Werelderfgoed / Unesco Australie

Werelderfgoed / Unesco Australie

door Getaway Travel

In 1972 stelde UNESCO de Werelderfgoedlijst op om gebieden met een universele culturele en natuurlijke waarde te beschermen. Dit zijn bijvoorbeeld oerbossen, ongewone aardvormen en gebieden met een zeer grote biodiversiteit, maar ook gebouwen en bijzondere achitectonische complexen. In Australië staan er maar liefst zeventien 'sites' op deze prestigieuze lijst.

Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is het grootste en misschien wel het bekendste koraalrif ter wereld. Het is 2000 kilometer lang en ligt aan de oostkust vanaf Bundaberg tot het puntje van Cape York. Het beslaat maar liefst zo'n 350.000 km². Nederland past er met gemak tien keer in. Tussen het rif en de kust vind je 2800 individuele riffen waarin ongeveer 1500 verschillend vissoorten voorkomen. Er zijn meer dan 300 soorten koraal en 400 soorten sponzen. Het mooiste koraal is te zien op zo'n 50 kilometer buiten de kust en gemakkelijk toegankelijk voor duikers en snorkelaars.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 131 reizen naar Australie

Kakadu National Park

Kakadu National Park is ruim 20.000 km² groot en een van de bijzonderste gebieden van Australie. Er zijn schitterende watervallen, rotsplateaus, billabongs, rode rotswanden, rivieren en kustvlakten. Ook is er rotskunst van Aboriginals te zien aan wie het park ook behoort. Op de Ubirr Rock zijn bijvoorbeeld aboriginaltekeningen te zien waarvan sommigen meer dan 20.000 jaar oud zijn. Het hele stroomgebied van de South Alligator River ligt in het park waar duizenden planten en dieren leven.

Willandra Lakes Region

Bijna 20.000 jaar geleden was de Willandra Lakes Region in New South Wales een omvangrijk rivierenstelsel en een zijtak van de Lachlan River. Deze rivier voorzag 1000 km² wetlands van water. Tegenwoordig is deze regio drooggevallen en Willandra Creek niet veel meer dan een stroompje. Maar ieder jaar ontstaan door lenteregens weer de wetlands die veel watervogels en emoes aantrekken. En hier zijn bij opgravingen 40.000 jaar oude voorwerpen van Aboriginals gevonden; een bewijs van deze oeroude cultuur.

Tasmanian Wilderness

De Tasmanian Wilderness is het grootste beschermde natuurgebied van Australie en alle geologische tijdperken zijn er vertegenwoordigd. Het landschap vertoont op een kleine oppervlakte grote verschillen. Zo zijn er groene weiden maar er liggen ook bergen, gletsjers en woeste rivieren. Door het onvriendelijke klimaat, een vaak onherbergzaam landschap en ondoordringbaar struikgewas, zijn grote delen van de Tasmaanse wildernis intact gebleven. Hierdoor bestaan er in de Tasmanian Wilderness enkele van de oudste bomen en langste grotsystemen ter wereld.

Lord Howe Island Group

De Lord Howe Island Group ligt 700 km ten noordoosten van Sydney in de Grote Oceaan. Deze rotsformaties maken deel uit van een vulkanische keten. Dankzij de geïsoleerde ligging biedt het eiland veel informatie over de evolutie van de zeer zeldzame boskip, banyanbomen en kentia-dennen en zijn er veel nieuwe soorten flora en fauna ontstaan.

Central Eastern Rainforest Reserves

De Central Eastern Rainforest Reserves zijn subtropische regenwouden in het oosten van New South Wales. Deze regenwouden representeren belangrijke perioden van de ontstaansgeschiedenis van de aarde en herbergen en conserveren een belangrijke biologische diversiteit. Er leven meer dan 200 bedreigde en zeldzame planten- en diersoorten.

Uluru-Kata Tjuta National Park

In het Uluru-Kata Tjuta National Park in het midden van Australie liggen twee belangrijke heilige plaatsen van de Aboriginals. Het meest bekende is de Uluru, vroeger Ayer's Rock genoemd, en is ook een van de belangrijkste iconen van Australie. Uluru is de grootste monoliet ter wereld en steekt boven het vlakke woestijnlandschap uit. Bijzonder aan deze rots is dat deze tijdens zonsopgang en zonsondergang spectaculair van kleur wisselt; van grijs, oranje, rood naar paars. Uluru wordt een van de natuurlijke wereldwonderen genoemd, evenals de even indrukwekkende 36 rotskoepels van Kata Tjuta (de Olga's).

Wet Tropics of Queensland

Dit gebied aan de noordoostkust van Queensland beslaat zo'n 450 km en bestaat bijna alleen maar uit regenwouden. In de Wet Tropics kan bijna de volledige evolutie van planten op het Australische continent worden gevolgd. Zo'n 50% van alle vogelsoorten en 30% van alle buideldieren van Australie leeft hier. Ook vind je hier wilde rivieren, diepe kloven en vele prachtige watervallen.

Shark Bay

Shark Bay, ten noorden van Perth, biedt ruimte aan veel bedreigde planten en dieren. Er hebben zich ongebruikelijke natuurlijke processen voorgedaan waardoor er een schitterend kustlandschap is gecreëerd. Er bevinden zich de grootste zeegrasbedden ter wereld, er is een zeekoeienpopulatie en zeer bijzonder is de aanwezigheid van stromatolieten - rotsen van met blauwwieren gebonden sedimentdeeltjes. Stromatolieten zijn de oudste bekende levensvorm op aarde!

Fraser Island

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Op dit 123 km lange en 25 km brede eiland bevinden zich heuvels en valleien met regenwoud en kristalheldere meren. Op Fraser Island vind je het enige regenwoud dat op zandgrond groeit. Op een relatief klein grondgebied leven wel 230 vogel- en 25zoogdiersoorten. Uniek zijn de 40 grote zoetwatermeren die over het eiland verspreid liggen. Het grootste gedeelte is begroeid met gras, struiken, eucalyptusbomen en acacia's. Maar er zijn ook palmen, prehistorische varens en gigantische Kauri-dennen.

Australian Fossil Mammal Sites

De Australian Fossil Mammal Sites zijn twee fossiele vindplaatsen die inzicht bieden in de evolutie van Australie. In Riversleigh, in het noordwesten van Queensland, bevindt zich van 's werelds grootste fossiele vindplaatsen uit het Oligo-Miocene met resten uit het Pleictoceen en Plioceen, - zo'n 15 tot 25 miljoen jaar oud. In Naracoorte zijn koele grotten met fossielen van de voorlopers van de huidige planten- en bomensoorten van zo'n 350.000 jaar geleden. Door de hevige klimaatveranderingen zijn deze verdwenen.

Heard en Macdonald Islands

De Heard en Macdonals Islands liggen in de Indische Oceaan op ruim 4000 km afstand van Perth. Het bijzondere aan deze eilanden is dat ze vulkanisch actief zijn onder lagen van sneeuw en ijs en ze liggen boven 's werelds meest onrustige wateren. De eilanden worden tijdens uitbarstingen ook wel 'windows into the earth' genoemd. Ze geven namelijk dan de unieke mogelijkheid geologische processen aan het werk te zien. Vanwege de grote afstand van de eilanden naar de bewoonde wereld, is er nauwelijks ingrijpen van de mens geweest en bestaan er zeldzame en oorspronkelijke ecosystemen. Het landschap vertoont een woeste schoonheid met vulkanische rotsen, sneeuw- en ijsvlakten, schitterend groen en veelkleurige vogels.

Macquarie Island

Macquarie Island ligt ongeveer 1500 km ten zuidoosten van Tasmanië op de plek waar de Indo-Australische tektonische plaat de Pacfic plaat raakt. Dit eiland is van groot belang voor geologisch behoud. Het is namelijk de enige plek ter wereld is waar rotsen van de mantel van de aarde - het deel van de aarde tussen de kern en de korst - actief te zien zijn boven zeeniveau.

Greater Blue Mountains Area

Het landschap van de Greater Blue Mountains Area is 250 miljoen jaar geleden ontstaan. Toen afzettingsgesteenten erodeerden, ontstonden er steile kliffen en bergkloven. Het gebied staat er om bekend een goede weergave te zijn van de evolutionaire aanpassing en verscheidenheid van eucalyptusbomen in de verschillende groeiplaatsen.

De Blue Mountains is een belangrijke representatie van de Australische biodiversiteit waar onder andere vele bedreigde en beschermde plantensoorten leven.

Purnululu National Park

Het Purnululu National Park is gelegen in het meest afgelegen landschap van Western Australia. Hier ligt de Bungle Bungle Range: een groep rotsen in de vorm van bijenrotsen bedekt met silicaat en cyanophyten.

Deze zandsteenrotsen zijn ontstaan in een 20 miljoen jaardurend eroderend proces. De steile glooiende oppervlakten worden gekenmerkt door horizontale strepen met donkergrijze eencellige fotosynthetische organismen.

Royal Exhibition Building & Carlton Gardens

De Royal Exhibition Building en de omliggende Carlton Gardens in Melbourne zijn ontworpen voor de International Exhibiton in 1880. Indertijd kwamen hier maar liefst 1,5 miljoen bezoekers op af. De belangrijkste gebeurtenis dat hier plaatsvond was de totstandkoming van het allereerste Australische parlement in 1901 én hiermee de inauguratie van de Commonwealth of Australia.

Later verhuisde de overheid naar de nieuwe hoofdstad, Canberra, en kreeg het Exhibition Building verschillende andere functies. Toen Queen Elizabeth II het gebouw in 1984 bezocht, zorgde ze voor de naam 'Royal Exhibiton Building' en kreeg het een nodige verbouwing. Tegenwoordig worden er tenstoonstellingen en rondleidingen vanuit het naastgelegen Melbourne University georganiseerd. Ook worden hier af en toe examens afgelegd voor de verschillende universiteiten van Melbourne.

Sydney Opera House

Het Sydney Opera House is het bekendste icoon van Sydney en beroemdste gebouw van Australië. Wie kent dit bijzondere gebouw met zijn witte halfronde en puntige daken niet? In 1973 opende het zijn deuren en ontwikkelde zich tot één van de drukste culturele centra ter wereld. Elk jaar komen er maar liefst 4,5 bezoekers op af.

Er worden 2500 concerten per jaar gegeven; je kunt er naar de film, jazz, kindervoorstellingen, klassieke muziek en theater. Heb je geen tijd of zin in een voorstelling, ga dan zeker met een rondleiding voor een kijkje achter de schermen van dit bijzondere gebouw.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner