Met de 'bush tucker'-mindset zijn de Aboriginals de grondleggers van culinair Australië

Met de 'bush tucker'-mindset zijn de Aboriginals de grondleggers van culinair Australië

door Emma van Kampen

Stel je voor: je bent helemaal alleen in de woestijn van Australië. Er is niemand te bekennen en niemand die je hoort. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Uren gaan voorbij en je maag begint te rammelen, maar je hebt geen eten bij je. Plotseling zie je in de verte een emoe, misschien wel je laatste redmiddel...

Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, hadden het jaren geleden wel geweten. Zij pakten direct hun speer en stookten een vuurtje om de emoe op te braden. Niet alleen emoes maar ook kangoeroes, krokodillen, varanen en larven stonden op het menu. Ze leefden volgens het principe ‘bush tucker’: eten wat de woestijn je te bieden heeft.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Behalve het eten van ‘vreemde’ dieren, gebruikten Aboriginals de dieren voor bepaalde geneesmiddelen. Daarbij kwamen ook regelmatig planten te pas, met name noten, zaden en fruitsoorten. De bekendste ‘bush tucker’-plant is van de macadamianoot, zoals wij die vandaag de dag kennen.

Leven als nomaden

De Aboriginals waren tot de kolonisatie van Australië een nomadisch volk: ze trokken van plek naar plek en leefden van wat de natuur hen gaf. Meer dan zestigduizend jaar leefden ze op deze manier in Australië. Ze kennen het land, zijn flora en fauna dus op hun duimpje.

Aboriginals zijn dus de ware ontdekkers van Australië en zijn inheemse producten. Ze ontdekten de flora en fauna, gebruikten de middelen voor medische doeleinden en hadden tegelijkertijd een voedzaam dieet. Daar is Australië vandaag de dag trots op en plukt de bevolking nog altijd de vruchten van. Die emoe klinkt nu zo gek nog niet toch?

Ontdek zelf de Aboriginal cultuur

Wil je zelf voor een middag leven als Aboriginal? Dat kan! Bij de Kings Canyon in het rode centrum van Australië kun je een Aboriginal Cultural Tour doen. Samen met de gidsen van Karrke, ga je de wildernis in op zoek naar 'bush tucker'. Verder leer je over de traditionele schilderkunst, het gereedschap, de wapens en de medicinale planten. Uiteraard mag je de gevonden 'bush tucker'-schatten ook opeten. Wel op eigen risico, want je bent natuurlijk géén echte Aboriginal!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors