Deze dieren kom je liever niet tegen in Ozzie

Deze dieren kom je liever niet tegen in Ozzie

door Lieve Weeteling

Tijdens je rondreis door Australië ontmoet je koala's en kan je je ogen niet van die schattige rondspringende babykangoeroes afhouden. Maar als je een duik neemt in de zee op een verlaten strand zorg je ervoor dat je niet te diep de zee in gaat, want er is hier al eens eerder iemand door een haai aangevallen en dat geeft je de kriebels.

Australië is misschien wel het land met de meest verschrikkelijke dieren, naast die paar lieve dan. Met je camper rijd je het hele land door en kom je veel verschillende dieren tegen. De kleinste spinnen zijn dodelijk en we kunnen niet op twee handen tellen welke rakkers er allemaal giftig zijn. We willen je niet bang maken hoor, maar deze dieren wil jij niet ontmoeten. Of in ieder geval niet door gebeten worden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De Box Jellyfish

Je bent rustig aan het zwemmen in het helderblauwe water en opeens zie je een blubberige substantie langzaam jouw kant op drijven, wegwezen! De Box Jellyfish is een dodelijke kwallensoort die in bepaalde periodes van het jaar langs de noordkust van Queensland voorkomt. Vooral tussen november en april zwemmen deze kwallen hier. Gelukkig geven borden duidelijk aan waar je een verfrissende duik beter even kunt overslaan.

Mocht je toch op de een of andere manier door een Box Jellyfish worden gestoken, vertrek dan met een noodgang naar het ziekenhuis binnen enkele minuten kan een steek je namelijk fataal worden en zorgen voor een hartaanval. Verwijder nooit een tentakel die nog vast zit in je lichaam, dan verspreid het gif zich juist sneller.

De witte haai

Nog zo'n naar zeegevaarte: de haai. Overal in Australië heb je de kans een haai tege te komen, sommigen zijn agressief en anderen verrassend vriendelijk. Maar van alle soorten is de witte haai zonder twijfel een van de gevaarlijkste.

We kennen de witte haai allemaal wel uit de film Jaws(1975). De vissoort die acht meter lang kan worden en de meeste haaienaanvallen op zijn naam heeft staan. En die voornamelijk aan de westkust in Australië zomaar op kan duiken.

Let altijd goed op of er waarschuwingen op de stranden staan geplaatst. Is dit het geval? Zoek dan een dagje lekker een zwembad op in plaats van de zee. Ben jij een adrenaline junk of wil je juist je angst voor haaien overwinnen? Maak dan een duik met haaien in Byron Bay. Hier leven 500 verschillende soorten vissen die haaien aantrekken. Zwem rustig tussen de grijze zusterhaaien, deze haaiensoort kan drie meter lang worden, maar is niet gevaarlijk voor de mens.

Inlandse Taipan slang

Naast de zeedieren, kruipen er ook veel gevaarlijke dieren over land. Of ze glibberen, om maar eens te beginnen met de vele soorten slangen. Want van de tien gevaarlijkste slangen ter wereld zijn er wel acht afkomstig uit Australië.

De Inlandse Taipan spant de kroon. Deze slangensoort leeft in de woestijn van Ozzie en is de giftigste slang op aarde, met een klein beetje gif kan deze slang zo'n honderd mensen doden. Die wil je liever niet tegenkomen!

Wanneer je langs heuvels of door gras wandelt, let dan altijd goed op. Mocht je toch gebeten worden door een slang, onthoud dan altijd goed hoe de slang eruitziet . Op deze manier kunnen doktoren in het ziekenhuis snel achterhalen om welke slangenbeet het gaat en je het juiste tegengif toedienen.

Funnel web Spin

Naast slangen heb je natuurlijk nog die andere sluipmoordenaars die misschien wel de grootste angst voor de meesten van ons vormen: spinnen. Van grote langharige vogelspinnen tot zeer giftige kleine spinnen, ze lopen in Ozzie allemaal rond.

De Funnelweb spin is een van de gevaarlijkste spinnen Down Under. Dit giftige beestje leeft vooral in de buurt van wereldstad Sydney. Het vrouwtje wordt zo'n vier centimeter groot en een beet kan dodelijk zijn. Gelukkig bestaat er een goed tegengif, niet iedere funnel web spin is even giftig, maar wordt je gebeten zorg er dan voor dat je binnen een halfuur bij een dokter bent die een tegengif kan toedienen.

Kangoeroes

Ze lijken zo lief en ongevaarlijk, toch wordt het tegendeel soms bewezen. Kangoeroes kunnen flinke klappen uitdelen en worden daarom ook wel de boksers van Ozzie genoemd.

Naast het feit dat ze harde tikken uit kunnen delen, schuilt het grootste gevaar in het aanrijden van deze dieren. Als het afkoelt in de avond zitten de hoppers namelijk graag op het warme afvalt. Plots verschijnen ze voor je auto en voordat je je kan bedenken of je moet remmen of juist doorrijden, is het vaak al te laat.

Rijd voorzichtig op de Ozzie wegen, vooral op wegen rondom natuurparken komen veel kangoeroes voor. Ook de Great Ocean Road is zo'n typische route waar het stikt van de kangoeroes. Houd hier je ogen dus altijd extra goed open!

Wil jij met eigen ogen zien welke beesten er leven in het prachtige Australië? Boek hier je vliegtickets!

En wil je als afsluiter nog een grappig filmpje zien? Bekijk hieronder het filmpje van een wilde boksende kangoeroe.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors