Fraser Island
9,3
10,0 Algemene ervaring
9,0 Locals
9,0 Interessant
10,0 Natuur
9,0 Stranden
9,0 Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Fraser Island

door Willeke van Doorn

Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en bevat meer zandkorrels dan de Sahara. Met een 4x4 rijd je het hele eiland over. Je raast over de parelwitte stranden aan de kust, langs bijzondere rode zandsteenformaties en door het regenwoud.

Fraser Island is 123 kilometer lang, ligt aan de oostkust van Australië en hoort bij Queensland. Het is meer dan alleen een grote zandbank. Op dit populaire eiland bezoek je het zuivere zoetwatermeer Lake McKenzie, rotsformatie The Cathedrals, het heldere riviertje Eli Creek en het eindeloos lange 75 Mile Beach.

Razen over het strand met een 4x4

Fraser Island is het beste te bereiken met de ferry vanuit Hervey Bay. Binnen veertig minuten kom je aan op Hook Point, waar je direct je rijvaardigheid test. Fraser Island ontdek je het beste met een 4x4 auto waarmee je over de onverharde zandwegen van het eiland raast. Wees voorbereid op een bumpy ride!

Via de bosrijke en hobbelige zandwegen baan je je weg naar de open vlakte: het strand. Hier raas je met maximaal tachtig kilometer per uur over het zand. Aan je linkerhand groeit een prachtig regenwoud en aan je rechterhand ruist de Grote Oceaan.

Binnen no-time zit je op 75 Mile Beach. Stap even uit en neem een kijkje bij het scheepswrak Maheno. Dit roestige, halfvergane schip ligt voor de helft bedolven onder het zand en deels onder water.

Wil je niet zelf een 4x4 huren of besturen dan is de Tag-along Tour van A1 Fraser Roving een goede optie. Met een stoet roze 4x4's rijd je over het eiland. Een gids bestuurt de voorste wagen en deelnemers die dat leuk vinden, zijn afwisselend chaurffeurs in de volgwagens. Voor vertrek doe je met je hele groep boodschappen, je kampeert op het eiland en de gids brengt je langs de belangrijkste hoogtepunten van het eiland.

Lake McKenzie

Een van die hoogtepunten op je tour over Fraser Island is Lake Mckenzie. Op Fraser Island liggen veertig zoetwatermeren waarvan het water zo zuiver is dat het drinkbaar is. Deze meren zijn ook je enige mogelijkheid om te zwemmen op Fraser Island, aangezien de zee een no go area is vanwege de zeer sterke stroming en de aanwezigheid van haaien.

De bekendste meren zijn Lake Wabby en Lake McKenzie. Vooral dit laatste meer is geweldig mooi met water dat zo helderblauw is dat je de zandkorrels op de bodem bijna één voor één telt. Parelwitte zandstranden met hier en daar een boom omringen het meer. Het zachte, pure zand werkt als een filter en houdt het water van het meer helder.

The Cathedrals en Eli Creek

Verder naar het noorden vind je langs het strand, uitgestrekt over een lengte van achttien kilometer, The Cathedrals. Deze opvallende, rode zandsteenformaties omhelzen het strand en klimmen hoog de lucht in. Ga zitten bij een van de picknickgelegenheden rondom The Cathedrals voor een zonnige lunchstop tijdens je tour over het eiland.

Bezoek ook de prachtige Eli Creek. In dit heldere riviertje van drie meter breed laat je je naar het strand drijven, terwijl schildpadden aan alle kanten om je heen zwemmen. Boven je vliegen zo'n 230 vogelssoorten. Op het eiland groeien palmen, acacia's, prehistorische varens en reusachtige Kauridennen.

Kamperen in een duinpan

Kamperen op het eiland maakt je Fraser-ervaring compleet. Je gaat helemaal back to basic door de primitieve accommodatie en slaapt midden tussen alle unieke flora en fauna die op het eiland leven. De meeste campings staan aangegeven op de kaart en beschikken over toiletten en douchegebouwen.

Mocht je iets avontuurlijker zijn aangelegd en willen genieten van uitzicht op zee en een heldere sterrenhemel, dan zet je je tent op in een duinpan. Zo geniet je 's avonds van allerlei onbekende geluiden van de natuur en een prachtige sterrenhemel. Veel tours rondom Fraser Island vertrekken vanaf Hervey Bay. Beaches is een grote organisatie die de 4x4 self-drive tours aanbiedt in alle soorten en maten. Een aanrader!

Dingo's

Pas tijdens je verblijf op Fraser Island wel op voor dingo's die rond je tent kunnen zwerven. Ze lijken op de ons bekende trouwe viervoeters, maar deze wilde Australische variant is een stuk minder lief.

Alhoewel dingo's niet zo snel mensen zullen aanvallen, is het wel eens voorgekomen. Je wordt geacht je aan de 'omgangsregeling' met deze dieren te houden als je het eiland betreedt. Informeer hierover bij het plaatselijke Tourist Information Centre.

Als je dit doet en het aandurft om in een 4x4 achter het stuur te kruipen en over de zandwegen van het eiland te surfen, staat Fraser Island garant voor een topvakantie en een unieke ervaring op 's werelds grootste zandstrand.

Like deze pagina

Reizen Fraser Island

Meer Fraser Island

Reviews Fraser Island

Fraser Island is de moeite zeker waard om te bezoeken (bezocht in november 2015)

Review geschreven door Rob Bakker op 08 juli 2016

Fraser Island kun je collectief met truck of 4x4 over de stranden rijden en in de resort overnachten of met eigen gehuurde 4x4 het eiland verkennen . Alleen bij eb kun je over de stranden rijden en het binnenland verken je via enkele bospaden. Spectaculair is het, maar wel oppassen voor de dingo's in de paartijd en als er jongen zijn.
Champagne Pools moet je zeker geweest zijn: een mooi punt om uit te blazen en een frisse duik te nemen met een prachtig uitzicht.

Ultieme tip: Bezoek het Maheno Shipwreck. Een oudtransportschip dat daar als wrak vergaat.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Geweldige periode aan de Oost kust van Australië (bezocht in oktober 2011)

Review geschreven door Minal Bielderman op 05 juli 2016

Geweldig om zo dicht bij en in de natuur te zitten. Twee nachten in een tent geslapen en echt praktisch geleefd. Mooie plekken, meren en natuur gezien met een geweldige tourguide die heel veel met passie vertelde over het eiland.

9,3
10 Algemene ervaring
9 Locals
9 Interessant
10 Natuur
9 Stranden
9 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Fraser Island

  • alles

Minpunten Fraser Island

  • je moet wel rekening houden met het feit dat er geen winkels zijn
Ultieme tip: De stranden
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Vriendengroep, Avonturiers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors