Zwemmen met walvissen in Australië

Zwemmen met walvissen in Australië

door Yldau Otter

Je gaat voorzichtig de oceaan in en steekt je hoofd onder water voor het moment waar je zo lang op hebt gewacht. Het dier dat naast je zwemt is minimaal drie keer zo groot als de boot. Je hebt je nog nooit zo klein gevoeld. Je eerste ingeving is om te vluchten. Maar nadat je beseft dat dit reusachtige zeemonster je niks doet, begint de adrenaline toe te slaan. 

Zwemmen met de grootste zoogdieren ter wereld heeft een nieuwe twist gekregen. Naast het zwemmen met walvishaaien is het nu ook mogelijk om te zwemmen met een versie die nog groter is: de bultrug. Laat Australië nou een van de weinige plekken op de wereld zijn waar dat kan. Vergeet deze unieke ervaring niet op je bucketlist te zetten voor je rondreis door Australië!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 5 reizen naar Australie

Beste plek

Zwemmen met walvissen was voorheen alleen mogelijk voor bezoekers aan de Sunshine Coast in Queensland, maar tegenwoordig is deze ervaring veel toegankelijker geworden. In West-Australië bestaat nu bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om met walvissen te zwemmen. De boten vertrekken vanaf Exmouth en Coral Bay.

Veiligheid

Bij het zwemmen, snorkelen en spotten draait alles om het welzijn en het gedrag van de walvis. Zodra je de zee op gaat en je een walvis spot, blijft de boot eerst op afstand. De gids maakt dan een inschatting van de omstandigheden en bepaalt of het veilig is. 

Als dit het geval is, vaar je met de boot richting het enorme zoogdier. Met je snorkel op en je flippers aan, wacht je op het commando van de gids. Dan ga je zo voorzichtig mogelijk het water in. De gids leidt je op een rustig tempo tot dertig meter van de walvissen. De vijftien meter grote walvis voelt dan opeens heel dichtbij… Je bent nog maar een heel klein onderdeeltje van de oceaan. 

Walvissen zijn van nature erg nieuwsgierig, dus als je geluk hebt, komen ze naar je toe zwemmen. Voor de veiligheid van de walvis en je eigen veiligheid, mag je de walvis niet aanraken. 

Natuurlijk gedrag

Zwemmen met walvis is niet schadelijk of storend voor de dieren zolang zij niet worden verstoord in hun natuurlijke gedrag. Het is dus belangrijk dat de walvis zich op zijn gemak voelt. Je mag dan ook alleen met een walvis zwemmen als een walvis er zelf voor kiest om met jou te zwemmen. 

Beste tijd

De beste tijd om walvissen te spotten, zijn de wintermaanden (juli tot en met september). In deze maanden trekken de walvissen van het ene leefgebied naar het andere. De watertemperatuur  ligt dan tussen de 17 en 23 graden en het zicht is vaak rond de 30 meter. 

Ervaar het zelf

Zij aan zij zwemmen met het grootste zoogdier van de zee is een unieke ervaring. Benieuwd hoe dit voelt? Bekijk de video hieronder en ervaar het zelf!

Wil jij zwemmen met walvissen ook van je bucketlist strepen? Bekijk dan hier aanbod aan rondreizen naar Australië. 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors