6 Praktische tips voor een rondreis door Northern Territory

6 Praktische tips voor een rondreis door Northern Territory

door Elsemieke Land

Een rondreis door Northern Territory in Australië is enorm afwisselend. De staat is zo’n 38 keer zo groot als Nederland en kent zelfs twee klimaten en huist maar een procent van het totaal aantal inwoners van Australië. Daarmee is Northern Territory behoorlijk leeg, maar zeker niet saai. Die leegte heeft als voordeel dat je soms urenlang niemand tegenkomt, maar als nadeel dat je niet altijd een benzinestation bij de hand hebt. Best spannend dus! 

Een rondreis van Darwin tot Alice Springs die je dwars door het Noordelijk Territorium leidt, vergt daarom wel enige voorbereiding. Om je op weg te helpen hebben wij zes praktische tips voor een rondreis door Northern Territory voor je verzameld. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

1. Neem de tijd

Alleen al voor een rondreis door de Red Centre kan je makkelijk vijf dagen uittrekken. Je bewondert Uluru en wandelt door Kings Canyon en passeert de West Macdonnell Ranges. Er is genoeg te zien én de afstanden zijn groot. En dan heb je Kakadu National Park en Darwin in de Top End nog niet eens gezien. In een ruime twee weken heb je genoeg tijd voor de hoogtepunten van beide regio’s.  

Zorg dus dat je genoeg tijd neemt om de Northern Territory te ontdekken en houd in je planning niet alleen rekening met activiteiten die je onderweg wilt ondernemen, maar ook met onverwachte stops. Houd daarnaast ruimte om eens af te wijken van de route en een zijweg in te slaan. 

2. Huur een 4WD

Het is heel goed mogelijk om tijdens een rondreis door het Northern Territory op de geasfalteerde wegen te blijven. In dat geval is een camper of normale huurauto een prima vervoermiddel. Belangrijke hoogtepunten als Uluru en Kata Tjuta of het Kakadu National Park zijn bijvoorbeeld over een geasfalteerde weg bereikbaar. 

Toch kom je stiekem op de mooiste en vooral minder toeristische plekken als je hier en daar een onverharde weg inslaat. Daarvoor is een auto met vierwielaandrijving ideaal. Met een 4WD bereik je bijvoorbeeld de Jim Jim-watervallen in het Kakadu National Park en rijd je probleemloos door Palm Valley in het Finke Gorge National Park of ontdek je verkoelende zwemspots in de West Macdonnel Ranges

3. Kies het juiste seizoen

Northern Territory is ongeveer zo groot als Frankrijk, Spanje en Italië bij elkaar. Niet zo gek dus, dat er binnen de begrenzing van deze staat meerdere klimaten heersen. Van tropisch regenwoud in de Top End in het noorden, tot semi-droog, rood woestijnlandschap in het zuiden, toepasselijk benoemd tot de Red Centre. 

In de Australische zomer van december tot en met februari lopen de temperaturen in de Red Centre behoorlijk hoog op, wat niet ideaal is voor een rondreis. In de periode van april tot en met november is het beter uit te houden. Houd er rekening mee dat het vooral van juni tot augustus ‘s nachts flink afkoelt. 

In het noorden valt van mei tot en met oktober ook het droge seizoen, daarom zijn deze maanden ook een goede reisperiode voor de Top End. Reizen in het natte seizoen van november tot april kan ook en heeft als voordeel dat watervallen indrukwekkender zijn en het gebied groen kleurt. Vermijd wel de natste maanden januari, februari en maart. Door hevige regenval worden sommige wegen slecht tot niet begaanbaar. 

4. Download kaarten offline

Tijdens een rondreis door het Northern Territory doorkruis je regelmatig verlaten gebieden waar de mobiele ontvangst beperkt tot slecht is. Gebruik je een GPS-systeem, dan is dat geen probleem. Maar als je van plan bent om een navigatie-app te gebruiken, is het wel verstandig om de kaarten te downloaden. Hoewel verdwalen soms ook z’n charme heeft, vind je met offline kaarten in gebieden zonder bereik óók de weg weer terug. 

5. Sla voldoende benzine, eten en drinken in

Gezien de dunne bevolking en lange afstanden in het Noordelijk Territorium, liggen de tankstations niet voor het oprapen. Grijp dus je kans als je een benzinepomp ziet en gooi je tank altijd helemaal vol. Je weet nooit wanneer de volgende gelegenheid is. En zeker in de hitte van de Red Centre wil je liever niet zonder benzine komen te zitten. 

Hetzelfde geldt overigens voor je boodschappen. Buiten grote steden als Darwin zijn supermarkten en restaurantjes schaars, dus een voorraad eten en drinken inslaan voor een paar dagen is geen overbodige luxe. 

6. Pas op voor krokodillen

Even afkoelen in een poeltje onderweg? In Australië is dat niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet in de Northern Territory, waar je regelmatig waarschuwingsborden tegenkomt die je attenderen op de aanwezigheid van, jawel, krokodillen! 

Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om zeker te zijn van een veilige zwemplek. Volg bijvoorbeeld altijd de aanwijzingen van waarschuwingsborden, vlaggen en strandwachten op en vraag locals of gidsen wat veilige spots zijn om te zwemmen. 

Ben jij na deze tips klaar voor een rondreis door Northern Territory? Bekijk hier het reisaanbod!

Fotocredits: Michael Coghlan

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors