Wat vieren Australiërs op Australia Day?

Wat vieren Australiërs op Australia Day?

door Emma van Kampen

Ieder jaar wordt er op 26 januari, oftewel Australia Day, gevierd dat de Eerste Vloot Sydney bereikte in 1788. De Eerste Vloot bestond uit elf schepen die onder de Groot-Brittannische vlag voeren. De vloot maakte onder leiding van Kapitein Arthur Philip in 1787 de tocht naar Australië om de eerste Europese kolonie in Nieuw-Zuid-Wales te claimen. 

Australia Day wordt sinds 1808 gevierd maar is pas sinds 1994 erkend als officiële nationale feestdag. Australiërs hebben op deze dag vrij en vieren feest. De dag staat in het teken van nationale bewustwording waarin de Australische nationaliteit, culturele diversiteit en geschiedenis centraal staan. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Ter gelegenheid van de feestdag organiseren inwoners door het hele land evenementen. Feestvierders gaan naar georganiseerde brunches, barbecues, parades, concerten en vuurwerkshows. Anderen kiezen het gezelschap van hun familie op en vieren gezamenlijk de vrijheid die zij hebben in Australië.   

Toch hangt er een zwart randje aan de feestdag. Want niet de Britten, maar de Aboriginals en Torres Strait Islanders zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Daarom omarmen maar weinig inheemsen de festiviteiten van Australia Day. Onder deze volkeren staat de feestdag zelfs bekend als ‘Survival Day’ of ‘Invasion Day’.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors