Mungo National Park hoort bij de Willandra Lake Region en is maar liefst 2.400 vierkante kilometer groot. Het park ligt in het zuidwesten van New South Wales en behoort tot werelderfgoed.
Het park ligt in de middle of nowhere en is via een onverharde weg bereikbaar. Vanaf Mildura is het 110 kilometer en vanaf Balranald 150 kilometer rijden. Hoewel deze open weg goed te berijden is, is hij na een regenbui niet toegankelijk.
Archeologische vondsten
Het park lijkt misschien een dorre bedoening maar ook dat heeft zijn schoonheid. Midden in het park ligt Lake Mungo, een drooggevallen zoutmeer. Dit meer is bijzonder vanwege archeologische belang. In 1969 werden hier voor het eerst menselijke boten gevonden. De Mungo Lady, zoals de vondst genoemd werd zou maar liefst 26.000 jaar oud zijn. Op haar lichaam werden tekenen van brand gevonden. Archeologen denken dat nabestaanden haar lichaam op rituele wijze hebben verbrand, om te voorkomen dat zij niet terug zou komen als geest.
Mungo Man
Niet ver van het lichaam van Mungo Lady werd in 1974 Mungo Man gevonden. Er is lange tijd onderzoek gedaan naar de leeftijd en herkomst van Mungo Man. Omdat het schedel en enkele botten van het lichaam mistte, was het moeilijk om een leeftijd vast te stellen. Na bijna dertig jaar werd een leeftijd vastgesteld, Mungo Man zou 40.000 jaar geleden daar hebben rondgelopen. Later onderzoek naar overeenkomsten tussen beide vondsten toonde aan dat Mungo Lady ouder is dan werd gedacht. Zij zou in dezelfde periode als Mungo Man geleefd hebben.
Deze vondsten zijn met name voor de Aboriginals van groot belang. Het toont namelijk aan dat zij al eeuwen voor de komsten van de blanken in Australië leefden. De botten worden bewaard in Mungo National Park, maar zijn helaas niet te bezichtigen.
Walls of China
Een korte wandeling brengt je naar een uitkijkpunt waar het uitzicht over het uitgestrekte park ongelofelijk is. Vanaf dat punt zijn ook de Walls of China te zien. Dit is een duin van maar liefst 33 kilometer lang! Het is aan te raden dit bij zonsondergang te bekijken. Dan wordt het zand steeds roder, wat een bijzonder effect geeft. Bovendien zijn op deze plek dan veel dieren te zien, zoals emoes, wallaby's en kangoeroes.
Voel je na al deze informatie de archeoloog in je op komen? Dan ben je bij de Walls of China op de juiste plek. Er zijn daar namelijk nog steeds botten en andere overblijfselen te vinden. De kans dat je een vondst van wereldniveau doet is niet heel groot, maar je weet maar nooit...
Accommodatie
's Nachts is de hemel boven Mungo Park vaak extreem helder. Mocht je langer in het park verblijven, of op doorreis zijn, kies er dan voor om in de buitenlucht in een swag te slapen. Met een verrekijker kan je zelfs de planeten zien! In het park zijn ook een aantal lodges en gastenverblijven te vinden. Reserveer deze ver van te voren, want voornamelijk in de schoolvakanties zitten ze snel vol.
Er worden door een prijswinnende organisatie ook tours door het park georganiseerd. Check van te voren wel even of de tour door gaat, dit wil nog wel eens mis gaan. Je entree voor het park betaal je in een schapenboerderij uit 1869 die nu als informatiecentrum fungeert.
De medewerkers van het park zijn typisch Aussie: aardige mensen die je graag helpen om een mooie tijd te hebben in het park. Reisleiders zijn soms Aboriginals die graag een deuntje voor je spelen op een didgeridoo.