5 keer wijn proeven in Zuid-Australië

5 keer wijn proeven in Zuid-Australië

door Lieve Weeteling

Australië het land van de Outback, parelwitte stranden, kangoeroes en… heerlijke wijnen! Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan mag je tijdens jouw rondreis door Australië een goede wijnproeverij niet overslaan. Met de vele verschillende landschappen en variërende klimaatzones worden hier de perfecte druiven gerijpt.

De Barossa Valley is een van de beroemdste en grootste wijngebieden van Australië, gelegen in South Australia. Door het mediterrane klimaat en de vruchtbare bodem worden in deze streek verschillende soorten wijnen met een goede kwaliteit geproduceerd. Bezoek deze wijnvelden tussen maart en mei, wanneer de druiven rijp zijn en de oogst begint.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Benieuwd naar de andere plekken waar je heerlijke wijnen proeft? Wij hebben de top vijf wijnhuizen in Zuid-Australië voor je op een rijtje gezet!

5. Jacobs Creek

Bezoek de wijnkelders van Jacobs Creek, gelegen in de beroemde Borossa Valley vijftig kilometer ten noordoosten van Adelaide. Dit is een van de grootste wijnhuizen in Australië, waarvan de wijnen wereldwijd worden verkocht. Je kunt zelfs een flesje Jacobs Creek in de Albert Heijn kopen, mocht je bij thuiskomst in Nederland heimwee naar Australië hebben. Het wijnhuis staat bekend om de goed gerijpte druiven met een volle smaak wegens het perfecte aantal zonne-uren van de vrucht.

Jacobs Creek heeft een groot bezoekerscentrum met een proefbar waar je meer leert over de geschiedenis van het bedrijf. De wijnproeverij is misschien minder persoonlijk dan bij een kleiner wijnhuis, maar het is wel erg interessant om meer te weten te komen over een bedrijf dat zo succesvol is geworden in het maken en exporteren van wijnen.

4. Wolf Blass Wines

Ben jij een fan van rode wijnen? Neem dan een kijkje bij de Wolf Blass Wines wijngaard gelegen in de Barossa Valley. Meneer Wolf Blass emigreerde vanuit Duitsland naar Australië en binnen tien jaar had hij zijn eigen wijnhuis. Hij ontwikkelde een nieuw soort rode wijn die veel beter jong te drinken was en hij won meerdere malen prijzen voor de beste eenjarige droge rode wijnen.

Ondanks dat ook Wolf Blass Wines een groot bedrijf is, zorgen ze er hier wel voor dat je een persoonlijke rondleiding krijgt van iemand die je veel vertelt over de specifieke wijn die je drinkt en word je meegenomen in de geschiedenis van het bedrijf.

3. Hardy's Wine

Zin om een andere wijnstreek dan Barossa Valley te bezoeken? Op zo'n veertig kilometer ten zuiden van Adelaide ligt nog een ander wijgebied: McLaren Vale. Bezoek hier Hardy's Wine, een traditioneel wijnhuis waar de familie Hardy al vijf generaties wijn maakt.

De wijnboeren produceren hier een heerlijke Shiraz die je echt wil proeven. Ben je geen fan van deze wijnsoort? Gelukkig zijn er veel andere goede wijnen tijdens de proeverij, zoals een Chardonnay en een Sauvignon Blanc. Geniet van het uitzicht over de wijngaard, terwijl je de verhalen te horen krijgt over dit bijzondere familiebedrijf.

2. Hamilton Winery

Een andere leuke wijngaard in McLaren Vale is Hamilton Winery. De wijnvelden zijn hier beplant met de beste wijnstokken overgebracht uit Zuid-Afrika. Hier ben je er dus van verzekerd dat iedere wijn zorgt voor een bijzondere smaaksensatie.

Aangekomen bij de Hamilton wijngaard neem je je eerste slokje wijn, terwijl je geniet van een grote kaasplank. De Pinot Noir is hier bij velen favoriet, maar mocht deze wijn jou niet zo goed smaken proef in dat geval de Chardonnay die ook erg goed is in dit wijnhuis. Heb je uiteindelijk de perfecte wijn gevonden? Koop dan een extra fles die je opdrinkt op het zonnige terras met uitzicht over de groene wijngaard.

1. The Lane Winery

Het laatste wijngebied dat niet mag ontbreken in deze lijst is de Adelaide Hills. Deze wijnstreek ligt op zo'n dertig kilometer ten oosten van Adelaide. Bezoek hier bijvoorbeeld The Lane Winery, waar je een kleine rondleiding doet of een uitgebreide tour maakt en veel bijzondere en ongewone wijnen proeft.

Iedere wijnsoort op deze gaard heeft zijn eigen druif en iedere druif wordt geplukt op het moment dat hij het best gerijpt is voor de soort wijn. De druif van de Shiraz is altijd de laatst geplukte druif van het jaar, deze wijn is een van de wijnen waar ze zelf het meest trots op zijn. Proeven dus!

Voel je de wijn al naar je hoofd stijgen, omdat je een paar slokjes wijn teveel hebt doorgeslikt? Schuif dan aan voor een heerlijke late lunch op het buitenterras. Na de lunch krijg je nog de kans om wijnen te kopen en sluit je de dag af tussen de heuvels en de wijngaarden met de fles wijn die jou het beste heeft gesmaakt. Dit is toch precies hoe je je een perfecte middag op de Australische wijngaarden voorstelt?

Wil jij de beste wijnen in Australië proeven? Boek hier jouw vliegtickets!

Fotocredits: Amanda Slater | Michael Lawton | Ih | Steve Baty | PhotoArt

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors