Cape York Track

Cape York Track

door Charlotte de Vries

De Cape York Track reis je niet af om een checklist met bezienswaardigheden af te vinken. De Cape York Track is de bezienswaardigheid. De weg, grotendeels onverhard en modderachtig, doorkruist een van de meest geïsoleerde gebieden ter wereld. Je rijdt dwars door het regenwoud over wilde rivieren, langs watervallen en venijnige krokodillen.

De 750 kilometer lange Cape York Track verbindt Lakeland en het noordelijk gelegen Cape York. Het meest hobbelige én indrukwekkende deel van deze weg is de Old Telegraph Track die je door diepe kuilen en stromende rivieren begeleidt. Durf jij de Cape York Track aan tijdens je rondreis door Australië? Vergeet dan niet een 4WD te huren!

ZELF NAAR Queensland?

Bekijk alle 54 reizen naar Queensland

Bezienswaardigheden langs Cape York Track

Lakeland is een boeren dorpje met zo’n 250 inwoners. Niet bepaald een attractiepark dus, maar je kunt er wat eten en drinken halen, bijtanken en nog even je benen strekken voor de lange rit. Ready? Let’s go! Je eerste stop is Laura. Vlakbij dit plaatsje ligt de Split Rock Gallery waar je – zonder gids – rotstekeningen bestudeert die wel 14.000 jaar oud zijn.

Duik je liever de natuur in? Het Rinyirru (Lakefield) National Park, een paar kilometer ten noorden van Laura, beslaat een waterrijk natuurgebied van maar liefst 537.000 hectare: een walhalla voor vissers en vogelaars! Langs de rivieren kan je kamperen en echt even tot rust komen.

Daarna rijd je verder naar het oude mijnplaatsje Coen. Drink een biertje in de pub van het Exchange Hotel dat, nadat wat flaporen de letter S voor het naambordje hadden geplaatst, beter bekend staat als het S’Exchange Hotel. Vanaf Coen rijd je door naar Weipa om uit te waaien op het strand, of naar de Bramwell Junction waar de beruchte Old Telegraph Track begint…

Bij de Branwell Junction sta je voor een flinke keuze. Pak je een omweg of ga je het avontuur aan? Als je twijfelt: kijk het eerste deel even aan. Je komt al snel voor je eerste obstakel te staan. Bij de Palm Creek rijd je van een steile helling af en regelrecht in een kleiachtige rivier. Als je de Palm Creek aandurft, kan je de rest van de weg ook aan. Vind je de weg toch te griezelig? Dan kan je beter één van de aankomende omwegen pakken.

Daarmee vermijd je de Dulhunty River waar je dwars doorheen moet rijden met je jeep, zelfs in het droge seizoen! Het landschap om je heen verandert in de tussentijd in een totale wildernis. Je komt langs de watervallen en het oerwoud van het Heathland Nature Reserve. Langs de Dulhunty River zet je voor het eerst je tentje op. En misschien zelfs voor het laatst, want met al die schitterende watervallen en zwembare rivieren in de buurt wil je waarschijnlijk nooit meer weg.

Als je dan toch weer de boel hebt ingepakt en verder reist, kom je aan bij het moeilijkste deel van de Old Telegraph Track. Ook hier kan je nog een omweg pakken! Alleen de echte avonturiers gaan door en duiken met hun jeeps van de hoogste en steilste helling af, in een modderige waterpoel. Even denk je dat je jeep voorover klapt, maar dan kom je toch weer op je vier wielen terecht. Pfoeh!

Maar de beloning is waanzinnig. Terwijl je hoofd nog suist van de adrenaline, ontvouwen de meest serene landschappen voor je. Dichtbegroeide bossen lopen over in kristalheldere meren en watervallen. Voor een verfrissende duik moet je naar de Fruit Bat Falls, waar een breed watergordijn zachtjes op een blauw meer neerdaalt.

Het laatste deel van de Old Telegraph Track loopt door het Jardine River National Park. Hier rijd je door een aantal hele diepe beken en spot je geregeld een enorme krokodil naast je auto. Uiteindelijk kom je aan bij Nolans Brook, waar de Old Telegraph Track overloopt in de Peninsula Development Road, en rijd je naar het noordelijkste puntje van Australië.

The Tip of Cape York wordt dat puntje genoemd. The Tip is omringd door hemelse stranden. Het witte zand van Punsand Bay en Somserset zijn oogverblindend, het turkooizen water betoverend. Vanaf The Tip maak je een excursie naar een paar van de duizenden eilandjes die voor de kust liggen. Vaar naar Horn Island en Thursday Island en waaier uit op de stranden, snorkel langs koraaleilanden en ontdek de regenwouden. Een betere eindbestemming had je niet kunnen wensen!

Beste reistijd Cape York Track

De Cape York Track is alleen tijdens het droge seizoen begaanbaar. Tijdens het regenseizoen zijn de wegen compleet overstroomd. Ga daarom tussen mei en november, en trek voor deze reisroute tenminste anderhalve week uit. Zo hoef je niet te haasten over de geduld vereisende Old Telegraph Track.

Routebeschrijving

Houd er allereerst rekening mee dat je de Cape York Track tot Coen met een normale auto kunt rijden, maar dat je daarna echt een 4WD nodig hebt. De route zelf is vrij simpel: je volgt vanaf Lakeland de Peninsula Development Road tot Branwell Junction, waar je de Old Telegraph Track uitrijdt tot je opnieuw de Peninsula Development Road op gaat tot aan The Tip.

Kan je niet wachten om de Cape York Track aan te gaan? Bekijk hier welke rondreis door Australië het beste bij jou past!

Fotocredits: Doug Beckers | NeilsPhotography NeilsPhotographyNeilsPhotography 

Reizen Queensland

Meer Cape York Track

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors