Top 4 onbekende spots aan de oostkust

Top 4 onbekende spots aan de oostkust

door Paulien Tak

De oostkust van Australië is waarschijnlijk de meest bezochte kant van het land. En iedere reiziger die het land Down Under heeft aangetikt is op plekken geweest, zoals Sydney, Byron Bay, Fraser Island en de Whitsundays. Maar wist je dat de oostkust ook genoeg onontdekte pareltjes heeft? Plekken die de meeste toeristen overslaan, maar die meer dan de moeite waard zijn voor een bezoekje. Wij verklappen ze. Enne… niet doorvertellen hè!

4. Weelderig groen in de Atherton Tablelands

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

Je loopt door het weelderig groene regenwoud langs een diepblauw meer. In de verte hoor je de waterval al kletteren als je opeens iets ziet bewegen. Ssst...het is een boomkangoeroe. Je bent in de Atherton Tablelands. Een natuurgebied in het noorden van Australië, op zo’n 250 kilometer van Cairns.

Dit regenwoud wordt vaak overgeslagen, omdat de meeste reizigers naar het bekendere Daintree National Park gaan. Maar de Atherton Tablelands zijn minstens zo mooi. Je hiked hier langs hoge watervallen, beklimt bergen voor adembenemende vergezichten en spot hier wildleven, zoals de boomkangoeroe, vliegende honden en de casuarius.

Wandel rondom Lake Barrine. Dit helderblauwe meer ligt in een diepe krater, ontstaan door twee vulkaanexplosies. Het water is omgeven door weelderig groen regenwoud, vol gigantische kauribomen. Tijdens de vijf kilometer lange wandeling ga je op zoek naar de kleurrijke Boyd’s hoekkopagame, een hagedissensoort die alleen in Noord-Australië voorkomt. En je houdt ook je ogen open voor schildpadden op de oevers.

3. Ruige rotsen in het Carnarvon National Park

Je laat het groene regenwoud achter je en zakt af naar het midden van Queensland. Op zo’n duizend kilometer van Brisbane ligt het Carnarvon National Park. Hier wandel je over steile kliffen, langs ruige rotsen, tussen metershoge steenpilaren en onder natuurlijke bruggen.

Dit park is geen bekende spot onder reizigers van de oostkust, omdat het niet aan de kust ligt. Het bevindt zich ter hoogte van Bundaberg, maar wel meer dan zevenhonderd kilometer het binnenland in. Je moet dus wel een stukje afwijken van de bekende kustroute om dit park te bezoeken. Maar geloof ons, dat wil je.

Een van de hoogtepunten van dit park is Cathedral Cave. Deze dertig meter hoge grot was jarenlang een belangrijke schuilplaats voor de Aboriginals. En dat zie je terug in tientallen muurschilderingen. Op de rotswanden zie je roodbruine tekeningen van handen, vogels en andere figuren. Om er te komen moet je wel een beetje fit zijn, de wandeling is namelijk achttien kilometer lang.

2. De wondere onderwaterwereld van Lady Elliot Island

Van het binnenland ga je terug naar de kust van Bundaberg en maak je de oversteek naar Lady Elliot Island. Hier duik je het uiterste puntje van de Great Barrier Reef in, om sierlijke mantaroggen, vriendelijke zeeschildpadden en kleurrijke vissen te spotten.

Lady Elliot ligt net boven het populaire zandeiland Fraser Island en wordt daarom vaak overgeslagen door reizigers. Maar vanaf dit pareltje in de Koraalzee maak je misschien wel de mooiste duiktrips in het grootste rif ter wereld. Je aanschouwt hier mantaroggen, rifhaaien, schildpadden, dolfijnen en met een beetje geluk zelfs walvissen.

Maar om deze wondere onderwaterwereld te ontdekken, hoef je niet per se een diepe duik te nemen. Ook met snorkelen spot je veel moois. Vanaf het eiland gaan meerdere snorkel safari's naar de drie beste plekken: Lighthouse, Coral Gardens en Lagoon. De Lagoon is ideaal voor beginnende snorkelaars en je bewondert hier kleurrijk koraal, zeesterren, tropische vissen en schildpadden. De andere twee plekken vragen wat meer ervaring en hier ontdek je dan ook de grotere dieren.

1. Spectaculaire vergezichten in de Glasshouse Mountains

Terug op het droge ga je verder naar het zuiden en maak een stop bij de Glasshouse Mountains. In dit berggebied net boven Brisbane geniet je van uitgestrekte vergezichten, bijzonder uitstekende rotsen en maak je de mooiste wandelingen.

Van alle bergketens dat Australië telt zijn de Glasshouse Mountains waarschijnlijk een van de minst bekende. Toch is dit een leuk uitstapje als je langs de Sunshine Coast reist. Het park staat bekend om zijn steile bergtoppen die uittorenen boven het omringende landschap en de mooie wandelingen die je hier maakt.

Volg het wandelpad van Mount Ngungu. Deze route van 2,8 kilometer leidt je via een open bos naar een prachtig uitzichtpunt op 253 meter hoogte. Vanaf hier bewonder je het groene landschap onder je. En spot je de toppen van Mount Tibrogargan, Mount Coonowrin en Mount Beerwah die bijna surrealistisch uitsteken boven de rest van het landschap. En als je goed kijkt, zie je ook nog eens de zee!

Dacht jij dat de oostkust van Australië alleen maar toeristische plekken had? Dan heb je het dus mis. Bekijk hier alle reisroutes in Australië en ontdek nog veel meer pareltjes. 

Fotocredits: Greg Schechter | Peter Boer | Paul Balfe

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors