Klimaat Australie

Klimaat Australie

In het enorme Australië zijn er verschillende klimaatzones. Zo heeft het droge binnenland een echt woestijnklimaat en is het overdag snikheet maar 's nachts steenkoud. Het zuiden heeft meer een gematigd klimaat met warme zomers en vrij koude winters. Het tropische noorden heeft juist bijna geen verschil in seizoenen.

Tropen

Tot de tropen behoren de noordelijke delen van Queensland, Northern Territory en Western Australia. In de tropen heerst het gehele jaar een vochtig, warm klimaat. Aan de kust valt de meeste neerslag tussen november en april tijdens de regentijd. In het binnenland zijn de temperaturen overdag beduidend hoger, tussen de 32 ºC en 36 ºC. 's Nachts koelt het dermate af, soms worden zelfs temperaturen rond het nulpunt bereikt!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Subtropen

Dit gebied wordt, al is het in afgezwakte vorm, beïnvloedt door het klimaat in de tropen. Vooral in Queensland en grote delen van West-Australië heerst een subtropisch klimaat met gedurende het hele jaar temperaturen tussen de 20 ºC en 30 ºC, wat deze gebieden tot een ideale bestemming maakt!

Continentale zone

Onder dit gebied vallen de uitgestrekte woestijngebieden van de outback. Neerslag valt hier, als er überhaupt iets valt, alleen tijdens de wintermaanden. Vanwege het feit dat er in dit gebied nauwelijks wolken zijn, koelt het 's nachts erg af, soms wel tot onder het vriespunt! In de zomer kan het zeer heet worden: temperaturen van 40 ºC zijn geen uitzondering. In de winter is het overdag zo'n 22 ºC.

Gematigde zone

In de zuidelijke delen van Australië zou men het klimaat ook als Middellandse Zeeklimaat kunnen beschrijven. De temperaturen variëren tijdens de zomermaanden van 25 ºC tot 38 ºC en in de winter is het zo'n 14 ºC. Alleen op Tasmanië heerst een iets rauwer klimaat, mede doordat het relatief dichtbij de Zuidpool ligt.

Uitgaande van bovenstaande klimatologische verdeling van Australië kan men eigenlijk zeggen dat er altijd wel een regio is met het perfecte vakantieweer! Zo kan men bijvoorbeeld in juli naar het noorden om aan het Great Barrier Reef te gaan duiken of in het zuiden te gaan skiën!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors