Kangoeroe

Kangoeroe

door Getaway Travel

De kangoeroe is natuurlijk hét symbool van Australie, en dat is ook niet zo gek want in Australie vind je grasvelden vol met deze dieren. Sinds de komst van de Europeanen is dit aantal alleen nog maar gaan groeien door de aanleg van voedselrijke weilanden. De grootste soort is de rode reuzenkangoeroe die tot twee meter groot kan worden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.

Kangoeroes onderscheiden zich van hun soortgenoten door hun aparte manier van 'hoppen' en de grote, sterke achterpoten. Door het hoppen verbruiken ze veel minder energie bij hoge snelheden, maar het werkt niet bij rustig lopen. Als de kangoeroe ergens op zijn gemak naar toe wil wandelen, gebruikt hij wel zijn voorpoten.

69 soorten Kangoeroes

Er leven liefst 69 verschillende soorten kangoeroes in Australië. Je vindt dit hoppende beest overal: van de tropische gebieden in Northern Territory tot de woestijn in het binnenland en de koelere regenwouden aan de oostkust. Ieder soort heeft zich perfect aangepast aan zijn omgeving. Enkele exemplaren komen ook voor in Nieuw-Zeeland, Hawaii en Groot Brittannië, maar over het algemeen is dit uitzonderlijke dier enkel wild te vinden in Australië.

Joey

Een baby kangoeroe, ook wel 'Joey' genoemd, blijft vijf tot negen maanden bij zijn moeder in de buidel zitten. Vanaf de tiende maand gaat ie zijn eigen gang. Hij blijft dan nog een half jaar in de buurt om af en toe nog wat te drinken bij moeder. Dat gaat heel gemakkelijk, hij moet gewoon even zijn hoofd in de buideltas steken.

Dat weerhoudt de moeder trouwens niet om meerdere kinderen te krijgen. Het vrouwtje kan gemakkelijk twee jongen meenemen en zelfs voor beiden een andere melk produceren. De kinderen hebben gewoon ieder een eigen tepel. Normaal wordt een kangoeroe na een ruime maand geboren. Maar er zijn soorten waarbij de moeder de geboorte tot een jaar kan uitstellen! Altijd handig als het haar iets te druk wordt of het klimaat even niet meewerkt.

Red Kangaroo

De grootste soort kangoeroe is de 'Red Kangaroo', die wel 1,80 meter groot kan worden en zo'n 90 kilo weegt. Het is een indrukwekkend beest dat snelheden kan halen van 60 km per uur. Helaas zijn ze niet al te geliefd is bij boeren. Ze eten namelijk al het gras van de schapen weg. Ondanks zijn naam kan de Red Kangaroo trouwens ook een grijze kleur hebben. Zijn kleinere soortgenoten worden meestal wallabies genoemd.

Kangoeroe met lipcorrectie

Forget Skippie, here comes Feznick! Deze kangoeroe van zo'n veertig kilo heeft het wilde leventje in de Australische bush ingeleverd voor een serieuze carrièresprong naar Hollywood. Feznick duikt op bij verschillende evenementen en heeft zelfs al eens over de rode loper mogen lopen bij de release van de film Kangaroo Jack.

Even leek Feznick's Hollywoodavontuur op een dood spoor te eindigen. Hij hopte gezellig rond op zijn dieren-celebrityboerderij in Californië tot hij nieuwsgierig zijn hoofd onder de draad doorstak. Op dat moment kwam er net een wolf voorbij die geen boodschap had aan Feznick's sterrenstatus en de arme kangoeroe zo een stuk uit de lip beet.

Maar niet getreurd. Feznick deed wat iedere ster zou doen; naar de plastische chirurg! Dokter Corwin die de nodige ervaring heeft met borstvergrotingen en face-lifting was maar al te bereid de kangoeroe te helpen, tegen het normale tarief uiteraard. Het was voor de dokter ook de eerste keer dat hij zijn kunsten bij een dier mocht vertonen en de media-aandacht was groot.

De operatie duurde twee uur, maar verliep voorspoedig. Ondertussen heeft Feznick weer zijn eigen vertrouwde en strakke babyface. Op de vraag of dit nu heel anders was dan mensen opereren antwoordde de dokter dat er behalve overmatige gezichtbeharing maar weinig verschil is tussen mensen of kangoeroelippen. Weten we dat ook weer.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors