Great Ocean Road
8,8
9,2 Algemene ervaring
9,2 Natuur
8,2 Plaatsen
8,5 Wandelingen
9,0 Bereisbaar

Great Ocean Road

door Willeke van Doorn

De Great Ocean Road is ruim 240 kilometer aan prachtige vergezichten, parelwitte stranden, haarscherpe bochten en iconische bezienswaardigheden. Links van je kijk je uit over de zonovergoten kuststrook en aan de andere kant over een groen heuvellandschap met regenwouden.

Stap in een huurauto of camper en maak je op voor een van de beste roadtrips van je leven. Je rijdt in ongeveer drie dagen over de kronkelende wegen langs de zuidwestkust van Australië. Onderweg zie je talloze witte zandstranden, zoals Bell's Beach, en de spectaculaire natuurverschijnselen de Twaalf Apostelen, de Loch Ard Gorge en de London Bridge. Instappen en gaan!

Ontstaan van de weg

De Great Ocean Road is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. Australische soldaten vochten in deze oorlog mee aan de kant van de Engelsen. Als eerbetoon aan de militairen besloot Australië een weg aan te leggen langs de zuidkust van Victoria. Na jarenlang met pikhouwelen en een economische crisis, werd de Great Ocean Road in 1932 voltooid.

Langs de kust zijn verschillende boeiende natuurverschijnselen te zien, zoals de Loch Ard Gorge en de London Bridge. Deze gigantische rotsformaties zijn het resultaat van duizenden jaren van erosie door wind, regen en de stormachtige Bass Strait.

12 Apostelen

Maar de meest populaire attractie van de Great Ocean Road is toch echt de rotsengroep de 12 Apostelen. Loodrecht rijzen deze kalkstenen rotsblokken op uit de zee en maken de kust nog fotogenieker dan deze al was.

Op 3 juli 2005 stortte één van de beroemde 12 Apostelen in en nu zijn er nog maar acht over. Hoewel de naam van deze rotsformatie aan de Australische zuidkust doet vermoeden dat er twaalf 'apostelen' stonden, waren dit er in werkelijkheid slechts negen.

De gesneuvelde rots werd door erosie geveld. Nu zie je alleen nog een hoop puin van zo'n tien meter boven zeeniveau. Juist deze rots werd door velen het meest gewaardeerd vanwege zijn aparte vorm. Volgens Bernie Joyce, een geologe van de University of Melbourne, snoepte de zee elk jaar enkele millimeters van het zachte steen van de rots af.

Nog steeds zijn de Twaalf Apostelen meer dan de moeite waard. Probeer deze rotsen te bezoeken tijdens zonsopkomst of -ondergang en houd je camera in de aanslag. Wanneer de zon aan het eind van de dag langzaam achter het water wegzakt, hangt er een intense oranjerode gloed over de rotsblokken wat prachtige plaatjes oplevert.

Loch Ard Gorge

Op slechts drie minuten rijden van de indrukwekkende Twaalf Apostelen, trakteert de Great Ocean Road je alweer op fantastische uitzichten en ruige rotsen. Genesteld tussen twee grote massieve rotsformaties ligt Loch Ard Gorge.

Vanuit het uitkijkpunt kijk je uit over het strand van Loch Ard Gorge dat tussen de rotsen ligt en het azuurblauwe water dat tegen de rotswanden aan beukt. Voor nog mooiere beelden stap je uit je auto en neem je de kleine, steile trap naar beneden die je naar het strand brengt.

London Bridge

Een andere opvallende verschijning die je tegenkomt op je roadtrip is de London Bridge. Een groot gapend gat breekt deze 'brug' doormidden. De rotsformatie vormde jarenlang een natuurlijke brug en tunnel totdat hij in 1990 ineenstortte. Precies op dat moment liepen twee toeristen over de rotsen.

De toeristen werden na het instorten van de brug met een helikopter gered en bleven ongedeerd. Sinds het voorval is het voor reizigers niet meer mogelijk om over de London Bridge te lopen, maar ook vanaf een afstandje ziet de London Bridge er nog altijd indrukwekkend uit.

Surfen op Bell's beach

De Great Ocean Road is meer dan het bekijken van prachtige natuurverschijnselen vanuit je auto. Langs de route liggen verschillende stranden waar fanatieke surfer van dromen. Bell's Beach is daar met haar ruige golven een goed voorbeeld van. Dit surfparadijs is een van de eerste stranden die je tegenkomt tijdens je roadtrip over de Great Ocean Road.

Als je tijdens het Paasweekend de autoroute volgt en Bell's Beach bezoekt, heb je geluk en mag je je opmaken voor een flink spektakel. 's Werelds beste surfers nemen het tegen elkaar op bij de Rip Curl Pro Surfing Competition. Ga lekker zitten op het strand in de zon en kijk toe hoe de getrainde surfers de golven te lijf gaan.

Route Great Ocean Road

De Great Ocean Road start in het surfdorp Turquoy, dat zo'n 75 kilometer ten westen van Melbourne ligt. Een grote boog met daarop de naam van de route wijst je op het officiële begin van de weg. De route, die langs de zuidwestkust van Australië loopt, eindigt ruim 200 kilometer later in Port Fairy.

Wie dat wil, kan de Great Ocean Road in één dag afleggen, maar leuker is het om een paar dagen voor je roadtrip uit te trekken zodat je onderweg kunt stoppen bij de mooie stranden, regenwouden en de ruige rotsformaties.

Kamperen op het strand

Wanneer je ervoor kiest om de Great Ocean Road in een een paar dagen te rijden, ga je natuurlijk op zoek naar een slaapplek voor tijdens je roadtrip. In vrijwel alle dorpjes waar je langs rijdt, vind je hotels, bed & breakfasts en appartementen.

Of ga kamperen! Langs de route kom je tientallen kampeerplekken tegen, die vaak vlakbij het strand of de bezienswaardigheden liggen. Let er wel op dat je voor deze vorm van accommodatie vaak een kampeervergunning nodig hebt. Vraag deze ten minste twee weken voorafgaand aan je reis aan.

Great Ocean Road tours

Als je weinig tijd hebt of geen eigen (huur)auto tot je beschikking hebt, kies dan voor een geoganiseerde busreis naar de Great Ocean Road. Deze dagtochten vertrekken 's ochtends vroeg vanuit Melbourne. In één dag tijd krijg je alle highlights van de autoroute te zien.

Lang tijd om ergens te blijven hangen is er echter niet tijdens de Great Ocean Road tours. Bij elke bezienswaardigheid stop je kort om even te kijken en wat foto's te maken. Aan het einde van de dag kom je moe maar voldaan weer terug aan in Melbourne, vol indrukken en een heel fotoalbum aan prachtige plaatjes van de Twaalf Apostelen en de parelwitte stranden.

Like deze pagina

Reizen Great Ocean Road

Meer Great Ocean Road

Reviews Great Ocean Road

12 apostles (bezocht in februari 2012)

Review geschreven door Rob Hom op 09 mei 2017

A must in Australie, prachtige route langs zuidkust! Verblijf in een cabin op een camping of in een hostel onderweg, er zijn er genoeg. Veel wildlife te spotten onderweg, voor ons koala's!!!! In het wild, wat wil je nog meer!

Pluspunten Great Ocean Road

 • Prima te rijden

Minpunten Great Ocean Road

 • Geen
Ultieme tip: Kennett River Holiday Park, een geweldige cabin!!!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Natuurliefhebbers

Great Ocean Road (bezocht in maart 2017)

Review geschreven door Laura Crombach op 07 mei 2017

We zijn drie dagen samen met een tour de Great Ocean Road gaan rijden, dit is echte aanrader! De natuur, de koala's en de Kangoeroes, het is echt super. De elf apostelen straalde echte rust uit. Wie van natuur houdt moet hier eens zijn geweest.

8,8
9 Algemene ervaring
10 Natuur
8 Plaatsen
8 Wandelingen
9 Bereisbaar

Pluspunten Great Ocean Road

 • natuur
 • dieren
 • rust
Ultieme tip: Tour zodat je alle mooie plekjes ziet.
Aangeraden voor: Vriendengroep

Twelve Apostels (bezocht in december 2014)

Review geschreven door Talitha Roest op 10 oktober 2016

Wij hebben vanaf Melbourne deze route genomen richting de Grampians National Park.
De gehele route is heel indrukwekkend, je komt van alles tegen, van een stukje jungle naar een mooie kustlijn.

De eerste stop bij de Twaalf Apostelen was heel rustig, daar liepen heel weinig mensen.
Ook tussendoor zijn wij nog een paar keer gestopt op de Great Ocean Road, hier kom je ook weinig mensen tegen.
De tweede stop heeft een houten looproute, deze was in december bijna te druk om te kunnen belopen.
Het uitzicht is wel heel mooi, dus je door de menigte wringen is zeker de moeite waard!

Pluspunten Great Ocean Road

 • Indrukwekkend
 • kustlijn
 • mooie route
 • flora en fauna
 • wandelingen
 • vogels

Minpunten Great Ocean Road

 • touristisch
 • druk
Ultieme tip: De gehele weg uitrijden en overal waar een stopje is, stoppen! Wij zijn een stukje om gereden door het Great Otway National Park, hier hebben wij een grote wandeling gemaakt.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

De Great Ocean Road in één dag (bezocht in april 2015)

Review geschreven door Willeke van Doorn op 23 juni 2016

Het is nog voor zeven uur ’s ochtends als we in Melbourne staan te wachten op de bus naar de Great Ocean Road. We hebben een dagtrip geboekt waarmee we in één dag de hele route en al haar bezienswaardigheden gaan bekijken. Om ons heen komen steeds meer nog slaperige toeristen aan die ook vandaag de Great Ocean Road gaan verkennen. We worden opgehaald door een vrolijke Australische chauffeur in een klein wit busje die ons de Great Ocean Road gaat laten zien. De groep bestaat uit 10 tot 12 toeristen uit allerlei landen.

Het voordeel van de dagtours is dat je in slechts één dag tijd heel veel te zien krijgt. We rijden langs de mooiste stranden waar locals aan het surfen zijn, langs diepe dalen en steile kliffen, lopen door een prachtig regenwoud en bezoeken de bekende bezienswaardigheden de Twelve Apostles, de London Bridge en Loch Ard Gorge. De chauffeur stopt regelmatig om ons de kans te geven de prachtige natuur van buiten de auto te bekijken en een aantal foto’s te maken. Vervolgens stappen we snel weer in: op naar de volgende highlight!

Voor ons was deze dagtour ideaal omdat we niet heel veel tijd hadden in Melbourne en ook veel van de stad wilden zien. Als je meer tijd hebt, zou ik wel aanraden een auto te huren en de Great Ocean Road zelf te rijden. Je kunt dan zelf over alle kronkelende wegen rijden langs de prachtige kust, kamperen aan het strand en je kunt zoveel tijd nemen bij een bezienswaardigheid als je zelf wilt.

8,3
8 Algemene ervaring
9 Natuur
8 Plaatsen
nvt Wandelingen
8 Bereisbaar

Pluspunten Great Ocean Road

 • aardige tourgidsen
 • goed bereikbaar

Minpunten Great Ocean Road

 • veel touristen
 • tours zijn best prijzig
Ultieme tip: In het najaar kan het best koud zijn in Victoria en zeker aan de Great Ocean Road kan het flink waaien, waardoor een dikke trui geen overbodige luxe is.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Vriendengroep, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

The Great Ocean Road (bezocht in juli 2015)

Review geschreven door Heidi Slakhorst op 24 april 2016

We hebben vorig jaar een tripje Great Ocean Road gedaan waarbij we hebben overnacht in een motel in Port Campbell.

9,8
10 Algemene ervaring
10 Natuur
9 Plaatsen
10 Wandelingen
10 Bereisbaar

Pluspunten Great Ocean Road

 • The Twelve Apostles
 • Lord Ard Gorge

Minpunten Great Ocean Road

 • eigenlijk geen minpunten
Ultieme tip: Vlakbij Cape Otway heb je een vakantiepark waar je letterlijk onder de koala's slaapt. We hebben verscheidene koala's gespot aldaar.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Natuurliefhebbers

een onvergetelijke ervaring (bezocht in december 2015)

Review geschreven door Jonneke d'Anver op 24 april 2016

Het beste kun je de Great Ocean Road vanaf Torquay naar Warrnambool rijden, omdat je in Australie links rijdt, en je dan de oceaan ook aan je linkerkant hebt.

Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

 • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
 • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors