mee mag duiken. Een goede investering als je op rondreis bent door Australië. Kies bijvoorbeeld voor een duikcursus in een van de populaire badplaatsen Cairns of Airlie Beach.

Snorkelen tussen het koraalrif

Geen tijd of geld voor een duikcursus? Ga dan snorkelen. Na vijf minuten heb je alle basisvaardigheden aangeleerd en spring je het water in. Je zwemt natuurlijk niet zo diep als wanneer je duikt, maar ook vlakbij de kust zie je veel koraal liggen. Koraaldiertjes hebben veel licht nodig waardoor ze vaak vlak onder het wateroppervak leven. Na dertig meter diepte houdt het koraalrif op vanwege een gebrek aan zonlicht.

Wanneer je echt niet zelf het water in durft of kunt, is er nog een alternatief: de boot met glasbodem. Tijdens een tocht over het water blijf je op de boot maar geniet je via de bodem van al het koraal en de tropische vissen die in het Great Barrier Reef leven. Maar overwin je waterangst en duik het water in voor de meest ultieme Great Barrier Reef-ervaring!

Vliegen naar het Great Barrier Reef

Cairns is een goede uitvalsbasis voor je vakantie naar het Great Barrier Reef. De stad in het noordoosten van Queensland heeft een groot internationaal vliegveld en is daardoor goed bereikbaar. Cairns ligt op zo'n 18 uur vliegen vanaf Amsterdam. Tel bij je reistijd nog wel één of meerdere overstappen op.

Ben je al in Australië, dan vlieg je vanuit alle grote steden met een binnenlandse vlucht in een paar uur naar Cairns. Vanaf Melbourne sta je in ruim drie uur in de stad bij het Great Barrier Reef. Vanuit Sydney doe je er drie over en vanuit Alice Springs twee uur.

Weer en klimaat North Queensland

Het Great Barrier Reef ligt in het tropische noorden van Queensland waar de gemiddelde temperatuur het hele jaar door nooit onder de 25 graden uitkomt. In de winter - tussen mei en oktober - is het in Queensland nog altijd warm en droog. Dit is de populairste en drukste tijd in het kustgebied.

In de zomermaanden stijgt de temperatuur nog verder en is regen vaker spelbreker in Tropical North Queensland. Het regenseizoen loopt van december tot en met februari. Het is dan warm en vochtig, maar dit wel de beste tijd om te duiken in het Great Barrier Reef. Het water is tijdens de zomer erg helder waardoor je tientallen meter uitkijkt over het koraalrif.

Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Australië

Overnachten in Queensland

Doordat de koraalriffen zo groot zijn en zich uitstrekken over een groot deel van de kust van Queensland, heb je de keuze uit veel verschillende steden en dorpen om te overnachten. In het noorden ligt je de populaire stad Cairns met meer dan zevenduizend accommodaties. Ook het kleinere kustplaatsje Port Douglas, dat ongeveer op een uur rijden ligt van Cairns, is een fijne uitvalsbasis tijdens je vakantie in het Great Barrier Reef.

Een heel stuk zuidelijker ligt het dorp Airlie Beach: een populaire bestemming dankzij haar perfecte ligging tussen het hart van het Great Barrier Reef en de Whitsunday Islands. In dit dorp vind je veel accommodaties: 4- en 5-sterrenresorts, maar ook een aantal betaalbaardere appartementen en bed & breakfasts. Voor de backpacker met een beperkt budget zijn er een aantal hostels.

Bedreigingen en maatregelen

Al het toerisme heeft ook een keerzijde. Visserij, vervuiling vanaf het land, het broeikaseffect en het toenemende toerisme vormen ernstige bedreigingen voor het voortbestaan van het Great Barrier Reef. Wetenschappers voorspelden dat in 2050 nog maar vijf procent van het rif over zou zijn als er geen maatregelen zouden worden genomen. Het beschermde deel van het rif is uitgebreid van 4,5 naar 33 procent. Dat is een toename van een oppervlakte zo groot als Groot-Brittannië.

Tot dusver heeft het toegenomen toerisme nog geen ernstige schade aangericht aan het rif, aangezien slechts twintig van de tweeduizend eilanden toeristische faciliteiten hebben. Toch moeten alle bezoekers zich aan regels houden van het ecotoerisme: alleen kijken en niets aanraken. Je mag niet op het koraal staan en niets meenemen. Gelukkig geniet je ondanks de strenge maatregelen nog optimaal van deze sprookjeswereld onderwater!

Reizen Great Barrier Reef

Meer Great Barrier Reef

Reviews Great Barrier Reef

Ge-wel-dig! (bezocht in november 2019)

Review geschreven door Carlijn Jans op 18 november 2019

Het Great Barrier Reef is echt de moeite waard om te bezoeken! Van Nemo tot haaien , alles is er te vinden! Ik had nog nooit in mijn leven zulk helder water gezien, ik ging vanuit Cairns dus de bootreis duurde ongeveer 1,5 uur maar dat was het waard

Pluspunten Great Barrier Reef

 • helder water!

Minpunten Great Barrier Reef

 • geen
Ultieme tip: Boek een daytrip waarbij de boot naar 2 plekken gaat in het great barrier reef. Mocht het dan op de ene plek een beetje tegen vallen, kan het op de andere plek ineens top zijn.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Great Barrier Reef (bezocht in oktober 2018)

Review geschreven door Maxime Pawlowski op 12 november 2018

Vanuit Airlie Beach hebben we een excursie geboekt om met een klein vliegtuig boven de whitsunday island en Great Barrier Reef te vliegen. In een woord geweldig!! Zeker aan te raden! Je ziet zo veel moois vanuit de lucht. Het natuurschoon verveelt geen enkele minuut.

Ultieme tip: Boek excursie om met vliegtuig boven het reef te vliegen! Gegarandeerd een top ervaring! Zo zie je heel goed hoe het reef zich gevormd heeft, de kleuren van het water en geniet!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Adembenemend (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Robert Buis op 10 november 2018

Deze plek op het Reef is adembenemend mooi. Een must see!! De hele Queensland kust is prachtig. Met als andere hoogtepunten Noosa en zeker Airlie Beach en Fraser Island. Sla Cairns over, direct door naar Daintree.

Pluspunten Great Barrier Reef

 • altijd
 • mooi
 • weer

Minpunten Great Barrier Reef

 • uitsterven
 • bedreigd
Ultieme tip: Afsluiten met een bezoek aan Port Douglas!!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Magische ervaring (bezocht in oktober 2017)

Review geschreven door Naomi Klein op 16 november 2017

Wanneer je door Australië reist, staat the Great Barrier Reef bij ieder op de bucketlist. Ga eens off the tracks en doe een bijzondere duik of snorkel ervaring vanuit Townsville met Adrenalin Dive. Het is niks vergeleken met een simpele snorkel tour vanaf het vaste land maar een heuse dag tocht naar 1 van de weinig aangetaste koraal riffen die Australië zo bijzonder maken (en een van de wereldwonderen).

10,0
10 Algemene ervaring
10 Mooi
10 Bereikbaarheid
10 Wildlife
Ultieme tip: Duiken met Adrenalin Dive in Townsville!!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Het hart van de natuur (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Frits Kielman op 30 mei 2017

Mijn reis naar de Great Barrier Reef was onwerkelijk. Na een paar overnachtingen midden op zee en snorkelen met de meest exotische vissen en schildpadden, vertrok ik met een vliegtuigje naar het hart van het rif, een onvergetelijke ervaring. De natuur is zo adembenemend dat ik meerdere traantjes heb weggepinkt. Het zicht over de schitterende zee van vissen en koraal is zo verschrikkelijk mooi dat het besef dat het écht vrijwel niet doordringt. In het uur boven dit schitterende kleurenpalet leek het alsof ik duizenden kilometers van de bewoonde wereld verwijderd was, in een wereld vol natuurwonderen die onze aarde rijk is.

Pluspunten Great Barrier Reef

 • natuur

Minpunten Great Barrier Reef

 • prijs
Ultieme tip: Veel mensen slaan een vlucht boven het rif over, omdat ze het liever van dichtbij bekijken met een boottrip. Het is het allebei meer dan waard.
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Mooiste wat ik in m'n hele leven heb gezien (bezocht in december 2016)

Review geschreven door Bianca Grote Beverborg op 24 februari 2017

De vlucht over de Great Barrier Reef is het mooiste wat ik ooit heb gezien. We hadden lichtelijke bewolking, maar dat maakte voor deze vlucht niks uit. Het was perfect. De verschillende kleuren blauw waren adembenemend. Must do!

9,3
9 Algemene ervaring
10 Mooi
8 Bereikbaarheid
10 Wildlife

Pluspunten Great Barrier Reef

 • perfectie
 • wonder
 • natuurverschijnsel

Minpunten Great Barrier Reef

 • snorkelende toeristen
 • bedreigd
 • ver weg
Ultieme tip: Vlucht over de Great Barrier Reef!
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Great Barrier Reef vanuit de lucht (bezocht in januari 2015)

Review geschreven door Amber van Eijck op 16 januari 2017

Wat een prachtige plek! Wij hebben ontzettend mooi gedoken bij het Great Barrier Reef, zulke mooie riffen. Nog specialer was het om in een klein vliegtuigje een vlucht boven het Great barrier Reef te maken. Dit was echt het mooiste wat ik ooit heb gezien!

Ultieme tip: Vlucht over de Great Barrier Reef
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

3 dagen duiken op het reef (bezocht in februari 2016)

Review geschreven door Yolanda Sloot op 20 mei 2016

In februari ben ik 3 dagen aan boord geweest bij een boot van Pro Dive Cairns en zijn we het rif opgegaan. Tijdens deze 3 dagen bezoek je verschillende plekken die elk hun eigen schoonheid hebben. Het mooiste vond ik de haaien en schildpad Brian van 130 jaar oud en 2 meter lang. Tijdens de duiken kom je van alles tegen en iedereen ervaart de duik op zijn eigen manier wat het uitdelen van ervaring zo leuk maakt. Het enige nadeel aan drie dagen op het rif blijven is de beweging van de boot. Tijdens het varen kan het er hevig aan toe gaan en ook 's nachts lig je geen moment stil. Toch maakt het mooie rif met de vele vissen, haaien, schildpadden, koraal, roggen en de overige bewoners van de oceaan alles goed.

7,3
8 Algemene ervaring
7 Mooi
6 Bereikbaarheid
8 Wildlife

Pluspunten Great Barrier Reef

 • veel variatie
 • ervaring
 • onderwaterwereld

Minpunten Great Barrier Reef

 • ruige boottocht
Ultieme tip: Om het Great Barrier Reef op zijn mooist en best te zien raad ik iedereen aan om een duik of snorkeltour van meerdere dagen te doen. Hierdoor zie je meerdere plekken van het rif
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
 • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors