Alice Springs
7,5
8,6 Algemene ervaring
8,5 Beziens­waardigheden
7,4 Locals
6,3 Restaurants
6,3 Veiligheid
- Stranden

Alice Springs

door Getaway Travel

Bijna in het geografische midden van Australië, in the middle of nowhere, vind je Alice Springs, ook wel Alice genoemd. Er wonen slechts 30.000 mensen maar de stad trekt door de gunstige ligging ten opzichte van populaire bestemmingen jaarlijks maar liefst 400.000 toeristen.

De tweede stad van Northern Territory is voor veel reizigers de toegangspoort naar de vele attracties van de red centre van Australië, zoals Kings Canyon en Uluru (voorheen Ayers Rock). Alice Springs wordt daarom ook wel de hoofdstad van de Outback genoemd.

ZELF NAAR Alice Springs?

Bekijk alle 23 reizen naar Alice Springs

Waarom Alice Springs?

Alice Springs biedt een bijzondere kennismaking met de Aboriginal-cultuur en -geschiedenis vanwege haar centrale ligging in de Outback. De stad fungeert als een toegangspoort tot iconische natuurlijke bezienswaardigheden zoals Uluru en Kata Tjuta (voorheen The Olgas), en biedt avontuurlijke trektochten en kampeerervaringen. Bovendien zijn de Royal Flying Doctor Service en het School of the Air hier gevestigd, die inzicht geven in de uitdagingen van het leven in afgelegen gebieden.

Kleine waterbron

Alice Springs heeft zijn bestaan te danken aan de Overland Telegraph die rond 1870 Australië met de rest van de wereld verbond. Dankzij een kleine waterbron in de buurt van de stad werd dit gebied een belangrijk tussenstation van de telegraaflijn. De bron werd vernoemd naar Alice Todd, de vrouw van de bouwopzichter.

Alice Springs stelde in zijn beginjaren nog niet veel voor. Het begon pas te groeien toen in 1929 een spoorlijn werd aangelegd en er in de jaren veertig een verharde toegangsweg langskwam. Toen het in 1933 officieel Alice Springs werd genoemd telde het slechts vijfhonderd inwoners. Sinds de jaren zeventig kwam het toerisme sterk op, mede door de 'ontdekking' van de mysterieuze rode monoliet, de Uluru, ten zuidwesten van de stad.

Compact centrum

Tegenwoordig is Alice Springs nog steeds geen grote stad met slechts 30.000 inwoners, maar wordt door veel toeristen bezocht en daarmee is erg bekend. Het heeft ene opvallend modern en plezierig karakter met goede winkels en restaurants. De bezienswaardigheden liggen verspreid, maar Alice Springs is zo klein dat alles prima te voet is te verkennen. Het compacte centrum bestaat slechts uit vijf straten!

Omdat Alice Springs erg afhankelijk is van het toerisme zijn de voorzieningen voor hen erg goed, met prima infrastructuur en accommodatie. Voor zo'n kleine stad zijn er verschillende leuke mogelijkheden om je eten te nuttigen. Wat dacht je van een diner in een oude trein of een champagneontbijt in een luchtballon? Of je gaat gewoon naar een pub of café voor een prima maaltijd.

Reizen Alice Springs

Meer Alice Springs

Reviews Alice Springs

Alice Springs, het ongepolijste pareltje van de woestijn (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Joyce van Dijk op 18 november 2018

De meeste mensen bezoeken Alice Springs alleen maar als tussenstop om Ayers Rock te kunnen bezichtigen maar Alice Springs zelf heeft heel veel te bieden aan natuurschoon. In het zuid oosten vind je Rainbow Valley, een zandsteen formatie die op Aboriginal land ligt. In het westen van het dorp heb je de West McDonnell Ranges waar je vele mooi gorges en kloven met waterholes kunt vinden. Zoals Simpsons Gap,Standley Chasm, Serpentine Gorge, Ochre Pits, Ellery Creek Bighole, een permanente waterhole waar gezwommen kan worden, Ormiston Gorge, dit is een van de grootste gorges met een permanente waterplas waar gezwommen kan worden. Aan het einde van de West McDonnell Ranges vind u Glen Helen waterhole en Mt Sonder met de Finke river. De Finke River is het oudste rivierenstelsel ter wereld. Aan de oostkant van het dorp vindt u de East McDonnell Ranges. Hier vindt u Emily Gap waar u echte Aboriginal rock art kunt vinden, iets verderop vindt u Jessy Gap. Ook hier vindt u Aboriginal Rock art. Deze twee gaps zijn sacret sites wat betekent dat deze plekken van signifikante betekins zijn voor de lokale Aboriginal bevolking. Als u verder rijdt vindt u Corroberee Rock, ook een sacret site voor de Aboriginal bevolking daarna komt u bij Trephina Gorge, een grote gorge waar u omheen kunt wandelen. Verder is er nog het Telegraph Station in het dorp, dit is de plek waar de eerste settlers gesettled zijn en waar je de originele Alice's Spring vindt, het waterhole waar het dorp naar vernoemd is. Buiten Alice Springs, iets ten zuid oosten van het dorp is een mooi national park Owen Springs waar wild camperen toegestaan wordt. Dit is een ervaring apart. Ten noordwesten van Alice Springs vindt u Finke Gorge, als je door Finke Gorge national park rijdt komt u bij Palm Valley. Deze plek is heel bijzonder. Nergens anders ter wereld vind u hier de cycad pal die uit het dinosaurus tijdperk stamt.

8,6
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
10 Locals
6 Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Alice Springs

  • Er heerst een geweldige community spirit daar
  • Iedereen is er erg aardig.

Minpunten Alice Springs

  • Erg afgelegen
Ultieme tip: Bij de kleine kerk in het winkelcentrum kunt u met de lokale Aboriginal kunstenaars spreken en hun werk rechtstreeks van de kunstenaar kopen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Mooi dorp in de outback (bezocht in juni 2018)

Review geschreven door Joyce van Dijk op 18 november 2018

Ik heb 12 jaar in het mooie Alice Springs gewoond. Alice Springs is gelegen in het geografische hart van Australië. 1350 km van Darwin en Adelaide. Het dorp heeft heel veel bezienswaardigheden zoals de West en East McDonnell Ranges waar je Simpsons Gap, Standley Chasm, Ormiston Gorge, Ellery Creek, Glen Helen etc tegen komt. 500 km van het dorp ligt Ayers Rock. Uluru genaamd door de Aboriginals. Alice Springs heeft een zeer rijke Aboriginal cultuur en wordt heel vaak over het hoofd gezien door reizigers die Alice Springs alleen maar als tussenstop gebruiken om Ayers Rock te bezoeken.

8,0
10 Algemene ervaring
10 Beziens­waardigheden
7 Locals
5 Restaurants
nvt Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Galleries, er zijn er veel en je kunt de Aboriginal cultuur bezichtigen.
Aangeraden voor: Backpackers, Vriendengroep, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

3 dagen out back (bezocht in november 2016)

Review geschreven door Mariska Heijnsdijk op 19 november 2017

3 dagen met een gids en een kleine groep rond getrokken in Alice spring. Alle prachtige hoogtepunten gezien in deze bijzondere omgeving, de mooiste uitzichten, de locals en onder de prachtige sterren hemel geslapen. Zo bijzonder en zeker een aanrader.

7,5
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
7 Locals
nvt Restaurants
7 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: De wandeling rondom de Uluru en een nacht onder de sterrenhemel slapen.
Aangeraden voor: Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Ultieme Outback ervaring (bezocht in april 2017)

Review geschreven door Amber de Block op 12 november 2017

Om het echte Australische leven te ontdekken, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen op een cattle station 2 uur van Alice Springs vandaan. Dit was de meest bijzondere plek waar ik ooit ben geweest.
Juist omdat er niets is, maakt dit deel van Australië zo ontzettend indrukwekkend. Oranje zand, de stilte, de hitte en de ontzettend lange afstanden. Slapen onder de prachtige sterrenhemel en overdag met een beetje geluk zelfs kamelen spotten. Luckiest person on the planet.

6,4
8 Algemene ervaring
6 Beziens­waardigheden
7 Locals
6 Restaurants
5 Veiligheid
nvt Stranden

Pluspunten Alice Springs

  • aardige bewoners
  • was mogelijkheden
  • centraal punt in de outback

Minpunten Alice Springs

  • criminaliteit
Ultieme tip: Kijk op internet of er op dat moment een rodeowedstrijd ergens in de buurt is, zeker de moeite waard!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Woestijnplaats met veel locals (bezocht in oktober 2007)

Review geschreven door T Reijns op 31 mei 2017

Het is een grote stad die ineens opdoemt als je op de 87 vanuit het noorden komt aanrijden. Het kan er erg warm zijn en zijn veel locals, maar je kan hier prima een aantal dagen verblijven om vervolgens je tocht door te zetten naar bijvoorbeeld Uluru, Darwin of een andere mooie bestemming.

6,8
7 Algemene ervaring
nvt Beziens­waardigheden
6 Locals
8 Restaurants
6 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Neem de tijd en maak bijvoorbeeld een leuke uitstap Uluru.
Aangeraden voor: Avonturiers, Natuurliefhebbers

Heading Bush Tour (bezocht in februari 2011)

Review geschreven door Yolanda Mak op 24 mei 2017

Leuk stadje in mooie omgeving. Een tour doen is zeker aan te raden omdat er zeer mooie parken en de Uluru in de omgeving is. Ook de Olga's en Kings canyon is zeer aan te raden. Het stadje zelf is gemoedelijk en er zijn veel hostels voor backpackers.

Ultieme tip: Kijk zeker rond in de omgeving! Zeer mooie National Parken.
Aangeraden voor: Backpackers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors