Coober Pedy
6,4
8,0 Algemene ervaring
8,0 Beziens­waardigheden
6,0 Locals
6,0 Restaurants
4,0 Veiligheid
- Stranden

Coober Pedy

door Getaway Travel

Coober Pedy is een van de meest aparte attracties van Australie! Dit opaalmijnstadje ligt diep in de Outback van South Australia en is een symbool van het harde en ruwe Outbackleven. Boven de grond kent dit zeer droge gebied extreme temperaturen van zestig graden Celsius overdag en nul graden 's nachts. In het begin van het jaar zijn er heftige zandstormen.

Extreme omstandigheden

De extreme omstandigheden maken van Coober Pedy niet een van de meest pittoreske plekken in Australië, maar wel een van de meest unieke. Het gebrek aan bomen en de ruigheid van de omgeving geven je het gevoel dat je echt in de Outback bent. Het stadje is bezaaid met stofhopen en roestende herinneringen van wat ooit auto's waren. Je kunt je bijna niet voorstellen dat er iemand zou wonen.

ZELF NAAR Coober Pedy?

Bekijk alle 5 reizen naar Coober Pedy

En toch weten ongeveer 3500 bewoners in Coober Pedy de eindjes aan elkaar te knopen. Zo'n zeventig procent hiervan vlucht ondergronds om te ontsnappen aan de verzengende hitte in de zomer. Met behulp van dynamiet en graafmachines hebben de eigenzinnige en veelal mannelijke bewoners van Coober Pedy hun huizen, kerken en andere onderkomens, zogenaamde 'dugouts', uit de stenen geblazen, gegraven en gehakt. Er zijn zelfs ondergrondse hotels, kerken en winkels!

Opaalindustrie

De belangrijkste bron van inkomsten voor Coober Pedy is de opaalindustrie. Het stadje geldt als een van de grootste opaalproducenten ter wereld. Ook voor het toerisme zijn de opalen erg belangrijk voor Coober Pedy. Ga zelf op zoek naar opalen of breng een bezoekje aan de Underground Art Gallery.

De naam Coober Pedy komt van het Aboriginalwoord 'kupa pit', dat 'hol van de witte man' betekent. Niet een hele gekke naam, aangezien de mensen hier echt onder de grond leven. Er hangt hier een ietwat science fiction-achtige sfeer dat niet alleen bezoekers aantrekt, maar ook grote filmproducties als Mad Max en Star Wars. Op de Moon Plain en de Breakaways waan je je dan ook bijna op een andere planeet.

Big Winch

Een bezoekje aan Coober Pedy is een bijzondere belevenis. Het is een relaxed en vriendelijk stadje, met veel grappige en interessante bezienswaardigheden. Wat dacht je van de 'Big Winch'? Als bijdrage aan de Australische 'Big Things' heeft Coober Pedy een enorme lier neergezet. Maak jij er ook een sport van op de foto te gaan met alle Australische Big Things? Dan mag je de Big Winch van Coober Pedy niet overslaan!

Langste hek ter wereld

Een andere aparte attractie is een hek. Jaja, een hek! Het 'Dingo Fence' is een hek dat aan het eind van de negentiende eeuw is gebouwd om de Australische dingo weg te houden bij de schapen op het relatief vruchtbare zuidoosten van het land, waar de dieren amper meer voorkwamen. Het is met een lengte van 5.614 kilometer het langste hek ter wereld, en komt dus ook deels langs Coober Pedy.

Accommodatie

Ook aan accommodatie in Coober Pedy geen gebrek. Ondergronds vind je er alles! Van vier sterren hotels tot bed & breakfasts en backpackershostels. Er is zelfs een ondergrondse camping. Ook als je liever boven de grond blijft is een bed in Coober Pedy snel gevonden.

Coober Pedy ligt in South Australia aan de Stuart Highway, op zo'n 850 kilometer ten noordwesten van Adelaide en 685 kilometer ten zuiden van Alice Springs.

Reizen Coober Pedy

Meer Coober Pedy

Reviews Coober Pedy

Het wildwest gevoel in de outback van Australië (bezocht in juli 2007)

Review geschreven door Dorine Couwenberg op 14 december 2017

Coober Pedy is anno nu nog steeds een plaats waar gelukzoekers van over de hele wereld komen om opaal te zoeken, in de hoop rijk te worden. Het ligt midden in de woestijn en door de extreme weersomstandigheden wonen veel mensen onder de grond. De dog fence, om de dingo's te weren is een ruim 5000 kilometer lang hek dwars door Australië. Het is gebouwd eind 19de eeuw om de dingo's niet toe te laten tot Zuid-Australië, en zo de schapen te beschermen. Dit samen maakt een bezoek aan Coober Pedy surreal en zeker de moeite waard.

6,4
8 Algemene ervaring
8 Beziens­waardigheden
6 Locals
6 Restaurants
4 Veiligheid
nvt Stranden
Ultieme tip: Rondwandelen en het ervaren. Weer de toeristische attracties en ga zelf noodlen (het zoeken naar opaal in de steengruis).
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Avonturiers, Budget reizigers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors