Dé Vierdaagse Vivid Sydney Beginnersgids

Dé Vierdaagse Vivid Sydney Beginnersgids

door Frederieke Jansen

Alweer voor de tiende keer wordt Sydney omgetoverd tot de kleurrijkste en meest creatieve lichtgevende stad ter wereld. Maar dat maakt het Vivid Sydney festival er in 2018 niet minder spectaculair op. Van 26 mei tot 17 juni waan je je weer in een wereld vol bewegende, lichtgevende creaties. Van kwallenprojecties op de nevel van een fontein tot futuristische 3D ruimtesteden. Dat wil je niet missen tijdens je rondreis door Australië!

Wat je kunt verwachten tijdens deze 23 nachten? Maar liefst 68 artiesten zetten hun met honderd procent groene energie aangedreven lichtspektakel voor je klaar. 247 sprekers laten hun stem en doordachte theorieën horen over hedendaagse en toekomstige kwesties. 109 muziekanten spelen hun muziek op de aanwezige podia. En op wel 91 plaatsen laat je je stem horen in discussies over bijvoorbeeld #metoo, future fashion, virtual reality. Of volg een workshop of masterclass. In totaal zijn er zo’n 515 acts waar je jezelf bezighoudt.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Dat is nogal wat. Bezoek je Vivid Sydney voor het eerst? Schrik niet! Je gaat niet álle acts zien tijdens je verblijf in Sydney. Zelfs niet als je alle 23 nachten blijft. Wat je écht niet mag overslaan? Wij hebben een gids voor je gemaakt, waarmee je als onervaren Vivid-ganger in vier avonden het beste uit je festivalbezoek haalt. Zónder stress.

Avond 1: Chatswood, North Shore

45 minuten buiten het centrum begint Vivid Sydney, in het winkelcentrum Chatswood Interchange. Loop naar binnen en kijk op naar de negenduizend lichtbollen die in regenboogkleuren oplichten. Of aanschouw de lichtshow terwijl je een vrolijk versierd chocoladetoetje eet bij een van The Dining-restaurants.

Loop daarna nog even naar The Concourse, een cultureel centrum in North Shore. Hier stap je in een kleurrijke, met groenbegroeide, futuristische ruimtestad. Luchtlandhuizen met kassen en waterboerderijen die wolken oogsten vormen het decor, allemaal aangedreven door afval, wind en zon.

Avond 2: Taronga Zoo ten noordoosten van de Sydney Harbour Bridge, North Shore

Ga de tweede avond naar Taronga Zoo, waar je wandelt langs lichtkunstwerken die gezelschap worden gehouden door Galapagos-schildpadden, Aziatische olifanten en natuurlijk koala’s en kangoeroes. De lichtexpositie van Taronga Zoo brengt een boodschap over gericht op nieuwe generaties die in de toekomst het behoud van de wilde dieren in hun handen hebben.

Stap in het donker door de blauwverlichte bek van een Port Jackson-stierkophaai de dierentuin binnen. Na kennis te hebben gemaakt met kleurrijke bedreigde onderwaterwezens, baan je je een weg door het met groen licht versierde Sumatraanse oerwoud. Aanschouw de lichtgevende Sumatraanse tijger en een enorme bilby. Wie weet zie je ook nog een echte Aziatische olifant die nog niet aan zijn nachtrust is begonnen.

Avond 3: Barangaroo, CBD

Zin in wat vermaak tijdens je avondeten? Boek de derde avond een tafel aan de waterkant van Barangaroo in CBD. Terwijl de zon onder gaat, komt er een gigantische lichtgevende pop tevoorschijn. Je gastheer van de avond. Hij verandert Barangaroo in een verlichte wereld waar aarde, water en vuur samenkomen. En verwelkomt je op theatrale wijze.

Avond 3: Darling Harbour, CBD

Na de maaltijd buik je even uit tijdens een wandelingetje naar Darling Harbour. De populaire havenwijk vertelt je met behulp van lichtshows en -kunstwerken een verhaal over lichtgevende zeedieren in de diepe oceaan. Fonteinen veranderen in oranje en roze koralen en andere groene diepzeeflora. Lasers simuleren oceaangolven. Paarse en oranje lichtgevende silhouetten van kwallen komen boven water en dansen voor een keer op het wateroppervlak in plaats van diep in de oceaan.

Nog niet uitgekeken op die wonderlijke oceaan? Bezoek het Australian National Maritime Museum en luister naar Sir David Attenborrough’s Blue Planet II die op het dak geprojecteerd wordt.

Avond 4: The Rocks, CBD

De laatste avond bezoek je het centrum van Vivid Sydney. Begin bij George Street bij The Rocks, waar je onder een kroonluchter met duizend kleurrijk verlichte origami kraanvogels doorloopt. Dit project is gebaseerd op een oude Japanse legende die vertelt dat duizend origami kraanvogels een krachtige bron van geluk zijn. De Japanse Sadako van twaalf jaar is dit kunstwerk gestart nadat duidelijk werd dat ze door de vrijgekomen radioactiviteit van het Hiroshima-bombardement leukemie heeft ontwikkeld. Sadako is gestorven voordat ze haar project af had, maar haar klasgenoten hebben het voor haar afgemaakt.

Wandel na deze indrukwekkende installatie door naar de Overseas Passenger Terminal, waar je  een kosmische ruimte binnengaat. Luister naar de ruimtegeluiden, terwijl je onze planeet Aarde aanschouwt alsof je een echte astronaut bent.

Avond 4: Royal Botanic Garden Sydney, CBD

Na die serieuze onderwerpen is het tijd voor wat luchtigs deze avond. Stap door de poorten van de Royal Botanical Garden en laat je een levendig, fantasierijk en lichtgevend bos intrekken door elektrische reuzenbloemen en feestende papagaaien die van kleur veranderen als je met ze meedanst. Volg het verlichte pad dat je door het Nautilus Forest leidt. Onderweg kom je lange spiraalbomen tegen, of zijn het toch dieren? Of koralen? Na een wandeling langs de meest vreemde creaties loop je aan het einde van het verlichte pad door een tunnel waarin je je laat meevoeren op de golven als een echte surfer.

Avond 4: Sydney Opera House, CBD

Vanaf The Rocks heb je hem waarschijnlijk al gezien. En door de bomen heen vanuit de Royal Botanic Garden ook. Je mag hem ook zéker niet missen: het Sydney Opera House, de kers op de lichttaart. Sluit de laatste avond je Sydneytrip af met een fleurig kleurenpalet in allerlei vormen, patronen en verhalen geprojecteerd op de zeilen van het gebouw.

Dit jaar maakt de Australische kunstenaar Jonathan Zawada de tiende verjaardag van Vivid Sydney compleet. Verwacht felle, neon kleuren en geometrische patronen in op Australië geïnspireerde, digitale, bewegende en mutilerende sculpturen op de zeilen van het Opera House.

Kijk vanaf een afstandje naar het kleurenspektakel. Vanaf The Rocks, Sydney Harbour Bridge of Mrs Macquirie’s Chair heb je het beste uitzicht. Of nog beter: vanaf een boot!

Ben jij klaar voor een vakantie naar Sydney? Bekijk de beste reizen naar Australië. 

Fotocredits: Tibor Kovacs | Roderick Eime | Jason Tong

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors