Rottnest Island
9,6
10,0 Algemene ervaring
8,0 Locals
10,0 Interessant
10,0 Natuur
10,0 Stranden
9,5 Wildlife
9,5 Wandelingen en/of andere activiteiten

Rottnest Island

door Willeke van Doorn

Stel je een klein eilandje voor. Omring het met een felblauw aquarium, 63 verlaten stranden en twintig rotsachtige baaien. Tropische planten en exotische vogels. Strooi tussen de bosjes wat giftige slangen en zorg dat de zon altijd schijnt. Voilá, Rottnest Island.

Rotto, zoals de Aussies het noemen, ligt op een uurtje varen van Perth en nog geen half uur van Fremantle. Je gaat naar Rottnest Island om te zwemmen, snorkelen, fietsen, duiken, surfen en tot rust te komen op een van de verlaten stranden. Niet zo gek dus dat dit eiland al sinds 1900 een geliefde vakantiebestemming is onder de locals.

ZELF NAAR Rottnest Island?

Bekijk alle 5 reizen naar Rottnest Island

Quokka's

Het eiland dankt zijn naam aan zijn beroemdste inwoner: de quokka. Dit schattige buideldiertje heeft het formaat van een kat, maar lijkt op een kangoeroe. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh, die hier in de zeventiende eeuw aan land kwam, zag het dier aan voor een bijzonder grote rat. Hij gaf het eiland de naam Rattennest.

Door zijn geïsoleerde ligging is Rottnest Island een van de weinige plekken waar de quokka nog voorkomt. En in groten getale: naar schatting tienduizend stuks. Quokka's zijn niet de enige dieren die je tegenkomt op het eiland. Je ziet er ook veel exotische vogels en - minder schattig - giftige slangen.

Natuurbehoud

Aan het behoud van het eiland wordt veel aandacht besteed. Daardoor floreert de natuur. In de duinen groeien wilde rozemarijnsoorten, tussen de vele grassoorten leven kikkers en in de helblauwe lucht zweven verschillende soorten sternen.

Ook de natuur onderwater is bijzonder. De kust is omringd met zeegrassen, waar ruim vierhonderd vissoorten doorheen zwemmen. Je duikt langs een aantal scheepswrakken die veel tropische vissen aantrekken, zoals manta roggen. Ook walvissen en dolfijnen zijn veel geziene gasten in dit gebied.

Rottnest Island is ook een van de populairste surfspots in Western Australia. De golven hier zijn hoger dan aan de kust bij het nabijgelegen Perth. Het eiland is daardoor regelmatig het decor van surfcompetities. Vooral Strickland Bay, Salmon Bay en Stark Bay zijn geliefd bij surfers.

Fietsen Rottnest Island

De fiets is het beste vervoermiddel om op onderzoek uit te gaan op het eiland. De auto is een zeldzaamheid op Rottnest Island. Bij de haven huur je mountainbikes (en helmen). Vanuit Thomson Bay zijn er verschillende routes en met een paar Hollandse fietsbenen toer je binnen een dag het elf kilometer lange eiland rond.

En dan heb je ook nog eens genoeg tijd om in de verschillende baaien een duik te nemen, op de heuvels foto's te maken van de door de wind vervormde bomen én een dutje te doen op een van de verlaten stranden.

Voormalige strafkolonie

Op de fiets kom je ook meer te weten over Rotto's boeiende geschiedenis. Het eiland, dat eens de woonplaats was van de oude Noongar stam, diende van 1838 tot 1931 als strafkolonie. Inheemse Aboriginals werden in die tijd van het vasteland naar Rotto gebracht om te pacificeren.

Naar schatting zaten bijna vierduizend Aboriginals op het eiland vast voor zaken als het branden van struiken of het oogsten van groente op hun voormalige land. Op het eiland zouden meer dan driehonderdvijftig van hen zijn begraven. Tegenwoordig zijn er verschillende herdenkingsplaatsen voor deze onrechtmatigheden.

Rottnest Island Tours

Als je Rottnest Island niet op eigen gelegenheid wilt verkennen, is een tour een goed alternatief. Laat je rondleiden over het eiland door een gids die je alles vertelt over de cultuur en de geschiedenis van Rottnest Island. Verschillende reisorganisaties bieden tochten aan per bus, trein, fiets of segway.

Een andere manier om het bijzondere eiland te zien is vanuit een vliegtuig. Dagelijks stijgen bij het Rottnest Airport vliegtuigen op die toeristen het eiland vanuit de lucht laten zien. De tours duren tussen de 10 en 35 minuten en je betaalt tussen de 45 en 100 Australische dollar. Je vliegt over de tientallen verlaten stranden, de felblauwe zee en de quorka's die vanaf die hoogte niet meer zijn dan miniscule zwarte stipjes.

Reizen Rottnest Island

Meer Rottnest Island

Reviews Rottnest Island

Geweldig (bezocht in januari 2019)

Review geschreven door Roos Nijhuis op 17 november 2019

Wat een adembenemend eiland is Rottnest Island! De strandjes zijn prachtig en de natuur is op elke plek op het eiland weer anders. Oh en dan niet te vergeten de mega schattige quokkas, die graag met je op een ‘smile’ selfie gaan. Het eiland bereik je per ferry waarvan de ticketprijs wel redelijk hoog is, maar meer dan waard. Ik raad iedereen aan om een fiets te huren, een snorkelset mee te nemen en lekker het eiland te verkennen.

9,4
10 Algemene ervaring
7 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
9 Wildlife
10 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Rottnest Island

  • prachtig

Minpunten Rottnest Island

  • dure ferry prijs
Ultieme tip: Huur een fiets en neem een snorkelset mee!
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Luxe reizigers, Natuurliefhebbers

Fantastisch eiland Rottnest! (bezocht in november 2017)

Review geschreven door Trujeanne Biemans op 10 november 2018

Prachtig eiland bij Perth/Australie! Huur een fiets, spot de vele mooie baaitjes, geniet van de vele quokka’s. Echt een aanrader voor een relaxed dagje weg! Leuke ervaring op de boot. Als je geluk hebt zie je een dolfijn.

Ultieme tip: Huur een fiets!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen

Hier vind je de meest blije beestjes op aarde (bezocht in januari 2016)

Review geschreven door Marnix van Oudheusden op 30 juni 2017

Op ongeveer 18KM van de kust bij Perth vind je Rottnest Island. Een must do als je een reis door Australië gaat maken of een city trip naar Perth. Dit eiland is ontdekt door de Nederlanders in 1696. Die vonden hier een eiland vol met nu genoemd Quokkas

9,7
10 Algemene ervaring
9 Locals
10 Interessant
10 Natuur
10 Stranden
10 Wildlife
9 Wandelingen en/of andere activiteiten

Pluspunten Rottnest Island

  • geen autos
  • klein
  • Ben je van plan om naar Perth te gaan

Minpunten Rottnest Island

  • dure ferry
Ultieme tip: Ga fietsen! Zonder autos op het eiland kun je lekker rustig over het eiland cruisen met je bike en kom je hooguit een paar mensen tegen die niet kunnen fietsen.
Aangeraden voor: Gezinnen, Backpackers, Stellen, Avonturiers, Natuurliefhebbers

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors