De 6 beste eilanden om dieren te spotten

De 6 beste eilanden om dieren te spotten

door Suzanne Rijnja

Ze staan op magneten, boemerangs, petten, bekers en sleutelhangers. Je vindt ze in de souvenirwinkels als knuffels of als houten beeldjes. De kangoeroe en de koala zijn hét boegbeeld van Australië. En deze dieren wil je natuurlijk gezien hebben tijdens je rondreis door Australië.

Maar waar ga je op zoek naar deze beesten in zo’n immens groot land? Wij hebben een tip: de eilanden van Australië barsten van de wilde dieren. Of je nou kangoeroes en koala’s wil spotten of toch krokodillen en pinguïns, wij helpen je met zoeken. Wil je weten waar jij moet zijn tijdens je rondreis door Australië? Wij hebben de zes beste eilanden om dieren te spotten op een rijtje gezet. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

6. Cape York Peninsula

De dieren op schiereiland Cape York Peninsula kom je liever niet in je eentje tegen tijdens een wandeling. Ga daarom eens met een gids op een spannende krokodillensafari langs de bruine rivieren. Dan moet je toch toegeven dat het wel heel indrukwekkend is om de enorme kaken van een krokodil van dichtbij te zien.

En deze crocs zijn niet de enige gevaarlijke dieren die je tegenkomt op dit eiland in het noordelijke puntje van Queensland. Terwijl je met een terreinwagen langs de regenwouden en watervallen over de Cape York Trek crost, staat er soms zomaar een casuarius voor je neus. Deze vogel reikt tot aan je kin en kan agressief worden wanneer er mensen in de buurt zijn. Het is dus oppassen geblazen in Cape York.  

5. Magnetic Island

Gelukkig zijn er ook lievere dieren te vinden in Australië, zoals de koala. Deze buidelbeer doet meestal waar hij het allerbeste in is: slapen. Slechts af en toe wordt hij  wakker om wat eucalyptusbladeren te snacken. Dat wordt dus duimen dat je hem ziet kruipen door de bomen. Gelukkig ligt er voor de kust van Townsville een walhalla voor koalaliefhebbers: Magnetic Island.

Kijk goed in alle eucalyptusbomen, want je vindt de koala’s over het hele eiland. Maar wanneer je over de Forts Walk bij Horseshoe Bay wandelt, zijn ze bijna niet te missen! Tijdens deze hike loop je over een steil, onverhard pad anderhalve kilometer omhoog langs de bomen. Vraag de wandelaars die je tegemoet lopen of zij al een koala hebben gespot. Zo weet je waar je moet kijken.

4. Tasmanië

Hoewel Australië barst van de koala’s, geldt dat niet voor alle dieren. Zo leefde de Tasmaanse duivel voorheen ook op het vasteland van Australië. Tegenwoordig is dit zeldzame dier enkel nog te vinden op het eiland Tasmanië. Hoewel dit dier op het eerste gezicht vrij onschuldig lijkt, staat hij bekend als vraatzuchtig en is hij een echte omnivoor. Zodra de Tasmaanse duivel zijn bek opendoet en je het angstaanjagende geschreeuw hoort, is het niet echt meer zo’n  lieverdje.

Wil je dit zeldzame dier spotten? Maak dan een wandeling midden door de natuur van bijvoorbeeld Cradle Mountain National Park of het Freycinet National Park. Tasmaanse duivels zijn vrij schuw en leven vooral in geïsoleerde gebieden. Gelukkig lopen er nog genoeg andere dieren rond op het eiland, zoals de wombat.

3. Phillip Island

Neem plaats op een kleine tribune aan het strand van Phillip Island. Hier wacht je tijdens de schemer op een heel bijzonder moment. Een voor een zie je kleine pinguïns stuntelen om uit het water te komen. Ze hebben de hele dag naar eten gezocht en soms wel meer dan honderd kilometer gezwommen. Zodra ze zich in een klein groepje op het land hebben verzameld, waggelen ze naar hun nesten in de bosjes achter het strand.

Om een plekje op de tribune te bemachtigen moet je online of ter plekke een kaartje kopen. Deze geeft je ook toegang tot het museum, waar je meer over de kleinste pinguïn ter wereld leert. En het mooie is dat je met je ticket het natuurbehoud en het behoud van de leefomgeving van de pinguïns steunt.

Let op: Om de pinguïns te beschermen, mag je ze tijdens de pinguïnparade niet fotograferen. En dat is heel logisch, want zou jij aan land komen als er allemaal paparazzi stond?

2. Rottnest Island

Misschien zijn het wel de vrolijkste beestjes van Australië: quokka’s. Dit bruine, pluizige dier met zwarte kraalogen lijkt altijd te lachen. En op Rottnest Island komen ze vanzelf naar je toe! De quokka is heel nieuwsgierig en gaat graag op onderzoek uit. Het perfecte moment om een foto te maken.

Wist je dat het Rottnest Island vernoemd is naar de quokka? De Nederlandse kapitein Willem de Vlamingh kwam op het eiland en zag de quokka’s aan voor ratten. Daarom noemde hij het eiland een ‘rattennest’. Wanneer je het vriendelijke gezicht van een quokka ziet, kan je je dit bijna niet voorstellen.

1. Kangaroo Island

Toch blijft het echte dierenparadijs Kangaroo Island. De naam verklapt het eigenlijk al: het barst hier van de kangoeroes. Ze springen gewoon om je heen terwijl je door Flinders Chase National Park loopt. Is het vrij warm? Kijk dan goed naar de groene grasvelden, onder de bomen en zelfs op het strand!

Maar het blijft niet alleen bij kangoeroes. Ook spot je hier koala’s in de bomen, mierenegels in de struiken, hoppende wallaby’s en vogels zoals de zeearend. Sla het Seal Bay Conservation Park ook zeker niet over. Dit is de thuisbasis van meer dan vijfhonderd zeeleeuwen. In het zand liggen de volwassen robben te zonnebaden, terwijl hun kroost aan het spelen is.

Wil je deze dieren in het echt zien? Bekijk dan alle reizen naar Australië.

Fotocredits: Brian Jeffery Beggerly | Madeleine Deaton | gomagoti | S. Rohrlach | Paul Asman and Jill Lenoble

 

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors