De 6 mooiste treinreizen in Australië

De 6 mooiste treinreizen in Australië

door Maxime van der Laarse

Het ritmische tendens van het spoor, stelletjes die afscheid nemen.. Even begeef je je in een historische film. Reizen met de trein heeft iets romantisch. Daarnaast is het ook ontzettend praktisch. Terwijl jij lekker achterover zit, zie je de landschappen van Australië aan je voorbij schieten. Van de rode en ruige Outback tot het geheimzinnige regenwoud. Van de zon die in de zee zakt tot het drukke stadsbeeld.

Het spoornetwerk van Australië is niet erg uitgebreid maar je vindt er wel bijzondere routes. Sommige zijn wereldberoemd. Naast moderne hogesnelheidstreinen vind je hier namelijk ook stoomtreinen en treinen met een bijzondere geschiedenis. En wij hebben de zes mooiste treinroutes voor je op een rijtje gezet.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

6. Puffing Billy

De Puffing Billy heeft zijn naam te danken aan de stoomwolk die de trein overal met zich meedraagt. Gelegen op ongeveer veertig kilometer ten oosten van Melbourne, is dit de meest favoriete stoomtrein van Australië.

Puffing Billy werd gebouwd in het begin van de twintigste eeuw om het platteland te ontwikkelen. Al van het begin af aan heeft deze treinreis een vrijetijdsfunctie en volgt hij de route van Belgrave via Lakeside naar Gembrook.

Tijdens de reis van 1 uur en 50 minuten zie je het Sherbrooke bos waar de Mountain Ash boom groeit, een eucalyptussoort en de langst bloeiende plant ter wereld. Je vervolgt je reis over de houten Trestle brug en hebt een prachtig uitzicht over Port Phillip Bay, Arthurs Seat, Westernport, en Paradise Valley, waar kiwi's groeien. Heb je wat meer tijd, stap dan onderweg uit en ga bijvoorbeeld picknicken in het Emerald Lake Park. Of stap aan boord van de Dining Train. Deze biedt een lunch of diner aan en vermaak, zoals live Rhythm & Blues muziek.

5. The Spirit of Queensland

De levendige kust van Queensland ontdekken doe je met The Spirit of Queensland, voorheen The Sunlander. Deze trein rijdt van Cairns via Townsville en Rockhampton tot aan Brisbane. In 1935 waren het nog houten rijtuigen die het spoor aflegde, tegenwoordig is het een moderne lange afstandstrein die van alle gemakken is voorzien.

De trein legt een route af van 1681 kilometers, waar hij 24 uur over doet. Onderweg geniet je van verse producten uit Queensland, geserveerd waar je zit, of haal je een drankje of snack in de Club Car wagon. Een filmpje kijk je op het ingebouwde scherm of de bijgeleverde tablet. Boek je de RailBed, dan krijg je een stoel die ook als bed fungeert. Er zijn zelfs vijf douches aanwezig in de trein.

Maar niet alleen in de trein is het genieten, ook als je uit het raampje kijkt word je blij verrast. Zo zie je prachtige kustlandschappen. Van groene glooiende heuvels tot duinen aan zee en de levendige stad Brisbane.

4. The Spirit of the Outback

Trek jij liever de Outback van Queensland in? De luxe lange afstandstrein The Spirit of the Outback brengt je ernaartoe. Met als beginstation Brisbane ben je binnen 24 uur in Longreach. Het eerste stuk rijd je langs de kust, waarna je links afslaat bij Rockhampton. Vanaf hier zie je authentieke Outback-dorpjes als Blackwater, Emerald en Barcaldine aan je voorbij gaan.

Longreach is niet voor niets de eindbestemming van deze route. In dit iconische dorp zijn namelijk veel legendes ontstaan, zoals die van Harry Redford, beter bekend als Captain Starlight. Hij werd een symbool van de avontuurlijke ziel. Ook zijn er veel musea en ervaar je hier goed de weidsheid van de geelrode Outback.

3. The Indian Pacific

De Indian Pacific is een van de weinige echt transcontinentale treinen die er bestaan. Hij gaat over het langste rechte stuk spoorlijn ter wereld, wel 478 kilometer, van Sydney tot aan Perth. In totaal duurt deze reis 65 uur.

In deze trein waan je je echt even terug in de tijd. De authentiek ogende inrichting geeft je het gevoel in een romantische zwart-wit film te zitten. Daarnaast geniet je van een culinair hoogstandje met verse lokale producten. De trein werd al meerdere keren geroemd om zijn Australische cuisine.

Wil je wat meer luxe? Met de Gold Class optie krijg je een privé cabine met bed en een eigen host. Hier hangt helaas wel een prijskaartje aan. Je betaalt zo'n $2,529 per persoon.

2. Kuranda Railway

Met een totale rit van slechts drie uur, volgt de Kuranda Railway een van de kortste routes van deze lijst. Vanaf Cairns rijd je dwars door het miljoenen jaren oude regenwoud richting Kuranda.

De ouderwetse, houten rijtuigen van soms wel negentig jaar oud, vertellen het verhaal van de trein. In 1882 drongen mijnwerkers aan op de komst van een trein, omdat er hongersnood heerste. Bijna tien jaar en veel gesneuvelde levens later was de aanleg pas klaar. Al gauw ging de trein ook passagiers vervoeren en tegenwoordig is het een geliefde toeristische attractie.

Een leuke optie is uitstappen bij Freshwater Station vanaf Cairns, en je reis vervolgen met de Kuranda Skyrail. Tijdens deze 7,5 kilometer lange tocht zit je in een kabelwagon hoog boven het regenwoud en heb je een eindeloos uitzicht over de boomtoppen.

1. The Ghan

De Ghan is misschien wel de bekendste trein van deze lijst. Niet zonder reden, want hij volgt een bijzondere route van wel 2979 kilometer (54 uur) dwars door de Outback.

Stap in Darwin op de trein en ga mee op de Ghan-expeditie. De trein leidt je naar Alice Springs. Onderweg kom je onder andere langs Uluru en Kata Tjuta. Het is leuk om uit te stappen bij Katherine en de Nitmiluk Gorge te bezoeken.

Een andere aanrader zijn de excursies waaraan je kunt deelnemen. Ga bijvoorbeeld dineren onder de sterren in de Outback of ga kameel-rijden. Sluit je dag af in de Outback Explorer Lounge en word de volgende dag wakker aan de andere kant van Australië: Adelaide.

Fotocredits: Andy McLemore | R Reeve | John Skewes | Andrii Slonchak | Denis Bin | Talisen | Simon Yeo | Denis Bin | Hans-Rudolf Stoll | Marleen de Keyzer | Simon Pielow | Master Man

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors