De 5 beste surfstranden voor beginners

De 5 beste surfstranden voor beginners

door Samara Mey

Met een groot surfboard onder je arm geklemd en een frisse zeebries door je haar loop je zelfverzekerd het strand over. Als een echte surfdude of -chick maak je met klittenband de lijn van het board aan je enkel vast, vastberaden om straks het water uit te komen als ware surflegende. Als je opkijkt zakt de moed je gelijk in de slippers: metershoge golven en getalenteerde surfers die het ene na het andere trucje op hun surfboard doen.

Elke surfer moet ergens beginnen! Om je te behouden van een ervaring die meer lijkt op zandhappen dan op surfen, hebben wij de vijf beste surfstranden voor beginners op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

5. Smiths Beach, Phillip Island (Victoria)

Smiths Beach op Phillip Island staat bekend om haar consistente golven en platte zandbodem. Dit maakt het een zeer veilig strand voor beginnende surfers, omdat je tijdens een val van je board niet lelijk bezeerd kunt raken door koraal of rotsen.

Zorg dat je voordat de zon in de zee zakt het water uit bent. Op het nabijgelegen Summerland Beach zie je tijdens zonsondergang de eerste pinguïns thuis komen na een dag vissen.

4. Twilight Beach (Western Australia)

Witte stranden, kristalhelder, azuurblauw water en perfecte surfgolven. Western Australia is een paradijs als het om surfen gaat. Esperance Beach, de grote broer van Twilight Beach, staat zelfs bekend om één van de meest besproken golven ter wereld: de 'Cyclops'. Maar weinig surfers kunnen claimen deze monstergolf getrotseerd te hebben.

Ten westen van Esperance Beach vind je het rustige Twilight Beach. Dit surfstrand is meer geschikt voor beginners en biedt je ook nog eens een prachtig uitzicht. Kijk tijdens het peddelen regelmatig achterom naar de glinsterende witte kustlijn en begroeide rotsformaties.

3. Bondi Beach (New South Wales)

Fantastische golven, zonnebadende modellen en het gehele jaar zon. Niet voor niets is Bondi Beach het beroemdste strand van Australië. Ook is Bondi een geliefd surfstrand door zowel professionele als beginnende surfers. Kies uit één van de vele surfscholen en oefen 's ochtends als het water nog laag staat.

Houd er wel rekening mee dat je op een zonnige dag in het weekend kan rekenen op zo'n 40.000 toeschouwers. Dat is nogal een groot publiek dat jou van je board ziet vallen. Voel je de druk al?

2. Noosa Heads (Queensland)

Sst! Niet doorvertellen! Het (nog) niet zo drukke strand van Noosa Heads is een ideale plek om te leren surfen. De golven zijn niet zo hoog en daarom ideaal voor beginners. Je kiest er uit verschillende surfscholen, waarvan sommigen zelfs garanderen dat je al tijdens je eerste les op het board blijft staan.

1. Surfers Paradise (Gold Coast)

De naam van deze stad heeft geen uitleg nodig. Dat de zee er geschikt is om te surfen staat vast. Het uitgestrekte strand met haar consistente golven maakt Surfers Paradise een paradijs voor beginnelingen. Schrijf je in bij één van de vele surfscholen, waar erkende leraren je graag helpen bij het pakken van je eerste golf.

Surfen is een inspannende bezigheid, na je eerste les heb je gegarandeerd trek. Binnen honderd meter van het strand vind je ontelbaar veel bars en restaurants, waar je heerlijk bijkomt van een geslaagde dag aan de Gold Coast.

En hoe zit het dan met de kans op haaien?

Hoewel je overal in Australië op je hoede moet zijn voor mogelijk onvriendelijk onderwaterleven, blijft de kans dat je als surfer aangevallen wordt door een haai zeer klein. Onthoud in ieder geval de volgende tips:

  • Let op waarschuwingsborden.
  • Vermijd surfen in de vroege ochtend of 's nachts, omdat dit de tijd van de dag is dat haaien op zoek gaan naar voedsel.
  • Surf indien mogelijk in groepjes.
  • Vermijd riviermonden of kanalen. Dit zijn de plekken waar haaien regelmatig op zoek gaan naar voedsel, dode dieren en vis.
  • Ga niet het water in als je bloedt.

Zelf surfen tijdens je rondreis door Australië?

Droom jij er al een tijdje van om met een surfboard door het water te peddelen? Of wil je weleens echt een hoge golf pakken? Wat je surfniveau ook is, Oak Travel organiseert verschillende surfreizen naar Australië. Leer surfen op een surfweekend in Sydney. Ga mee op surfkamp in Byron Bay. Of haal je instructeurdiploma en geef zelf les.

Liever je steentje bijdragen aan de natuur? Bij Oak Travel kan je ook vrijwillig meehelpen aan het behoud van de duinen, oceaan en stranden. Of wat dacht je van een beach clean-up?

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors