Camperroute van Melbourne naar Darwin

Camperroute van Melbourne naar Darwin

door Getaway Travel

Bruisende steden, beroemde nationale parken én de Outback zien? Deze camperreis van Melbourne naar Darwin brengt je door het hart van Australië en laat je het land in al zijn diversiteit zien. Je rijdt de Great Ocean Road, ziet beroemde rotsformaties als de Uluru en de Olga’s en sluit je reis af in het tropische noorden. 

Je begint je camperreis in het zuiden van Australië, in Melbourne. Daarna rijd je langs de kust en langs verschillende nationale parken naar het noorden, dwars door het uitgestrekte landschap van de Outback. Volg deze route van zo’n 6000 kilometer en ontdek de hoogtepunten tussen Melbourne en Darwin in vier weken.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Bezienswaardigheden langs je camperreis van Melbourne naar Darwin

Dag 1-5 Je camperreis van Melbourne naar Darwin begint in, hoe kan het ook anders, Melbourne. Door velen gezien als de leukste stad van Australië, dus neem minstens twee dagen de tijd om het bruisende centrum te verkennen voordat je de camper ophaalt. 

Vervolgens vertrek je naar Phillip Island. Dit eiland heeft een spectaculair landschap en staat bekend om zijn nachtelijke Penguin Parade. Tijdens zonsondergang zie je de kleinste pinguïns ter wereld het strand op waggelen, op zoek naar hun holletjes. Na dit spektakel kruip je de camper in. Het BIG4 Phillip Island Caravan Park is een aanrader om te overnachten.

Dag 6-9 Je volgt je weg terug naar Melbourne voor de start van een van de mooiste autoroutes ter wereld: de Great Ocean Road. Je rijdt langs de adembenemende zuidkust en maakt onderweg natuurlijk een stop bij beroemde rotsformaties als de Twelve Apostles en de London Bridge. Overnachten kan je doen in Apollo Bay, of een meer aan het eind van de Great Ocean Road, in Port Campbell. 

Vanuit Port Campbell volg je je weg naar Halls Gap, de toegangspoort tot het Grampians National Park. Hier hike je langs indrukwekkende watervallen, zoals de MacKenzie Falls. De vele uitkijkpunten trakteren je op vergezichten over de bergen en rotswanden. Wil je graag in het park overnachten? Dan is het BIG4 NRMA Halls Gap Holiday Park is een goede optie.

Campings langs je camperreis van Melbourne naar Darwin

Dag 10-15 Je volgende stop is Adelaide. Hier vermaak je je met een bezoek aan een museum en aan de mooie botanische tuinen. Het Adelaide Caravan Park is een fijne camping, mocht je hier willen overnachten.

Vanuit Adelaide rijd je door naar Wilpena Pound, het startpunt voor wandeltochten door het Flinders Ranges National Park. In dit park worden dieprode kloven afgewisseld met groene heuvels en verlaten vlaktes met ruige bergketens. Een prachtige omgeving om in te overnachten, bijvoorbeeld op het Wilpena Pound Resort. 

De volgende dag volgt een lange rit de Outback in naar Coober Pedy. Vanwege de extreme hitte leven de bewoners van dit opaalmijnstadje onder de grond. Lijkt het je leuk om zelf ook ondergronds te overnachten? Dat kan op Riba's Underground Camping.

Dag 16-19 Je rijdt nog dieper de Outback in naar Yulara, de uitvalsbasis voor de Uluru en het Kata Tjuta National Park. Je overnacht op de Yulara Campground, zodat je de Uluru met zonsondergang én zonsopgang in allerlei tinten oranje en rood kan zien verkleuren. Een adembenemend gezicht en een van de meest indrukwekkende natuurlijke verschijnselen.

Verderop, ten westen van de Uluru, in het Uluru-Kata Tjuta National Park liggen de spectaculaire Kata Tjuta of The Olgas, middenin de Red Centre van Australië. De hoogste rots is de Mount Olga die met zijn 546 meter wel 200 meter hoger is dan de Uluru. Ook hier is het uitzicht tijdens zonsopgang en zonsondergang onvergetelijk.

Nationale parken langs je camperreis van Melbourne naar Darwin

Dag 20-23 Na je bezoek aan de Olga’s rijd je door naar Kings Canyon. Je wandelt hier door het indrukwekkende rode landschap, langs kliffen en de meer dan honderd meter hoge zandstenen wanden van de kloof Kings Canyon. Overnachten kan op het Kings Canyon Resort. Daarna rijd je door naar het gezellig oasestadje Alice Springs, waar je even kan bijkomen van je avonturen.

Je volgende stop is het Devils Marbles Conservation Reserve. Dit park is bezaaid met spectaculair gevormde rotsen die als gigantische knikkers verspreid liggen. We raden je om hier in de buurt te overnachten, bijvoorbeeld op de Devil’s Marbles Campground. 

Dan nog een lange etappe. Het laatste stuk door de Outback eindigt bij Mataranka, waar je in het heldere water van de Thermal Pools heerlijk kan ontspannen. Wil je hier ook overnachten, dan is Bitter Springs Cabins and Camping een aanrader. 

Dag 24-28 Dan staat het Nitmiluk National Park op het programma. Verblijf een of twee nachten op de Nitmiluk Campground zodat je de tijd hebt om de Katherine Gorge te verkennen. Een schitterend gebied van dertien kloven vol dramatische rotsformaties, diepe rivieren en indrukwekkende watervallen.

Dan je laatste stop, het Kakadu National Park. De rotsplateaus, rode rotswanden, watervallen en billabongs met zoutwaterkrokodillen maken het park tot een van de hoogtepunten in de Northern Territory. Een mooie afsluiter van je reis. Er zijn verschillende goede campings te vinden in het park, een daarvan is de Gunlom Campground.

Daarna rijd je door naar Darwin, waar je de camper weer inlevert.

Praktische informatie over camperreizen in Australië

Ga je een camperreis door Australië maken? Dan zijn er bepaalde dingen die handig zijn om vooraf te weten. Of je mag wildkamperen bijvoorbeeld. Al je vragen over het huren van een camper, het reserveren van de campings en allerlei andere praktische vragen worden hier beantwoord.

Routebeschrijving

Je camperreis van Melbourne naar Darwin start in Melbourne, waar je de camper ophaalt. In Melbourne neem je de M1, M420 en B420 naar Phillip Island. Vanaf Phillip Island ga je dezelfde weg terug naar Melbourne, daar ga je via de M1 de Great Ocean Road op naar Port Campbell. Daar ga je de C164 op, en via de C162, C163, C167 en de C156 ga je de C148 op. De C222 brengt je vervolgens naar Halls Gap. Vanuit Halls Gap neem je de A8, die overgaat in de A1 en vervolgens de M1 tot aan Adelaide. In Adelaide ga je de A1 op. Houd rechts aan en ga de B80 op. Deze gaat over in de Flinders Ranges Way naar Wilpena Pound. De B83 en en A87 brengen je vervolgens naar Coober Pedy. Je volgt de A87 verder en gaat de State Route 4 op naar Yulara. Vervolgens neem je weer de State Route 4 en ga je de State Route 3 op naar Kings Canyon. De State Route 3, State Route 4 en de National Highway 87 brengen je naar Alice Springs. Vanuit Alice Springs neem je de National Highway 87 naar het Devils Marbles Conservation Reserve. Daarna rijd je verder over de National Highway 87 en National Highway 1 naar de Katherine Gorge. De National Highway 1 en Kakadu Highway/State Route 21 brengen je naar het Kakadu National Park. Daar ga je de Arnhem Highway/State Route 36 op. Het laatste stuk rijd je over de National Highway 1 naar Darwin, waar je de camper weer inlevert. 

Beste reistijd

De beste reistijd voor deze camperreis van Melbourne naar Darwin is het Australische voorjaar, in september en oktober. Met deze route reis je van Melbourne naar Darwin, van zuid naar noord. Je legt een enorme afstand af en reist dan ook door verschillende klimaatzones. In Melbourne begint het voorjaar in september. Er valt dan weinig regen en de temperatuur ligt rond de twintig graden Celsius. Ook in de Outback is deze tijd van het jaar de temperatuur overdag nog niet extreem hoog en zijn de nachten mild. In Darwin heerst er van december tot en met mei het regenseizoen. Als je in september of oktober reist, vermijd je dus de extreme regenval. 

Wil je ook een camperreis maken door Australië? Bekijk dan hier het reisaanbod. 

Reizen Australie

Foto's & video's Camperroute van Melbourne naar Darwin

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors