Gibb River Road

Gibb River Road

door Charlotte de Vries

De Gibb River Road is een beruchte track die je dwars door de Kimberley voert in Western Australia. Dagen achter elkaar rijd je door het meest ongerepte gebied van Australië. Onderweg bewonder je kleurige rotsen, kloven, watervallen en rivieren waar je heerlijk kunt zwemmen. Behalve een sporadische toerist en een aantal Aboriginals kom je hier niemand tegen… Dit is dé roadtrip voor diehard Outback-fans!

De 900 kilometer lange Gibb River Road verbindt Derby en Kununurra. Het grootste deel van de weg is onverhard, dus een 4x4 is een aanrader voor je rondreis door Australië! Now, are you ready for some adventure?!

ZELF NAAR Gibb River Road?

Bekijk alle 9 reizen naar Gibb River Road

Bezienswaardigheden langs de Gibb River Road

Je begint je avontuur in Derby, een klein en slaperig stadje met zo'n 3.000 inwoners waarvan de helft Aboriginal is. Je vergaapt je hier aan het aantal gekke baobabbomen - de dikke stam van eentje werd vroeger gebruikt als gevangenis! - en plonst een keer in de zee voordat je landinwaarts trekt.

Een rode stofwolk lijkt je auto te achtervolgen terwijl je over de kurkdroge Gibb River Road rijdt. Over de heuvels naast je springen wallaby's met je mee. Na een uur of vijf kom je aan in de Windjana Gorge, waar rotsmuren van wel honderd meter boven de Lennard River uitsteken en zoetwater krokodillen je venijnig in de gaten houden.

Nabij ligt Tunnel Creek, een kilometerlange spleet in de rotsen van Napier Range. Dit is niet alleen een mysterieus natuurverschijnsel; Tunnel Creek was eind negentiende eeuw de schuilplaats van de Aboriginal Jandamarra. Hij kwam in opstand tegen de Europese kolonialisten.

Wanneer je je roadtrip over de Gibb River Road vervolgt, denk je even dat je in een oase terecht bent gekomen. Rode kliffen en rotsen maken plaats voor groene valleien vol watervallen, bomen en meren. Je bent aangekomen in de King Leopold Ranges, een weelderig gebied in de Outback.

Neem een verfrissende duik in Barker Pool en bezichtig de indrukwekkende rivierkloven van Bell Gorge, Adcock Gorge en Manning Gorge. Daarna rijd je opnieuw de woestijn in. Het eerste op je to-do-lijstje is het Nationaal Park Purnululu dat vooral bekend staat om de Bungle Bungles. Van veraf lijken dit gigantische bijenkorven, maar eigenlijk zijn het bolle zandsteenformaties.

Na nog een dag rijden bereik je je eindbestemming: Kununurra. Dit stadje ligt rond de Lily Creek Lagoon, te midden van groene boerderijen en tropische fruitvelden. Voordat je je rondreis door Australië vervolgt, móet je nog een uitstap maken naar het El Questro Wilderness Park. Dit 'hart van de Kimberley' is een verzameling van rivierkloven, bergen, heetwaterbronnen en regenwoud!

Beste reistijd

De Kimberley is niet het hele jaar door bereikbaar. Tussen november en maart is de weg onbegaanbaar vanwege het regenseizoen. De route wordt dan volledig weggevaagd door het natuurgeweld. De beste reistijd voor de Kimberley is mei tot oktober, het droge seizoen.

Deze reisroute kan je in een week afleggen, maar we raden je aan om een paar dagen extra ervoor uit te trekken. Dan kan je de bezienswaardigheden op je gemakje bekijken en houd je nog tijd over voor de Kalumburu Road, die je naar de woeste kust begeleidt.

Routebeschrijving voor de Gibbs River Road

De route is simpel: je volgt de Gibb River Road van Derby naar Kununurra of andersom. Het is wel handig om een kaart en informatieboekje van het gebied mee te nemen. Je hebt in de Kimberley namelijk vrijwel geen bereik. Daarnaast adviseren we je, voor het geval je met autopech langs de weg komt te staan, om een koelkastje of coolbox te vullen met genoeg eten en drinken voor één of twee dagen.

Je overnacht in de vele cattle stations die het gebied rijk is. Een paar aanraders zijn Mount Hart Wilderness Lodge en de Mount Elizabeth Station. Hier waan je je even in het échte boeren leven in de Outback!

Ga je liever op pad met een reisorganisatie? Bekijk het aanbod en boek nu je rondreis door Australië!

Fotocredits: Robyn Jay | Michael Theis | NeilsPhotography

Reizen Gibb River Road

Meer Gibb River Road

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors