Top 5 activiteiten tijdens de feestdagen in Australië

Top 5 activiteiten tijdens de feestdagen in Australië

door Tessa Voncken

Droom jij niet van een witte kerst, maar van een kerst in de zon? Dan zit je goed in Australië. Kerstmis met 35 graden. Kom je dan wel wel in een kerststemming? Daar verschillen de meningen over. Wij zijn natuurlijk gewend aan de kou met kerst, met een enkele keer zelfs wat sneeuw, dus het is even wennen. Toch kunnen de feestdagen in Australië leuk zijn. Erg leuk zelfs.

In Australië vliegt nepsneeuw je om de oren, terwijl het zweet op je voorhoofd staat. Kerstmis met een zomers klimaat leidt tot grappige taferelen en het zal hoe dan ook een onvergetelijke ervaring worden. Hoe de Aussies kerst en oud en nieuw vieren? Wij vertellen je de vijf leukste activiteiten tijdens de feestdagen! 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 123 reizen naar Australie

5. Eet je buik rond in de zon

Met goede moed begin je aan je bord vol geroosterde groenten, aardappels en kalkoen met cranberrysaus. Na een paar happen van de warme maaltijd lopen de straaltjes zweet over je voorhoofd. Een beetje vreemd is het wel, een winterse maaltijd terwijl het buiten ruim dertig graden is. 

Net zoals in Nederland is lekker eten een belangrijk onderdeel van de feestdagen in Australië. De traditionele Engelse gerechten zijn nog altijd populair, zoals de christmas roast en christmas pudding, al passen ze niet echt bij het Australische klimaat. Sommige Aussies kiezen voor een zomervriendelijk menu, zoals een visje op de barbecue, salade en pavlova of fruit als dessert. Ga je uit eten? Veel restaurants hebben een speciaal kerstmenu of een lunchbuffet, maar vergeet niet hiervoor op tijd te reserveren.

4. Shop till you drop

December is normaal gesproken dé maand om te shoppen. Kerstmarkten vol prachtige versieringen, cadeautjes voor onder de boom, een nieuwe outfit voor het kerstdiner. Maar niet dit jaar. Denk je. Totdat je in Melbourne rondloopt. 

Dacht dat je de gezellige kerstmarkten mis zou lopen door de feestdagen in Australië te vieren? No worries. Ook in Australië heb je kerstmarkten, compleet met kerstbomen, nepsneeuw en ijsbanen. Ben je al voorzien van kerstversieringen en cadeautjes? Sla dan je slag tijdens Boxing Day op 26 december. Winkels en warenhuizen hebben deze dag een flinke uitverkoop. Dus doe je stevige stappers aan en shop al die calorieën van die buitensporige kerstmaal van gisteren eraf. 

3. Geniet van spectaculaire lichtshows en projecties

Je staat naar een kleurrijk warenhuis te kijken. Het is prachtig versierd. Dan komen de twee notenkrakers die naast de ingang stonden plotseling tot leven. Cadeaus vallen naar beneden, strikken, snoepgoed. De notenkrakers gooien alles heen en weer. Gingerbread houses komen voorbij gehopt. Wát een spektakel!

Zoals ieder jaar zijn er op iconische locaties in Melbourne gratis lichtshows te zien. Op Federation Square vindt het Christmas Festival plaats. De enorme kerstboom van zestien meter hoog toont vanaf 21.00 uur een spectaculaire lichtshow. Dit stadsplein is ook dé plek om magische Christmas Projections te zien. Verderop hebben de Melbourne Town Hall en de New Quay Promenade ook mooie projecties. 

Sydney kan natuurlijk niet achterblijven. Wandel door Darling Harbour en zie het glas van Darling Quarter veranderen in een schitterend, interactief canvas. Ook het Australian National Maritime Museum komt tot leven met prachtige 3D-projecties.

2. Op Eerste Kerstdag naar het strand

Mensen zonnen op een handdoekje. Barbecueën. Of spelen cricket. Mensen in bikini en zwembroek, maar met een kerstmuts op. Heeft iemand nou een kerstboom het strand op gesleept? En zie je daar een kerstman? Kerstmis op het strand. Een vreemde gewaarwording, maar wel erg leuk. 

It’s the most wonderful time of the year... when it’s 35 degrees? Het belooft een warme Kerstmis te worden dit jaar. Je kunt er voor kiezen om de dag binnen te blijven, dichtbij de airconditioning. Maar een unieke ervaring is natuurlijk kerst op het strand. Voor veel Australiërs is het vaste prik om op Eerste Kerstdag naar het strand te gaan. Dus pak je spullen en vertrek richting St. Kilda. Maak je kerst nóg Australischer door de barbie aan te steken op het strand of een potje cricket te spelen. 

1. Vuurwerk kijken tijdens oud en nieuw

3, 2, 1...Happy New Year! Je bent vanochtend vroeg opgestaan om een mooi plekje te bemachtigen in Noord-Sydney. Je staat aan het water, met uitzicht op de Harbour Bridge en het Opera House, en het vuurwerk barst los. Op verschillende plekken schieten kleurrijke fontijnen omhoog. Overal in de lucht is wel iets moois te zien. Na een kwartier is het voorbij. Een kwarier dat veel te snel voorbij ging. Want wat was het mooi!

Oud en nieuw in Sydney is iets dat je eens in je leven mee moet hebben gemaakt. Australiërs steken op oudejaarsavond niet hun eigen vuurwerk af, zoals in Nederland, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt met een spectaculaire vuurwerkshow bij de Harbour Bridge.  

Ben je met Kerstmis in Melbourne, rijd dan daarna The Heritage Drive richting Sydney. Zorg dat je op 31 december op tijd bent voor een goed plekje. Het kan erg warm worden, dus neem een parasol, zonnebrandcrème en veel water mee. Als om 0.00 uur het vuurwerk losbarst, ben je één van de eersten die het nieuwe jaar mag verwelkomen. Tegen de tijd dat het twaalf uur ‘s nachts is in Nederland, zit jij al lang en breed aan een heerlijk ontbijt. 

Droom jij er nu ook van om de feestdagen door te brengen in de zon in Australië? Bekijk dan hier alle rondreizen naar Australië!

Videocredits:  Paul Radici

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors