Australische barbecue

Australische barbecue

door Getaway Travel

De grootste culinaire hobby van de Australiërs is met stip op één: barbecueën. De Aussies laten geen gelegenheid aan zich voorbij gaan om de barbecue aan te steken. Families, groepen vrienden en iedereen die trek heeft verzamelt zich rond hun geliefde Barbie. Je vind ze dan ook overal. Niet alleen in de tuin, maar ook op picknickplaatsen en bijvoorbeeld aan het strand...

The Great Aussie Barbie

De barbecue wordt door de Aussies liefkozend Barbie genoemd, en is mateloos populair. Down Under is dit kookstel zelfs een belangrijk deel van het Australische interieur. De BBQ wordt standaard aangestoken als het vakantie is en wanneer men wat te vieren heeft. Zoals verjaardagen, huwelijken, verlovingen, Kerst, Pasen en Australia Day.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Of men verzint een feestelijke gebeurtenis om 's lands favoriete hobby uit te voeren. Heeft jouw rugby club gewonnen, zie je je vrienden eindelijk weer eens of is de kat jarig? Hop, dan gaat de Barbie weer aan. Een gevleugelde uitspraak van een Aussie bloke: "Grab a 6-pack, bung the ball and chain in the Holden and come on over for a barbie..."

Let op: word je voor een BBQ uitgenodigd, neem dan een flesje wijn of wat bier mee.

De Aussie Barbie staat symbool voor de relaxte, laidback Australische cultuur en hun liefde voor alles wat outdoor is. Het is een leuk en sociaal evenement. Grote steaks, worsten, karbonades en vissen op de grill die je samen met je familie en vrienden in de achtertuin of aan het strand verorberd.

Natuurlijk weggespoeld met de nodige koude biertjes en flessen wijn. De sfeer is ongedwongen en iedereen staat met in de ene hand een bord eten en in de ander een drankje. Geen formeel zitdiner dus!

Dit is een van de weinige gelegenheden dat de Australische man heer en meester van de maaltijd én het entertainment is. Althans, dat laatste denkt hij (na een paar biertjes). De rolverdeling is vaak traditioneel: de vrouw koopt en marineert het vlees, maakt salades en het toetje en de Aussie bloke krijgt uiteindelijk de credits voor het eindresultaat.

Hij staat dan met al z'n mannelijkheid achter de barbecue met een biertje in de hand de spiesen en enorme vleesstukken om te draaien. En dan wenst deze man niet zomaar een grilroostertje met wat kooltjes eronder, nee hij moet per se een barbecue met alle toeters en bellen. Wat dacht je van wokbranders, ovens en een rotisserie? Het hoort er allemaal bij.

Gratis barbecue

Geen uitnodiging bij een Aussie thuis voor een Barbie? No worries, door heel het land staan er barbecues waar iedereen gebruik van mag maken. Op vrijwel elke kampeer-, picknick- of parkeerplaats en in diverse nationale parken kun je ze vinden. Geen ronde bak met kolen zoals wij gewend zijn, maar een stenen tafel met grillplaat. Vaak kun je deze gratis gebruiken, soms moet je er muntjes ingooien.

De barbecues zijn heel schoon en dat terwijl ze door heel veel verschillende mensen gebruikt worden. Dus ga naar de supermarkt voor je favoriete vlees, marinades, salades, boord en drank and have yourself a great Aussie BBQ. Vergeet alleen niet de boel na je eetfestijn weer keurig op te ruimen...

BBQ eens een pizza

Tuurlijk, die grote kangoeroe steaks zijn heerlijk, maar als je een barbecueland bent wil je ook wel eens wat anders uitproberen. De nieuwste hit is pizza op de barbecue. Eigenlijk is het heel simpel alleen moet je er wel een grilplaat met meerdere pitten voor hebben.

Je legt de grillplaat boven het middelste vuur en je doet de klep dicht. Zodra de grill 150 graden is zet je het onderste vuur uit en de buitenste pit aan. Bij 200 graden schuif je de pizza naar binnen. Je moet wel goed opletten. Maar het resultaat mag er zijn. Ongeveer tien minuten later tover je een heerlijk knapperige pizza te voorschijn waar menig Italiaan jaloers op is.

The bigger the better

De eerste Australische barbecues waren vuurplaatsen met een rooster erboven. Het was voor de Aussies de ultieme manier om meer te genieten van het buitenleven. Geheel tegen de vroegere, stugge Engelse tradities in werden buren hier wel spontaan uitgenodigd. Het vele vlees werd weggespoeld met bier, iets dat in die tijd helemaal nog niet zo netjes was.

In de jaren '60 drongen Amerikaanse televisieseries de huiskamer binnen. Het was in die tijd dat de iets rijkere Australiërs de pronkerige, Amerikaanse manier van leven overnamen. Je moest laten zien dat het je goed ging. Er werden grotere huizen gebouwd met buiten in de tuin moderne, grote barbecues.

Die trend heerst nog steeds een beetje. Veel barbecues zien er indrukwekkend uit met glanzend metaal, meerdere vuren en zelfs ingebouwde speakers. Een van de nieuwste Barbies in Australië heeft wel een heel strak design. Deze 'gnite is zo dun dat je hem makkelijk aan een muur kan hangen of zelfs inklappen. Maar of je steak daar beter mee wordt?! Het zou ook niet de eerste keer zijn dat zo'n luxe en grote super-barbecue bij de buren op het dak beland.

Even picknicken

Stel je voor: je bent lekker rustig aan het picknicken in een Australisch park. Je zit op op je kleedje, kijkt wat naar de dieren om je heen en je eet een broodje kaas. En dan komt er ineens een groep locals aan. Zij gaan ook picknicken. Je ziet ze arriveren met hun stationwagon en dan beginnen ze uit te laden...

Vader komt eerst naar buiten met de barbecue. Dan volgen de elektrische koelboxen. Zo ver niks vreemds onder de zon, want we weten ondertussen dat ze hier van barbecuen houden. Maar dan wordt ineens een kleine ijskast uitgeladen. En waarvoor is die stereo met outdoor speakers? Kijk ook niet vreemd op als daarna nog een partytent verschijnt en een opblaasbaar zwembad. Dat is een echt Australisch BBQ feestje.

Wist je dat...

... ook vegetariërs tijdens de Aussie Barbie aan hun trekken komen? In de Australische supermarkten is een enorm aanbod van vegetarische worsten, hamburgers, steaks en nog veel meer.

...dat de langste worst ooit gemaakt in Australië maar liefst 11 kilometer lang was?

... de Australiërs hun vlees graag 'well cooked' hebben? Biefstukken blijven dus extra lang op de grill liggen, soms zelfs tot aanbranden toe...

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors