Een dag in de Grampians

Een dag in de Grampians

door Paulien Tak

Na drie maanden in Melbourne te hebben doorgebracht, was ik toe aan natuur, frisse lucht en wat activiteiten in de buitenlucht. Ik weet nog dat ik op de kaart keek en het Grampians National Park ontdekte. Dit natuurpark wordt vaak overgeslagen door reizigers, maar is de ideale getaway vanuit de stad. In ongeveer drie uur rijden sta je namelijk midden in de natuur.

Dus: ik trommel wat reismaatjes op en we huren een auto. Eén dag hebben we om de Grampians te ontdekken. Een strakke planning, maar met succes. Hoe we dat gedaan hebben? Ik deel mijn dagprogramma met je!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

07.00 uur - Alleen voor early birds

Zoom, zoom, zoom! Het is lang geleden dat de wekker zo vroeg ging, maar wil je zoveel mogelijk van de Grampians zien, dan moet je op tijd opstaan.

Ontbijt stevig en smeer broodjes voor de lunch. Er zijn wel supermarkten in het nationale park. Maar wil je zoveel mogelijk doen op één dag, dan is het zonde van je tijd om naar een van de dorpjes te rijden om lunch te halen. Pak ook een warme trui of een jas in. De Grampians liggen een stuk hoger dan Melbourne, waardoor het er een stuk kouder kan zijn.

08:00 uur - We zijn er bijna...

Reserveer van te voren een huurauto, zodat je deze snel kan ophalen op de dag van vertrek. De meeste autoverhuurbedrijven gaan om acht uur open. En dit is een mooie tijd om te vertrekken naar de Grampians. Het is immers nog drie uur rijden naar het park.

Vanaf Melbourne volg je de M8 naar Halls Gap, de ingang van het park. Het eerste stuk is snelweg, maar zodra je in het park aankomt verandert de natuur. De wegen in het park gaan op en neer, steile kliffen verschijnen en er komen steeds meer haarspeldbochten.

11.30 uur - Picknick bij Lake Bellfield

Maak je eerste stop bij Lake Bellfield. Dit achthonderd meter lange meer heeft een grote dam en is een belangrijke waterbron voor Australië. Op Lake Bellfield kan je kanoën, varen of vissen. Maar het is ook een uitstekende plek voor een picknick.

Eet je broodjes vegemite en kaats steentjes over het water. Loop ook even over de dam voor het beste uitzicht over het spiegelgladde meer of geniet gewoon van het zonnetje op een van de rotsen. Maar blijf niet te lang, want er staat nog meer op de planning voor vandaag.

12.30 uur - De MacKenzie Falls

Na een half uurtje rijden kom je aan bij de MacKenzie Falls Car Park. Vanaf hier loop je in een kwartiertje naar de lookout. Dit is een makkelijk begaanbaar pad dat voor iedereen te bereiken is.

Leuker is het om de route naar beneden te nemen. Je moet hier behoorlijk wat trappen af om de MacKenzie Falls te bereiken. Maar vanaf onderen is de denderende waterval nóg indrukwekkender. Onderaan de voet van de waterval steek je de rivier over en bewonder je de  regenbogen die boven de klif verschijnen door de opstijgende nevel.

Loop ten slotte een stuk naar beneden langs de rivier, weg van alle toeristen. De ruige rotsen, wilde begroeiing en de kabbelende rivier geven je het gevoel in the middle of nowhere te zijn. Ga niet te ver, want het hele stuk moet je ook weer terug omhoog.

15:00 uur - Hiken naar de top

In de auto rust je even uit, want de volgende stop is ook weer een half uurtje rijden. Je bent op weg naar de Mount Zero Walk. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en vereist door de rotsachtige route enige conditie. De wandeling begint bij de Mount Zero Picknick Area, waar je ook de auto parkeert. 

De route begint met een behoorlijke steile klim over rotsblokken, waardoor stevige schoenen een must zijn. Maar bovenop de top word je beloond met een weids uitzicht over de groene heuvels en grillige rotsen. Rust even uit een neem het mooie uitzicht in je op. Daarna volg je dezelfde weg weer naar beneden. 

18:00 uur - Een waanzinnige zonsondergang

Om de zonsondergang te bekijken rijd je in 36 minuten naar de Reeds Lookout. Vanaf daar loop je eerst even naar The Balconies. Hier wagen toeristen één voor één hun leven door op het randje van een uitstekende rots te gaan zitten. Alles voor een goede foto natuurlijk.

Terug bij de Reeds Lookout zoek je een mooi plekje om de prachtige zonsondergang te aanschouwen. Terwijl je wacht is de kans groot dat je een vos spot. Maar wees niet bang, dit nieuwschierige diertje wordt hier vaak gespot en doet niks. Dan kleurt de lucht langzaam goudgeel en zakt de zon weg achter de bergen.

20:00 uur - Back to Melbourne  

In het donker rijd je naar beneden naar Halls Gap. Rijd wel voorzichtig, want de dieren gaan regelmatig op het warme asfalt zitten zodra het afkoelt. En die gekke kangaroos willen nog wel eens vanuit het niets voor je auto springen.

In Halls Gap eet je bij een van de restaurantjes een lekkere chicken parma of pizza, voordat je aan de drie uur durende reis terug naar Melbourne begint. Een lange dag, maar daar heb je dan ook wel álles uitgehaald! 

Wil jij de Grampians ontdekken? Bekijk dan hier alle rondreizen door Australië. 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors