Tips voor autorijden in Australië

Tips voor autorijden in Australië

door Suzanne Rijnja

Yes, ein-de-lijk is het tijd voor jouw rondreis door Australië! Reis vanaf Sydney omhoog langs de Australische oostkust, maak vanaf Melbourne een roadtrip over Great Ocean Road of reis verder door van Adelaide tot Darwin en verken de Outback. Tijdens je vakantie naar Australië heb je eindeloze opties voor vette roadtrips. 

Deze reizen zijn natuurlijk het állerleukste wanneer je achter het stuur van je eigen auto zit. Het scheelt je een hoop wachten op bussen en treinen én geeft je de vrijheid om te doen en laten wat je wil. Maar wat moet je eigenlijk weten over roadtrippen door Australië met een eigen auto? Om je een beetje op weg te helpen, vertellen wij alvast vier dingen waar je op moet letten op de Ozzie roads. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

1. De perfecte auto vinden

Na een lange reis ben je in Australië aangekomen. Als je nog geen auto geregeld hebt, is dit het moment om op zoek te gaan naar de juiste wagen. Eentje huren is makkelijk, maar wanneer je voor lange of onbepaalde tijd door Australië reist kan het voordeliger zijn je eigen vervoer aan te schaffen. 

Ga je het avontuur aan en koop je een eigen auto? Wanneer je je droombak hebt gevonden bij bijvoorbeeld Travellers Autobarn, op Gumtree of via Facebook, laat deze dan even checken bij een garage. Let ook goed op hoe lang de ‘rego’ nog geldig is, hier staat op hoe lang de auto nog geregistreerd is in de staat. En doe de ‘lemon check’, hierbij check je bij de State Vehicle Registration of er nog bekeuringen openstaan op het kenteken, die jij anders moet betalen. 

2. Rijden in Ozzie voor dummies

De kans is groot dat de volgende dingen je in de eerste week overkomen: je stapt aan de verkeerde kant van de auto in, zet je ruitenwissers aan wanneer je wil afslaan of laat enthousiast je knipperlichten knipperen wanneer het begint te regenen. Gelukkig rijdt bijna iedereen in Australië automaat, dus is er meestal geen schakelbak die aan de ‘verkeerde’ kant zit.

Want ja, het kan niet vaak genoeg gezegd worden: in Australië rijd je links! Niet voor niets staan er enorm veel ‘drive on left’-borden aan populaire routes zoals de Great Ocean Road. Over één ding kan je in ieder geval opgelucht ademhalen: de rem, koppeling en het gaspedaal zitten gewoon op dezelfde plaats.

3. Wild op de weg

Ahhh, remmen! Je bent bijna bij je hotel, het begint een beetje te schemeren en dan springt er opeens een kangoeroe op de weg! Dit is zeker geen zeldzaam fenomeen in Ozzie en dat is te zien aan het aangereden wild dat vaak langs de weg ligt. Rijd niet in de schemer en de nacht om een botsing met koala’s, wallaby’s of wombats te voorkomen.

Naast wild spot je in de Outback ook zogenaamde ‘roadtrains’ op de weg. Deze vrachtwagens zijn soms wel meer dan vijftig meter lang! Kijk daarom heel goed uit wanneer je een roadtrain inhaalt. En wanneer je zo’n monsterwagen jouw kant op ziet komen, stop dan even aan de kant van de weg tot de stofwolk voorbij is. 

4. Rijden in de Outback

Maar er schuilen nog meer gevaren in de Outback… Zo kan je in de hitte van de middle of nowhere zomaar zonder benzine komen te staan. Zorg daarom dat je elke kans aangrijpt om te tanken en sla gelijk genoeg drinkwater in voor het geval dat je moet wachten op hulp. Houd ook altijd wat cash achter de hand, want je kan niet overal pinnen in de Outback. 

Behalve heel veel zonneschijn kan het ook plenzen in de Outback. Het Wet Season loopt ongeveer van november tot en met april. Tijdens deze natte tijd stromen sommige wegen vol met modder en water. Wil je in deze tijd naar bijvoorbeeld Kakadu National Park? Kijk dan voordat je op pad gaat even welke wegen begaanbaar zijn op de Road Report website van het Northern Territory.

Al zin om achter het stuur te springen? Kijk dan naar alle fly en drives in Australië

Fotocredits: Stefan Krasowski

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors