Fotoreportage: de mooiste streetart van Melbourne

Fotoreportage: de mooiste streetart van Melbourne

door Emma van Kampen

In de jaren ‘70 en ‘80 kwam streetart in opkomst. De werken van graffitikunstenaars als de Amerikaanse Keith Haring en Franse Blek le Rat gingen de hele wereld over. Zo raakte ook de jeugd in Melbourne geïnspireerd en al gauw werden er massaal spuitbussen ingeslagen. De buitenwijken, treinen en trams van Melbourne gebruikten de jonge kunstenaars als hun witte doek. 

Waar het begon met zogeheten ‘tags’, oftewel handtekeningen van graffitikunstenaars, domineert stencilkunst vandaag de dag de straten van Melbourne. Melbourne staat zelfs bekend als de ‘stencilhoofdstad’ van de wereld. En inmiddels zijn de bewoners daar ook best trots op: ze zien streetart steeds meer als echte kunst in plaats van vandalisme.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Als je een rondreis door Australië gaat maken, moet je beslist een stop maken in Melbourne. Tijdens een streetart-tour struin je de straten af en maak je kennis met de mooiste werken van de graffitikunstenaars. Benieuwd? Wij geven je alvast een voorproefje!

1. Onder de voormalig elektriciteitscentrale, op de hoek van Spencer en Lonsdale Street, schilderde de Schotse graffitikunstenaar Smug zijn grootouders.

2. Deze straat kreeg in 2004 de naam AC/DC Lane, een eerbetoon aan de beroemde Australische rockband AC/DC.

3. Hosier Lane is de straat waar je de meeste streetart aantreft: je ziet er bijna geen enkele lege plek op de muur.

4. ‘Devil Trump’ is het werk van de Mongolische graffitikunstenaar Heesco Khosnaran die zich specialiseert in het schilderen van monsters en superhelden.

5. Deze muurschildering bezichtig je in Fitzroy, de buitenwijk van Melbourne waar voor het eerst graffiti op de muren werd gespoten. 

6. Ook dit werk, ‘Bogan Mural’, is van de artiest Smug; hij staat bekend om zijn foto-realistische manier van schilderen.

7. Net als ‘Bogan Mural’ spot je Smugs laatste meesterwerk in Fitzroy, waar hij alléén spuitbussen voor gebruikte.

Wil jij deze meesterwerken met je eigen ogen bekijken in Melbourne? Bekijk hier de beste deals voor een rondreis door Australië. 

Fotocredits: Dushan Hanuska | WIL | Filipe Castilhos | the euskadi 11Peter Mackey | Peter Mackey 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors