Geschiedenis Sydney

Geschiedenis Sydney

door Getaway Travel

Sydney is de oudste stad van Australië en kent vele historische gebeurtenissen waardoor de geschiedenis van deze stad bepalend is voor die van de rest van het land. Het gebied rondom de haven van Sydney werd meer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginal stammen zonder enige inmenging van andere volkeren. Totdat er Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay - nu een wijk in het zuiden van Sydney - ontdekte.

Strafkolonie

Na het verlies van de Amerikaanse koloniën besloot Engeland Australie als strafkolonie te gebruiken en het jaar 1788 arriveerde de beroemde "First Fleet" in Sydney Cove. Deze vloot bestond uit twee oorlogsschepen en negen transportschepen vol gevangenen, soldaten en vrouwen en kinderen. Koning George III van Engeland verklaarde de oostkust van Australië tot Brits grondgebied. De kolonisatie van Australië had rampzalige gevolgen voor de Aboriginals. De oorspronkelijke bewoners van Australië werden van hun woonplek verdreven, vermoord of stierven aan voor hen onbekende ziekten uit Europa.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Arthur Phillip noemde de nieuwe kolonie "New Albion", maar uiteindelijk kreeg het de naam "Sydney", genoemd naar de toenmalige Britse minister van binnenlandse zaken Thomas Townsend die Phillip toestemming had gegeven om de kolonie te starten. Gevangenen werden al snel te werk gesteld om nederzettingen op te bouwen en in 1822 had de stad banken, markten, straten en een georganiseerd politiekorps. De nauwe straatjes en de vele Victoriaanse huizen, de wijk The Rocks en Circular Quay herinneren aan dit koloniale verleden en vormen dan ook het oudste gedeelte van de stad.

Explosieve groei

Vanaf die tijd begon de kolonie enorm te groeien door de aanwas van Engelse, Ierse en andere Europese immigranten op zoek naar een nieuw bestaan. Halverwege de negentiende eeuw ontstonden verschillende goudkoortsen en was Sydney en omgeving in trek bij mensen vanuit de gehele wereld. Met de industrialisering groeide Sydney snel en aan het begin van de twintigste eeuw had de stad al meer dan één miljoen inwoners. Sydney groeide in de twintigste eeuw flink door. Vooral na de Tweede Wereldoorlog stroomden immigranten vanuit de hele wereld en voornamelijk uit Azië, naar Sydney toe.

Tegenwoordig telt de grootste stad van Australië meer dan vier miljoen inwoners en herbergt daarmee ruim een vijfde van het totaal aantal burgers in Australië. Sinds de Olympische Spelen in 2000 is er veel geld gestoken in het uiterlijk en infrastructuur van stad. Parken, straten en pleinen zijn opgeknapt en heeft ook het uitgaansleven een enorme opleving ondergaan. Sydney is tegenwoordig dan ook met recht een kosmopolitische wereldstad te noemen!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors