Top 5 alternatieven voor bekende highlights

Top 5 alternatieven voor bekende highlights

door Suzanne Rijnja

Net als je staat te genieten van het prachtige uitzicht vanaf de Cape Tribulation Lookout, gaat er iemand voor je staan om een foto te maken. Je draait je om en luistert naar het getsjirp en gefluit van tropische vogels, maar dan rijdt er een bus vol toeristen langs. Really? 

Tja, je bent nou eenmaal niet de enige die Cape Tribulation, Uluru en het Great Barrier Reef wil zien op je rondreis door Australië. Maar gelukkig is Australië enorm groot en zijn er nog een hoop onontdekte pareltjes te vinden. Dus ben jij er klaar voor om de toeristische hotspots in te ruilen tijdens je vakantie in Australië? Wij hebben vijf alternatieve highlights voor je op een rijtje gezet. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

5. Reis naar Mount Field National Park in plaats van Cradle Mountain

Tassie wordt door veel reizigers vaak al overgeslagen en als ze er dan toch heengaan, staat Cradle Mountain - Lake St. Clair National Park al snel bovenaan de bucketlist. Maar wist je dat Mount Field National Park minstens zo mooi is?

Wandel hier door de regenwouden en de enorme eucalyptusbomen richting de Russell Falls, de meest bekende waterval van het gebied. Het is net alsof je naar een gordijn van water kijkt. Daarna klim je omhoog richting de Horseshoe Falls en de Lady Barron Falls, waar je langs knalgroene varens en kabbelende riviertjes loopt.  

Of neem een andere route door het park en geniet van het uitzicht op de blauwe gletsjermeren bij Tarn Shelf. Of loop door het regenwoud in de Pandani Grove. Er zijn genoeg wandelpaden om je dagenlang te vermaken.

4. Verruil Uluru voor de Wave Rock

Vind je Tasmanië te koud? Reis dan naar de warme Outback. De bekende rots Uluru is tijdens zonsondergang magisch, maar is zeker niet het enige bijzondere natuurverschijnsel in deze regio. Zo komt er in Western Australia een enorme rots van graniet uit de grond. Door de holle vorm en de lijnen veroorzaakt door regenwater en erosie, lijkt de Wave Rock net op een versteende golf. Wacht hier tot de zon onder gaat. Want als de laatste zonnestralen erop schijnen, is de rots minstens zo magisch als Uluru. 

De Wave Rock is ook een belangrijke culturele plek voor de inheemse bevolking. Volgens de verhalen van de Aboriginals leeft er een regenboogslang in de oceaan die golven maakt wanneer hij beweegt. Deze slang zou de rotsformatie hebben gemaakt toen hij aan land kwam en de golf met zich meenam.  

3. Kies in plaats van Cape Tribulation voor de Atherton Tablelands

Ga je liever dieren spotten? Spot kangoeroes, vogelbekdieren en de gevaarlijke en bijna uitgestorven casuarius in de Atherton Tablelands. Net als in het veelbezochte Cape Tribulation loop je tussen mossige keien en tropische planten. De hoogvlaktes zijn ook nog eens beter bereikbaar, omdat ze veel dichter bij Cainst liggen. 

Zwem tussen de zoetwaterschildpadden in de grote kratermeren Lake Barrine en Lake Eacham. Of hike via het Waterfall Circuit langs de Millaa Millaa Falls. Je moet wel even omhoog kijken, want de watervallen zijn wel achttien meter hoog. Kom hier even tot rust van je wandeling en waan je in de tropische Blue Lagoon-sferen.

Vergeet ook niet op zoek te gaan naar bijzondere bomen in dit park. Bezoek de eeuwenoude, enorme dennenbomen Twin Kauri’s. Of maak een wandeling richting de Curtain Fig Tree en sta naast een natuurlijk gordijn van boomwortels. 

2. Duik niet in Great Barrier Reef, maar in Ningaloo Marine Park

Je zet je snorkel op en stapt vanaf het strand in het water. Zwem tussen de tropische vissen, een regenboog aan koraal, schildpadden en haaien. Nee, we hebben het niet over het Great Barrier Reef. Wij bedoelen het kleine broertje van het wereldberoemde rif, Ningaloo Marine Park in West-Australië. En kijk ook niet raar op wanneer je een reuzenmanta tegenkomt, deze vriendelijke dieren zwemmen veel in het rif en bij Coral Bay. Wees gerust, ze doen je niks.

Behalve dat je Nemo kan spotten, is de onderwaterwereld van Ningaloo ook een van de weinige plekken waar je oog in oog kan staan met de walvishaai. Ondanks dat deze dieren enorm groot zijn, hoef je niet bang te zijn. De haaien zijn ongevaarlijk en meer geïnteresseerd in plankton.

1. Ga in plaats van Kakadu National Park naar Arnhemland

Hélemaal in het noorden van Ozzie rijd je met een 4WD door zanderige vlaktes en drassige moerassen. Als je uitstapt, wandel je langs vreemde, rode rotsformaties naar verborgen watervallen. Of naar het strand, waar krokodillen leven.

Je denkt misschien dat we het over Kakadu National Park hebben, maar we bedoelen haar buur: Arnhemland. Een regio die ook wel bekend staat als de bakermat van de didgeridoo en vooral door de mystieke Aboriginalcultuur van haar bewoners een mysterieus randje krijgt.

Zelf ervaren? In Jabiru koop je een ticket om Arnhemland te bezoeken. Let er wel even goed op dat je de juiste vergunning hebt. En houd er rekening mee dat er maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten tot deze unieke plek.

Al zin om een roadtrip te maken? Bekijk dan alle autoreizen door Australië

Fotocredits: JJ Harrison | Alan Lam |  Marshall Morrison | Stray Croc

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors