Atherton Tablelands

Atherton Tablelands

door Getaway Travel

Op ongeveer een uurtje rijden vanaf Cairns liggen de schitterende Atherton Tablelands. De Tablelands, ook wel Cairns Highlands genoemd, is een gebied dat bestaat uit glooiende graslanden afgewisseld met grote stukken tropisch regenwoud. Je vindt er naast jungle ook verkoelende meren, watervallen en enkele zeldzame dieren.

Aangezien de Tablelands bergachtig zijn is de temperatuur zeer aangenaam. Met name in de Australische zomer is het helemaal geen gek idee om aan de drukkende hitte van de kust te ontsnappen door een paar dagen naar de Tablelands te gaan. In de kleine stadjes in het gebied, waarvan Yungaburra de leukste is, waan je je in 1880. Je kunt je uitleven als je van erg goed eten houdt.

ZELF NAAR Atherton Tablelands?

Bekijk alle 21 reizen naar Atherton Tablelands

World Heritage Rainforest

Het regenwoud in de Atherton Tablelands behoort tot Werelderfgoed. Het is enigszins vervreemdend als je in een koel klimaat vanuit de groene graslanden uit het niets een torenhoog regenwoud binnen rijdt. Je vindt in het gebied diverse zeer oude regenwouden die één ding gemeen hebben: een overweldigende hoeveelheid grote, mooie bomen. De hoogste red cedar tree van Australië, de curtain fig tree en de kauri mag je niet missen.

Waterfall Circuif

Naast regenwouden zijn er in het gebied heel veel watervallen en meren te bewonderen. Door het Waterfall Circuit te volgen krijg je de mooiste watervallen te zien waaronder de beroemde Millaa Millaa falls. Hoewel zwemmen in de watervallen wordt afgeraden, er kan altijd wel iets zwaars en hards naar beneden komen, is het wel de moeite waard. Een duik in het frisse water levert verkoeling op en de ervaring wordt wat groter dan wanneer je alleen het verplichte kiekje neemt.

Drie meren

Mocht je niet de behoefte hebben jezelf in een waterval te dompelen dan kun je altijd nog een duik nemen in een van de meren in de regio. Het beste meer om te zwemmen is Lake Eacham, met barbecue spots en heerlijk water. Om het meer loopt een leuke, korte wandeling.

Diegene die niet van zwemmen houdt kan naar Lake Barrine; hier kun je ieder uur deelnemen aan een Devonshire Tea Cruise over het meer, met uitleg over alle flora en fauna met na afloop thee met scones. Let op, deze attractie is eigenlijk niet geschikt mensen met een haarkleur anders dan grijs. Het derde grote meer is Lake Tinnaroo. Dit meer is geschikt voor watersporten als zeilen, kanoën en vissen.

Zeldzame dieren

De Tablelands hebben wildlifespotters veel te bieden. Zo kun je als je goed zoekt, en erg veel geluk hebt, de bijna uitgestorven vogel Cassowary tegen het lijf lopen. Deze struisvogelachtige vogel geniet een grote status. Ten eerste omdat hij zeer exclusief is. Ten tweede omdat hij de naam heeft gevaarlijk te zijn. Tip: als je er één ziet moet je rustig achteruit lopen met een rugzak voor je en juist niet abrupt wegrennen.

Minder gevaarlijk is de platypus, ofwel het vogelbekdier. Op meerdere plaatsen in het gebied zijn schermen geplaatst van waarachter je de dieren kunt spotten zonder ze te storen. Met zonsopgang of zonsondergang is de platypus actief.

Voor de avonturiers onder ons bestaan er night walks door de regenwouden om de zeldzame tree kangaroo te bekijken. Deze kangoeroe leeft, zoals zijn naam doet vermoeden, in bomen en laat zich 's nachts zien.

Yungaburra

Van de klein stadjes die door de Tablelands heen verspreid liggen is Yungaburra de leukste. Het stadje ademt een mengelmoes uit van een stadje in het wilde westen en een wintersportdorpje. Je wordt echt even terug in de tijd gezet. In Yungaburra vind je diverse gebouwen die op de Werelderfgoedlijst staan zodat Yungaburra zich een World Heritage village mag noemen. Je vindt er enkele knusse lodges en bed & breakfasts en een paar heel goede restaurants. Tip: als je van luxe houdt ga dan naar The Eden House, waar je zeer goed kunt eten.

Reizen Atherton Tablelands

Meer Atherton Tablelands

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors