Esther op doorreis

Esther op doorreis

door Esther

6 september 19.53 Sydney

Na heel lang reizen zijn we gisteren om half acht 's avonds in Sydney aangekomen. Op het vliegveld werden we tijdens het pinnen aangesproken door iemand van een taxi service of we naar Sydney moesten. Wij hadden gedacht dat we eerst moesten zoeken naar de bus om in Sydney te komen, niet dus. Hij was van een bus carport service, eerst nog effe wachten op andere mensen zodat de bus volzit en toen zijn we naar Sydney gegaan. Lekker makkelijk recht voor ons eerste hostel afgezet. Bij het hostel eerst betaalt aan de balie voor de drie nachten die we hadden gereserveerd via internet. Veel uitleg kregen we hier niet alleen een blaadje waar wat opstond en een pasje om de kamer in te komen.

Het is een heel groot hostel 8 verdiepingen, goed verzorgd schoon. We liggen met 4 personen op een kamer de andere twee meiden komen uit Japan, maar echt praten met ze gaat niet want ze spreken gebrekkig Engels. Eenmaal op de kamer hebben we de spullen neergelegd en zijn we douchen. Op de kamer zijn er kasten die we af kunnen sluiten ontzetten handig alles pas er in ook onze rugzak. Hier waren we echt aan toe na een uur of 35 reizen. Na het wassen zijn we naar beneden gegaan en hebben hier een telefoonkaart gekocht. Dit lukt in eerste instantie niet jammer want ik wilde graag bellen, maar we waren zo moe en hadden geen zin om alles nog gaan uit te zoeken. Dat moest dus maar de dag erna. We zijn rond half elf gaan slapen eindelijk.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Vandaag zijn we om half twaalf wakker geworden. We zijn onze tassen opnieuw gaan inpakken dat was wel nodig en onze handbagage in de tas gedaan. Daarna zijn we ons gaan wassen en de stad in gegaan. Na even lopen kwamen we bij een heel groot winkelcentrum. Met onderin een markt waar ontzettend veel fruit, kleren, gsm kramen waren (zoals tessenderlo maar nog groter). Daarna zijn we naar boven gegaan. Drie verdiepingen met alleen maar winkels, de eerste verdieping allemaal eetkramen. De twee erboven kleren en van alles. Ontzettend groot 1 verdieping hebben we nog niet gezien.

Hier heb ik een telefoonkaart gekocht van AATP een bedrijf dat samenwerkt met Vodafone. Dit was echt goedkoop 25$ waarvan 20$ beltegoed. Daarna zijn we terug naar onze kamer gegaan (huis!!), en heb ik de kaart geactiveerd. Allemaal geen probleem zo gebeurt. Hebben nog wat op de kamer rondgehangen in ons dagboek geschreven, wat gelegen.

Rond 16.00 zijn we weer op stap gegaan. Eerst naar het station dat bijna naast ons hostel ligt, om daar info te vragen over het openbaar vervoer in Sydney. De man die ons hielp was ontzetten behulpzaam. We hebben ook direct info gevraag over buspassen en treinvervoer. Veel informatie gekregen. Maar voor we deze gaan kopen moeten we ons eerst bedenken wat we precies allemaal willen doen en zien, er zijn namelijk zoveel opties. We kunnen een buspas nemen voor een bepaalde route of een kilometerpas enz.

Na deze info te hebben gekregen zijn we gaan wandelen richting Harbour bridge, maar omdat we niet wisten welke richting dit precies was (ook niet met kaart, maar we geven de kaart de schuld hihi) zijn we dit gaan vragen. Hier kregen we de weg gewezen naar Darling Harbour dit ligt dichterbij, morgen gaan we naar de Harbour Bridge en the Opera House. Dus zijn we naar Darling Harbour gelopen het begon al donker te worden, Sydney is echt mooi 's avond met al die grote gebouwen. Door chinatown, we voelden ons echt een minderheid, hier zijn er ontzettend veel plaatsten om te eten. Bij darling harbour was het helemaal mooi met dat water enzo (mooier dan het Bassin).

Toen zijn we teruggelopen en gaan eten in Chinatown in de Foodworld een plaats waar ontzettend veel verschillend eten te krijgen is, allemaal Aziatisch. De muren helemaal vol met foto's van alle gerechten. We hadden allebei zin in scampi's dus hebben we dit genomen. Scampi's met rijst en gestoomde groente en maissoep voor maar 7.80$, we waren verbaasd over de prijs. Ontzettend lekker, ik heb nog geprobeerd met stokjes te eten maar helaas duurde dit veel te lang en ik wilde het eten niet laten afkoelen. Na het eten zijn we een naar het internetcafe gegaan wat we al hadden gezien (2$ voor een uur). Heel modern met windows xp, webcam, koptelefoon met microfoon, en natuurlijk kabel.

Als we straks (het is nu al 20.37) naar onze kamer gaan, gaan we uitzoeken wat we nog allemaal gaan doen en hoelang we nog in Sydney willen blijven. Als we hier blijven niet in het hostel waar we nu zitten, veel te groot en onpersoonlijk.

7 september 20.12 Sydney

Weer een drukke dag gehad vandaag. We hebben gisterenavond besloten om ons reisplan een beetje aan te passen. In plaats van te vliegen van Cairns naar Alice Springs gaan we dat ook met de bus doen. Hiervoor zijn we een buspas gaan halen The Best of the East. De hele route is ongeveer 10.000 km. Deze pas zijn we vanochtend gaan halen bij het station, een vrouw aan de balie heeft ons geholpen.

Nu zou je zeggen dat duurt een minuut of tien en dan sta je weer buiten, nou nee !!! Dus niet in Australie hier zijn de mensen zo vriendelijk dat ze hele gesprekken aangaan en willen weten waar je naar toe gaat en allemaal tips geven. En dit is echt tegek. Deze vrouw was wel een beetje raar, ze was zelf al eens in Nederland geweest en vertelde dat ze daar space cake had gehad en zo, want dat hoorde er helemaal bij als je naar Nederland gaat, hoe kan het ook anders!!!! Nou ja om een lang verhaal kort te maken we hebben daar een uur gezeten, veel gelachen. maar we hadden eigenlijk meer te doen. Het was ondertussen al weer bijna 12.00.

Na het kopen van de pas zijn we naar Darling Harbour gelopen en daar naar de Chinese Garden geweest. Heel mooi alleen heel erg in contrast met de wolkenkrabbers op de achtergrond. Sta je in een rustige tuin een foto te maken van een mooi gebouw staat er ook een wolkenkrabber op. In het park bij Darling Harbour is vandaag een Malysia Fest geweest, je kunt het vergelijken met het preuvenement alleen Aziatisch, goedkoper en geen kak aanwezig. Er was verder niet veel aan dus lang zijn we niet gebleven.

Daarna zijn we met een watertaxi naar The Opera House gegaan, trouwens een hele ervaring zo over het water, heel mooi. Toen we the opera house zagen hadden we pas echt het gevoel dat we in Australie zijn. Heel mooi gebouw groter dan dat het lijkt op de foto's die ik ervan gezien heb. Bij the opera house ligt ook The Harbour Bridge, de brug waar je over de bogen kunt wandelen. Ook fantastisch om van dicht bij te zien. We willen hem nog gaan beklimmen maar waarschijnlijk als we weer terug in Sydney zijn.Vanuit the opera house zijn we teruggelopen naar ons hostel, een wandeling van ongeveer een uur. Tussendoor nog een paar winkels in, je kent dat wel. Voor mensen die dol zijn op winkelen,, die moeten echt eens naar Sydney komen. Heb vandaag ook gebeld met de zus van mijn oma, die heb ik pas een keer gezien toen ik 5 jaar was ofzo. Ze woont in Sydney en we gaan daar morgen langs rond 14.00.

Verder verhuizen we morgen naar een ander hostel. Het hostel waar we nu in zitten is heel groot en onpersoonlijk ook een stuk duurder. Het volgende hostel heet Noah's en ligt een paar straten verder. Hier zullen we drie dagen blijven en donderdagochtend verder reizen naar Newcastle.

8 september 19.40 Sydney

Nou zoals ik gisteren dus vertelde zouden we vandaag naar een ander hostel verhuizen. Om tien uur moesten we uitchecken en zijn we op weg naar Noahs eerst gaan vragen hoe we bij de wijk Dee Why moesten komen, omdat daar de zus van mijn oma woont. We kunnen met de bus gaan en het duurt ongeveer 40 minuten om daar te komen (zo groot is Sydney dus). Na dit uitgezocht te hebben gaan we bepakt op weg naar ons nieuwe hostel dat zoals in de fleer stond het beste hostel van Sydney zou moeten zijn.

We komen daar aan en we mogen eerst onze spullen in de kamer zetten voordat we betalen enzo. We lopen naar boven en wat we ziet bevalt ons al niet echt, vies en het stinkt. We komen op een klein kamertje met twee stapelbedden en het stinkt daar nog erger, je weet wel zo'n muffe schimmelgeur. We zetten onze tassen neer en Nath stelt voor om weg te gaan en een ander hostel te zoeken en enige wat we kwijt zijn is 20$ we hebben de rest nog niet betaald. Ik was in het begin aan het twijfelen, maar uiteindelijk zijn we weggegaan hebben de sleutel teruggegeven en onze borg niet teruggekregen. Ja jammer dan liever drie dagen frisse lucht dan 20$ (wat trouwens ongeveer 12 euro is).

We verlaten het hostel en lopen terug naar het station, waar iemand ons een paar minuten eerder een paar flyers hostels heeft gegeven. In het station zijn we op een terrasje gaan zitten en kiezen een nieuw hostel uit. Ik heb gebeld gevraagd of er kamers vrij zijn en we zijn er naar toe gegaan. Het hostel heet Boomerang en ligt in King Cross een ander gedeelte van Sydney, we gaan er met de trein naartoe.

Het is even zoeken maar uiteindelijk hebben we het gevonden, na een aantal keer bellen met het hostel (wat komt die telefoonkaart toch goed van pas!). Het ziet er oke uit en we checken in voor drie nachten. De kamer is schoon en het ruikt fris. We liggen op een vierpersoonskamer maar de andere twee bedden zijn vrij dus we hebben de kamer op het moment voor ons alleen. Geen lockers op de kamer maar dat maakt niet uit heb toch slotjes om mijn rugzak af te sluiten.

Nadat we onze spullen hebben neergezet gaan we terug met de trein naar Sydney central om van daaruit de bus naar Dee Why te nemen. Rond 14.30 zijn we ongeveer daar. We kunnen het niet direct vinden dus ik bel een paar keer met Maaike en zo lukt het ons wel. Heel raar om iemand te ontmoeten die ik al zolang niet heb gezien en ze lijkt ontzettend veel op mijn oma. We hebben wat geklets over familie, Australie enzo. Rond 16.00 uur gaan we terug naar de bus terug naar Central, na eerst wat foto's te hebben genomen. We hebben nog wat gegeten in Central en daarna de trein teruggenomen naar Kings cross.

9 september Sydney

Vanochtend zijn we om 7.15 opgestaan, tussen 8-9 is er gratis ontbijt. Nou ja ontbijt brood cornflakes en jam. Maar oke het was beter als niets natuurlijk. Bijna iedereen hier een geroosterd brood,gewoon brood niet zoveel. Na het ontbijt boeken we eerst een trip naar de Blue Mountains voor morgen, om 7.55 worden we opgehaald.

Als we terugkomen op onze kamer blijkt dat we er een kamergenoot bij hebben. Zijn naam is Gregory en hij komt uit Zwitserland, een aardige rustige jongen. Hij gaat naar Brisbane om daar naar school te gaan en Engels te leren. Daarna zijn we op zoek gegaan naar een Medicare office waar ik mijn ziektekostenverzekering nog moest regelen. Hoefde alleen maar wat gegevens in te vullen en dat was het, heb een voorlopig papier gekregen, omdat ik geen vast adres heb om een pasje naar toe te sturen.

Rond 12 uur zijn we met de bus naar Bondi Beach gegaan (ongeveer een uurtje in de bus), dit schijnt een beroemd strand te zijn maar ik weet zelf niet waarvan. Het is niet zo groot omdat het in een inham ligt, zo heeft Sydney verschillende stranden. Na op het strand gezeten te hebben zijn we naar wat rotsen gelopen en daar op gaan zitten. Heerlijk je hoorde de zee tegen de rotsen slaan. Hoge golven en ook wat surfers. Ziet er echt moeilijk uit dat surfen maar lijkt me tegek om te leren.

Rond een uur of vier zijn we terug gegaan naar het hostel. In kings cross hebben we eerst wat boodschappen gedaan ontbijt voor morgen vroeg en avond eten voor vanavond. Is goedkoper dan telkens uit eten. Voor het eten effe lekker relaxen en onze was doen. De wasruimte is in de kelder. Dan is het tijd voor avondeten we spreken met Gregory af om gezellig samen te eten, het menu is een bakje noodles waar je water bij moet doen en dan vijf minuten moet wachten. En een sinaasappel na. Op zich best lekker die noodles maar niet echt vullend. Tijdens het eten zitten er ook twee Duitse meisjes (Sandra en Adelaide) waar we mee in gesprek raken. Heel gezellig. We spreken af om vanavond samen op stap te gaan en spreken af om 21.00 uur aan de receptie.

We gaan naar The tree monkeys een pub in Sydney central ongeveer een half uurtje lopen. Het is een groot cafe met drie verdiepingen en wij gaan naar de derde. Hier spelen ze life muziek. Klinkt goed. Het was een hele gezellige avond veel nieuwe mensen ontmoet weet de namen niet meer maar ja ik zie waarschijnlijk niet meer. En natuurlijk ook het bier was best lekker hahah. Om half drie zijn we terug in ons hostel. Nog even wat foto's gemaakt op de gang, want Sandra en Adelaide reizen morgen verder. En dan eindelijk slapen want we moeten om 6.00 uur al weer op.

10 september Sydney

Nou nou om 6.00 uur op vanochtend, niet gemakkelijk na zo'n late avond. Het ook een kater, hoe kan het ook anders, koppijn. Maar volgens mij ligt het aan het Australische bier, of aan wat ik had gegeten. Echt waar zoveel heb ik niet gehad hoor, voor degene die nu denken jaja. Nou ja opstaan moet want we gaan vandaag naar de Blue Mountains.

Om 7.55 worden we opgehaald door een klein busje van Wonderworld. Onze gids is Marlo. We moeten eerst nog wat mensen ophalen, in totaal gaan we met 19 man. En dan opweg.

Onze eerste stop is het olympisch park. Dit is een park waarin alle gebouwen liggen van alle sporten. Sydney heeft ervoor gekozen om alles bij elkaar te bouwen. Zodat alles centraal te bereiken was voor iedereen. Van de olympische van hebben ze een fontein gemaakt met eronder alle namen van iedereen die een medaille gewonnen had. Nath en ik gingen direct op zoek naar Pieter van de Hoogeband, maar we konden hem niet vinden. Dus hebben we foto,s gemaakt van andere nederlandse medaillewinnaars.

Na een minuut of tien gaan we weer verder op naar een dierenpark waar dieren leven die niet meer terugkunnen in het wild. Hier zien we koala's kangeroes dingo's spinnen slangen en nog veel meer. De kangeroe lopen gewoon rond waar wij ook lopen en we kunnen ze aaien ook mogen we een koala aaien. Ik heb heel veel foto's gemaakt en heb zelfs het geluk gehad een foto te kunnen maken van een koala met een baby koala omdat je die normaal niet snel ziet. Echt wel tegek.

Daarna gaan echt naar de blue mountains om daar naar uitkijkplaatsen te gaan en voor mensen die dat willen een route te lopen. Wij kiezen ervoor om de route te lopen. Ontzetten mooi en er hangt ook echt een blauwe schijn. Dit komt door de oliedeetjes die in eucaliptis zit verdampen en wanneer de zon er op schijnt ontstaat er een blauwe schijn. De blue mountains zijn echt ontzettend groot.

Een gedeelte van de moutains zijn ze preventief aan het verbranden omdat de branden de afgelopen jaren zo erg zijn. Ze bestrijden vuur met vuur. Dit doen ze nu omdat het brandseizoen over drie weken begint

De wandeling valt goed mee en het is heel mooi. Na de wandeling krijgen we lunch, we gaan ergens in een pub wat eten. Hier in Australie is het normaal om voor lunch warm te eten. Na het eten gaan we naar de Three Sisters, dit is een rotsformatie van drie grote rotste die alledrie lijken op een vrouw. Het heeft meerdere legendes. Wederom prachtig om te zien. Jullie moeten nog effe geduld hebben met de foto's weet nog niet precies hoe ik dat moet doen dus geduld.

Om 19.30 zijn we terug in het hostel en kapot moe. Ik ga me lekker douchen en op bed liggen, schrijven in mijn dagboek en lekker naar muziek luisteren. Voordat ik ga slapen maak ik nog een foto van Gregory want morgen reizen we verder naar New castle. We spreken af om in Brisbane op stap te gaan als Nath jarig is.

11-9 Newcastle

Vanochtend om vijf uur opgestaan en even met iris gebeld. De plannen zijn een beetje veranderd Nath en ik reizen samen tot aan Cairns en vanaf dan ben ik alleen. Dat is dan nog zo'n vier maanden. Na Cairns blijft de route gewoon hetzelfde en weet nog steeds niet was ik de laatste drie maanden ga doen maar daar kom ik nog wel achter.

Om 7.00 op naar New Castle wat ongeveer 2 uur rijden is met de bus, valt wel mee. New castle is een klein rustig kuststadje. Heel mooi maar ja bijna alles tot nu toe is mooi. We zitten in een hostel Beach side YHA. We checken in en schrijven ons in voor de gratis BBQ vanavond. We liggen met z'n tweeen op een vierpersoon kamer relaxed. Lekker prive en de kamer is ontzettend groot. Maar we blijven hier toch maar een nacht.

Daarna gaan we wat rondlopen door het stadje en naar het strand. 's middag ook nog even internetten, eten en weer terug naar het hostel. We douchen ons en om 18.00 moeten we verzamelen om naar the Brewery te gaan waar de bbq is. We gaan met ongeveer 15 man. In het begin was iedereen een beetje afwachtend omdat niemand elkaar kent. Maar later komt iedereen los en is het echt gezellig. We ontmoeten weer veel mensen en praten veel wisselen tips en reisideen uit. Wat trouwens echt ideaal is, want sommige zijn al veel langer aan het reizen en zijn al op plaatsten geweest waar wij nog naar toe gaan.

Na het eten is er triviant en we spelen samen in een groep onze groep bestaat uit Nath, Simon, Jhonny, PJ, een chinees meisje, en ik. We winnen bijna een fles champagne maar we worden tweede. Na het eten besluiten we om samen terug te gaan naar het hostel onderweg kopen we wat bier. In het hostel hebben we gekaart , gepoold en ontzettend veel gepraat. Het wordt 2.30 of zo, natuurlijk weer veel telaat want we moeten morgen weer vroeg op. We wisselen wat adressen uit en nemen weer afscheid. We hebben er een beetje spijt van dat we niet meer als een nacht blijven. Om 9.30 moeten we bij de busstop zijn want dan reizen we verder naar Port Maquerie.

12-9 port maquarie

Ondanks de late avond gisteren voel ik me prima vandaag. We staan om 8.00 uur op en wassen ons en pakken onze spullen weer in. Dat is iets wat ik echt niet ga missen die rugzak in en uit pakken elke dag. Om tien uur vertek de bus naar port maquarie, de reis duurt normaal gezien vier uur maar we moeten omrijden omdat er een groot ongeluk is gebeurd. We rijden helemaal binnendoor en het uitzocht is prachtig. Midden in de blue mountains af en toe een huisje. Ik vraag me echt af hoe mensen daar wonen, helemaal niets in de buurt alleen dat ene huisje. Het grootste gedeelte van de reis slaap ik en luister ik wat naar muziek.

Tegen drie uur komen we aan in Port twee meisje (heather en cath) die ook in new castle in ons hostel zaten stappen hier ook uit. Voor ons vieren bel ik het hostel en zij komen ons ophalen. Op weg naar het hostel laat degene die ons ophaalt (ik weet z'n naam nog niet) een beetje van de stad zien waar alles een beetje is. We komen aan in het hostel wat er trouwens heel erg leuk uitziet heel erg huiselijk en klein maar vijf of zes kamers of zo. Wij liggen op een kamer met z'n zessen, allemaal meiden. Heel erg gezellig en het klikt direct. We kijken samen naar foto's en lachen ons wat af. Vanavond is er weer een bbq voor 5 dollar pp, inclusief wijn. Gewoon op het terras van het hostel. Het was heel erg lekker en gezellig.

We hebben met ruth (een meisje uit engeland dat ook voor drie maanden hier is) afgesproken om zondag samen naar coff's harbour te reizen, en hebben ook samen een hostelkamer geboekt dus dat wordt wel gezellig. Morgen gaan we met z'n drieen het stadje verkennen wat boodschappen doen en naar het koalapark en koalahospitel. Lijkt me heel leuk. Naar het koala hospitel gaan we om drie uur omdat ze dan gevoerd worden. Die tip hebben we van een duits meisje (stef) op onze kamer zij doet daar vrijwilligerswerk.

We blijven twee nachten hier en vertekken zondag om 14.05 maar coff's harbour.

Even wat over het weer hier, tot nu toe hebben we goed weer gehad de eerste dagen rond 20 graden en het wordt elke dag warmer zeker nu we noordelijker komen. Vandaag heeft het geregend maar hier in port was het ongeveer 28 graden niet slecht voor begin lente he. Het heeft heer blijkbaar al een week of drie niet meer geregend

13-9 port maquarie

we staan vandaag weervroeg op om 9.00 uur. Iedereen denk natuurlijk die heeft vakantie nou ja echt uitslapen is er ook niet bij. We zijn vandaag naar het koalapark en het koalahospitel geweest. heel leuk en mooi om te zien. Heel schattig zijn vooral de koalababytjes. In het hospitel worden alle beesten opgevangen die gewond zijn geraakt of doorbranden of aanrijdingen. Als het kan worden ze weer vrijgelaten in het wild ren anders worden het permanente bewoners. Om 15.00 uur kregen ze te eten, dus moesten ze allemaal wakker gemaakt worden en aangezien een koala 20 uur per dag slaapt is het best speciaal om ze wakker te zien.

Ja ik heb nu genoeg koala's gezien. wat ik hier ook al ben tegen gekomen zijn een paar instecten. Een kakkerlak iets wat ik nog nooit heb gezien en deze liep gewoon over straat bah zijn vieze beesten. En heb vandaag mijn eerste spinnen gezien. deze waren niet echt groot maar wel andere kleuren als in nederland. Zal er vast nog wel wat meer tegenkomen.

Na alle koala's gaan we naar het hostel terug en onderweg doen we met z'n drieen boodschappen voor het avondeten ontbijt lunchenz. Veel goedkoper dan telkens uiteten en ook goedkoper als je met z'n drieeen bent. Vanavond eten we een salade met spek, kip komkommer en focaccio met gesmolten kaas. Dus voor iedereen die het zich afvraagt we eten nog steeds gezond. voor ontbijt morgenvroeg gaan we op de Engelse toer, worstjes met ei en toast.

's avonds ben ik nog even uitgeweest met Ruth heather en Cath. Naar een rustig cafeetje met live muziek. Hier hebben we wat gedronken en wat geklets. Denk dat ik over zes maanden geen Nederlands meer spreek, begin nu na nog geen twee weken al in het Engels te denken. En soms als Nath en ik alleen zijn praten we zelfs Engels.

Om 23.00 uur waren we alweer terug in het hostel hier hebben we met z'n zessen (meiden) nog een hele tijd gekletst en gelachen.

Morgenvroeg gaan we op een dolfin-watching toer. Dus weer vroeg op want we moeten om tien uur al weer uitchecken.

14-9 Port Maquarie en Coff's harbour

We staan om acht uur op en hebben een echt Engels ontbijt veel te vettig eigenlijk maar wel lekker. We moeten weer voor tien uur uitchecken dus we pakken weer al onze spullen in. Deze kunnen we zolang in het hostel laten staan omdat onze bus pas om 14.00 vertrekt, we worden dan naar de busstop gebracht. Arme Stef (het duits meisje op onze kamer) we reizen vandaag alle vijf weer verder dus ze blijft alleen achter in de kamer. Heather en Cath gaan naar Byron Bay.

Om tien uur gaan we op de dolfijn tour met een boot varen we de rivier op. helemaal in het begin zien we een paar dolfijnen. Ze zijn aan het spelen voorde boot en het lukt me een foto te maken. Heel leuk om te zien. We zitten nog een uur of zo op de boot maar zien geen dolfijn meer jammer.

We gaan terug naar het hostel en maken daar wat lunch voor in de bus. en hangen nog wat rond in het hostel tot het tijd is om naar de bus te gaan. Om 14.00 vertekt de bus en om 16.00 uur komen we aan in Coff's Harbour. We worden weer opgepikt door iemand van het hostel hij laat ons wat van het stadje zien.

We zouden eigenlijk maar twee nachten blijven maar als je drie nachten blijft is het een stuk goedkoper dus we besluiten om dat te doen. We vragen wat info over het krijgen van surflessen. dit is mogelijk dus morgen gaan we surfen. Tegek want dit is iets wat ik echt wil leren. Het hostel ziet er goed uit gezellig grote keuken. We liggen in een 10-bed dorm.

Nadat we ons bed hebben opgemaakt enzo lopen we naar het stadje om boodschappen te doen. En besluiten onderweg om vanavond fish en chips te eten. lekker gemakkelijk hoeven we niet te koken. Na het eten kijken we tv,eerst naar Idols (ja dat hebben ze hier ook) daarna kijken we een film met nog wat andere mensen in het hostel.

15-9 Coff's harbour

Vandaag krijgen we onze eerste surfles. om tien uur worden we opgepikt door de instructrice Helena en rijden naar het strand. De groep bestaat uit 8 man waarvan een paar al eens eerder gesurfd hebben.

Het is echt tegek en het lukt aardig het lukt me zelfs een paar keer om 5 seconden te blijven staan. Ben natuurlijk ook een aantal keer flink gevallen heb mijn knie een beetje open maar ach ja dat hoort erbij. De les duurt ongeveer 2.5 uur en ndaerhand zijn we echt moe. De stroming is sterk en je moet tegen de golven opboksen om weer terug in zee te komen. We besluiten morgen nog een les te nemen. Na de les brengt Helena ons naar een ander strand. Waar we nog een uurtje blijven of zo, maar het is veel te koud in de wind. We lopen terug naar het stadje, wat ongeveer drie kwartier lopen is.

Terug in het hostel douchen we ons. Ruth en Nath zijn eerder klaar en gaan eten halen. Ik raak in gesprek met Andrea een nieuw meisje op de kamer. Ze komt uit zwitserland en is voor drie maanden in Australie. Na het eten gaan we lekker voor de tv hangen in de gezamlijke woonkamer. Heerlijk weer even tv kijken heerlijk relaxed. Ik ga al vroeg naar bed en schrijf wat in mijn dagboek. 'S avonds als iedereen al in bed ligt komt een oud vrouwtje dat bij ons op de kamer ligt met ons praten. Ze vertelt over het reizen in haar tijd, dat alles vel veiliger was n ze vraagt ons vanalles. Echt wel grappig vijf jonge meiden in bed en een oud vrouwtje dat er naast staat om ons een geschiedenisles te geven. Af en toe kijken we elkaar aan en proberen onze lach in te houden.

16-9 Coff's harbour

Vandaag weer een surfles. Andrea (zwitsers meisje) en Ricky (cnadeze jongen) gaan ook mee voor een surfles. Het gaat vandaag weer redelijk goed maar de golven zijn niet zo hoog als gisteren en het duurt wat langer voordat er goede golven zijn. Het is echt tegek maar ik heb mijn huid overal opengeschuurd aan het surfbord en het zand dus dat is best wel pijnlijk.

Na het surfen gaan we naar een soort dolfenarium. Waar we een show van anderhalf uur krijgen te zien met zeehonden zeelleeuwen en dolfijnen. Twee zeeleeuwen komen het publiek in om de menesn te zoenen, dus ik kan nu zeggen dat ik ben gezoend door een zeeleeuw. Maar ik moet erbij zeggen dat het niet echt lekker was vooral niet de geur van vis die uit zijn mond kwam. Maar het was echt wel grappig. Ook hebben we de dolfijnen kunnen aaien en ook een kus van gekregen. Een dolfijn voelt echt wel raar aan heel rubberachtig.

Na de show lopen we terug naar het stadje om boodschappen te doen voor het avondeten. Vanavond gaan we mexicaans koken een soort wraps met kip en groente erin, heerlijk. Na het eten hangen we weer lekker voor de tv en ik klets een tijdje met Andrea. Ze is ook 22 en voor dat ze naar Oz kwam is ze twee maanden op de canarische eilanden geweest om zwemlessen te geven. 's avonds boeken we de bus en het volgende hostel we gaan naar Byron Bay. We boeken dit samen met z'n vieren Andrea Ruth Nath en ik. Gezellig even met z'n vieren reizen. We hebben de bus om 16.00 uur

We gaan op tijd naar bed want we doen morgen een trip om walvissen in het wild te zien. We worden om 9.45 opgehaald

17-9 coffs harbour en byron bay

Vanochtend staan we om 7.30 op veel te vroeg we zijn nog echt moe. Maar we moeten weer alles inpakken en uitchecken en we worden straks opgehaald om naar walvissen te gaan kijken.

De groep bestaat uit een man of 12 en we gaan met een kleine boot de oceaan op op zoek naar walvissen. Echt tegek andrea en ik zitten helemaal voorin en hebben uitzicht over de prachtige oceaan. Na ongeveer 10 minuten stoppen we en krijgen we onze eerste walvissen te zien bultruggen (hump back) echt wel onbeschrijfelijk om te zien zo groot en zo prachtig helemaal in het wild. Ik maak ontzettend veel foto's. Heerlijk de wind in je haren stil in een bootje op de oceaan. Daarna krijgen we ook nog een zeldzame walvis te zien (zaldzaam voor dit gebied) de Southern white wale. Moeder en kalf, prachtig.

Na de trip worden we weer naar het hostel gebracht waar we de tijd doden tot vier uur met wat ping pong en lezen. OM vier ur zitten we in de bus heerlijk veel plaats allemaal twee plaatsten voor ons zelf. De rit duurt vier uur en om 20.00 uur zijn we in Baron Bay. Hier staan verschillende busjes van verschillende hostels te wachten om iedereen op te halen. Wij worden ook opgehaald door het hostel. Bij de receptie raken we in gesprek met twee zusjes uit engeland Kate en Nicky en spreken af om vanavond samen op stap te gaan. Om 22 uur brengt de party bus je gratis naar het stadje. Het hostel is ontzettend groot met een groot zwembad. We liggen met z'n vieren samen op een kamer.

Het op stap gaan was heel gezellig Andrea en ik raken in gesprek met een aantal jongens. Twee daarvan zijn echt wel vervelend dus we gaan terug bij de rest zitten. Andrea en ik willen eigenlijk blijven maar de rest wil gaan en we hebben maar een sleutel bij ons dus we moeten wel mee gaan. Maar ach ja het is ook al 2.30 het is een hele gezellige avod geweest.

18-9 Byron Bay

Vanochtend natuurlijk lekker uitgeslapen. Nath en ruth gaan het stadje in en Andrea en ik gaan naar het strand, we nemen een boogiebord mee (voor degene die niet weet wat het is, een soort surfbord maar veel kleiner en je ligt er met je bovenlijf op). we kunnen die tegen een borg gratis meenemen vanuit het hostel. We liggen eerst wat op het strand en gaan daarna met onze boogiebords de zee in. De golven zijn echt veel hoger dan in coff's harbour en de stroming veelt sterker. Het boogieborden lukt aardig en is veel gemakkelijker dan surfen.

's Middags komt Ruth ook naar het strand en nath gaat iets anders doen ( kan niet zeggen wat is surprise). Ruth vertelt dat ze op straat een grote slang heft gezien. Ze stond aan de overkant van de straat een vrouw wees haar erop. We liggen met z'n drieen nog even op het strand en gaan rond drie uur het stadje in shoppen.We eten vanavond spaghetti. Na het eten gaan ruth en nath tv kijken andrea en ik blijven op de kamer, ik reorganiseer mijn tas voor de honderste keer, zal ook wel niet de laatste keer zijn. Raak er steeds meer aan gewend die tas in en uit pakken.

Rond half tien gaan we nog even internetten en raken beneden in gesprek met alex een jongen uit de filipijnen en een man die in ht hostel werkt. hij vertelt dat ze 's middags een slang hebben gevangen dicht bij het hostel, waarschijnlijk dezelfde die ruth heeft gezien hij verteld ons dat het een hele agressieve en giftige slang was. Hm dat zal ruth niet zo leuk vinden als ze dat hoort.

21-9 reizen nath en ik naar moree om daar een paar dagen bij familie te blijven. We spreken afmet Ruth en Andrea elkaar 27-9 in het stadje Noosa te ontmoeten om vanaf daar weer verder samen te reizen. Leuk het is echt gezellig zo met z'n vieren. Andrea blijft wat langer in Byron bay maar morgen reizen ruth nath en ik naar surfers paradise om daar de verjaardag van nath te vieren.We hebben de bus om 11.45, waarschijnlijk blijven we maar 1 nacht daar en reizen dan door naar Brisbane. Ondat we alleen vanuit Brisbane de bus naar Moree kunnen nemen.

19-9 byron bay - surfers paradise

Vandaag is Nath jarig en om 7.00 belt minique om haar proficiat te wensen. Ik ben ook wakker en geef Nath mijn kaart. Haar cadeautje krijgt ze als we in surfers paradise zijn, ruth en ik nemen haar dan mee uit eten. We ontbijten samen met z'n vieren en nemen afscheid van Andrea, we zien haar volgende week zaterdag weer.

om 13.45 zijn we in surfers we worden weer opgehaald. Het is een leuk hostel met een engelse pub ernaast. We liggen met drieen op een kamer. We settelen ons en gaan daarna naar de pub lunchen krijgen korting met bonnen van het hostel. Na de lunch blijven we in de pub wat pool spelen. Rond vier uur gaan we naar het strand n ik gan og even zwemmen. maar de stroming is veel te sterk dus echt zwemmen gaat niet. Terug in het hostel douchen we ns en relaxen we wat.

We nemen Nath mee uit eten als cadeautje. We zoeken naar een leuk restaurant naast de haven, heel erg mooi langs het water. We vinden er een die ons bevalt. Heel erg sjiek ober die de stoel aanschuift en servete voor je op j schoot legt. Heel lekker en veel teveel. Ik bstel als voorgerecht inktvis en als hoofdgerecht inktvisringen, maar krijg het hoofdgerecht echt niet op. Nath heeft ervan genoten en dat was het belangrijkste.We wilden nog op stap gaan maar we zaten zo vol dat we terug naar het hostel zijn gegaan en op bed zijn gaan liggen lezen en daarna slapen.

We besluiten om morgen ook nog in surfers te blijven en zondag van surfers naar brisbane te reizen en diezelfde dag door naar Moree. Morgen gaan we shoppen.

20-9 Surfers paridise

We zijn redelijk laat opgestaan en gaan vandaag lekker shoppen in de stad. Dus niet echt een interessante dag gehad paar uur rondlopen in winkels en zo. Nath koopt een aantal souveniers ik koop eindelijk een nieuwe bikini en een t-shirt Na het shoppen zijn we naar de pub gegaan en hebben daar nog wat gedronken een paar potjes pool gespeelt en gegeten. We rekenen uit hoeveel tijd ruth nog heeft om in cairns te komen en besluiten om de komende vier weken nog samen te reizen naar Cairns.

's avonds gaan we nog even naar de pub maar het is heel rustig dus we blijven niet lang. Verder niet veel interessants te melden morgen vertrekken we om 10.15 naar Brisbane en in Brisbane nemen we om 15.30 naar Moree. Dit ligt 500 km naar het binnenland en ik heb daar familie wonen. Een nicht van mijn moeder en haar man en haar ouders (haar vader is de broer van mijn oma)

Moree 21-9/25-9

Zoals jullie vast hebben gemerkt is het lastig om mijn website up to date houden, daarom ga ik het vanaf nu wat korter houden.

Zondagavond (21-9)komen we om 22.00 uur aan in Moree na 7.5 uur in de bus te hebben gezeten. We worden opgehaald door Fred en Marijke (zij praten nog steeds Nederlands). Zij wonen in een plaatsje 18 km van Moree, Ashley. Ashley een klein plaatsje met maar weinig inwoners.

Het is leuk om Fred en Marijke weer te zien, vorig jaar zijn ze in Nederland geweest en toen heb ik ze eigenlijk voor het eerst ontmoet. Net zoals alle andere huizen hier in de buurt hebben ze een huis met alleen een onderverdieping, vrijstaand want er is hier plaats genoeg. Ze hebben drie honden, Buster, Patch en girly alle drie ontzettend lieve en aanhankelijk honden. Buster die loopt de hele week achter Nathalie aan om haar te beschermen en 's avond blijft hij voor de duur liggen van onze slaapkamer.

Maandag staan we vroeg op Marijke en Fred nemen ons mee naar Lightning ridge. Dit is een plaatsje ongeveer 240 km (in Australie zijn deze afstanden niets aangezien alles ver uit elkaar ligt) van Ashley en de enige plek ter wereld waar zwarte opaal wordt gevonden. Onderweg slapen we veel maar proberen ook op te letten of we kangeroe of emu's in het wild zien. We zien twee emu's en een guana (een hele grote ahagedis ongeveer 40 cm groot). We stoppen om er een foto van te maken.

In lightning ridge gaan we eerst lunchen daarna gaan we een stukje van een oude opaalmijn in. Hier wordt wat uitgelegd en krijgen we een film te zien over opaal en over de geschiedenis van het stadje. de film was heel interessant de mijn wat minder. Terug boven wordt ons het verschil uitgelegd tussen de kwaliteit van zwarte opaal.

's avond zie ik een beest lopen en denk dat het een duizendpoot is, maar marijke vertelt me dat het een centapide (weet niet precies hoe je het schrijft) is, ook een heel giftig beestje maar deze is nog klein en niet zo heel gevaarlijk. Onvoorstelbaar wat voor een giftige beesten er hier allemaal in dit land leven.

Dinsdag gaan we naar een katoencentrum in Narribry (100km van Moree) Dit is een centrum waarin vanalles wordt uitgelegd over katoen. Over de plant, de groeiwijze, produktie, bestrijdingmiddelen tegen insecten enz. Heel erg interessant. Dit gebied van Australie is nummer drie in de wereld met het verbouwen van katoen. We gaan ook nog naar Mount Katupar dit is de hoogste berg in deze streek. Op een stuk van de top stoppen we bij een uitkijk en maken hier foto's daarna draaien we weer om omdat de auto het niet echt aankan. Het uitzicht is prachtig.

Woensdag vandaag is er een vergadering van de plattelandsvrouwen dit is een organisatie waar Marijke lid van is en elk jaarbestuderen ze een land in de wereld. Dit jaar is dit toevallig Belgie en had Marijke gevraagd of wij naar de vergadering willen komen om daar te praten over het leven in Belgie. Hier hebben we ja op gezegd maar eerlijk gezegd wist ik niet goed waar het over moest gaan hebben.

We gaan eerst naar de moeder van Marijke toe die woont een paar huizen naast het gebouw waar de vergadering is. Het is echt leuk om haar te ontmoeten een ontzettend actieve en hartelijke vrouw. Vanuit hier brengen we al het eten die de dames hebben gemaakt (broodjes koekjes cake enz) naar de zaal toe. Terwijl Nath en ik helpen alles klaar te zetten voor de lunch komt er een meisje de zaal binnen zij is een reporter van de plaatselijke krant, ze vraagt mij en nath vanalles en gaan daarna met Marijke en haar moeder op de foto, morgen staan we in de krant, spannend.

Er zijn ongeveer 25 vrouwen (waaronder ook een paar Nederlandse vrouwen) aanwezig over het algemeen allemaal oudere vrouwen boven de 60. Eerst lunchen we en daarna vragen ze me of ik wat wil vertellen over mijn leven in Belgie (ben een beetje zenuwachtig). Ik begin met vertellen hoe oud ik ben waar ik woon, hoe het eruit ziet, over school. Maar omdat ik bijna alles in Nederland heb praat ik ook veel over Nederland en over de verschillen tussen de twee landen. Daarna stellen ze nog allerlei vragen. Het viel wel mee en was heel erg gezellig die dag , de dames vonden het allemaal heel erg interessant.

's avond staan we buiten naar de sterren te kijken en verbazen ons hoe verschillend de sterrenhemel hier is in vergelijking met Nederland. Veel meer sterren en ook een soort mist of waas tussen de sterren wat ze de "milky way" noemen. Ik had hier wel al van gehoord maar nog nooit gezien. We proberen foto's te maken maar jammer genoeg is het te donker voor mijn toestel. Ik zet bij Fred al mijn foto's op cd (heb er al bijna 400) en kan mijn geheugenkaart wissen.

Donderdagochtend gaan we op bezoek bij een Nederlands koppel Ida en Arnold (Fred is werken) . Ida was ook op de vergadering gisteren. Ze wonen in een prachtig groot huis met een enorme tuin met zwembad en tennisbaan. (wie zou hier niet kunnen wonen). Ook zij spreken nog steeds goed Nederlands en houden nog een beetje vast aan de Nederlandse manieren zoals het eten enzo. Het is heel gezellig en we blijven een hele tijd kletsten.

Daarna gaan we naar Moree hier gaat Nath naar het postkantoor om wat spullen naar huis te sturen. Nou ja wat spullen het is bijna 5 kilo, je kunt wel zeggen dat ze een beetje teveel spullen heeft meegenomen. Ik ook wel maar het past nog allemaal in mijn tas en het is nog te tillen. Ik wacht nog even af want ik weet niet of ik die kleren nog nodig ga hebben. Hierna gaan we ook nog even naar het reisbureau waar Nath een vlucht boekt van Cairns naar Sydney voor de 23 oktober, dan vliegt ze naar huis.

Vrijdag gaan we in Brisbane naar Malaysia airlines om de rest van haar ticket naar huis te veranderen. We trakteren Marijke op lunch om haar te bedanken voor haar gastvrijheid natuurlijk zijn we Fred ook heel dankbaar maar hij moest werken helaas. Nath en ik koken vanavond voor hen, pasta (nou ja vooral Nath want zij weet wat ze wil maken).

Na de lunch gaan we naar een galerie in Moree waar er een expositie is van aboriginal art gemaakt door kinderen van de lokale school en ook door lokale aboriginals. Het is heel erg mooi en we maken er veel foto's van.

's middags gaan we nog op bezoek bij Nick en Nell, kennissen van Marijke die een sinaasappel kwekerij hebben. Dit zijn ook Nederlanders, we blijven even kletsen drinken wat en gaan daarna nog even afscheid nemen van de moeder van Marijke. En nog even op bezoek bij andere familie, naar een broer van Marijke en zijn vrouw en kinderen zien we ook en Want vanavond om 00.30 hebben we de bus terug naar Brisbane.

Het is raar om afscheid te nemen want je weet niet of dit de laatste keer is dat je elkaar ziet. Maar als ik wil kan ik altijd langskomen, met kerst of als mijn geld op is, tegek zo gastvrij.

De avond duurt lang, wachten totdat we moeten gaan. Om 23.45 gaan we naar de busstop, hier moeten we nog wachten tot 00.30. Dan nemen we ook afscheid van Fred en Marijke ook dit is raar ik zal ze missen, en weet dat ik ook bij hun altijd welkom ben.

DUS FRED EN MARIJKE BEDANKT VOOR DE GASTVRIJHEID EN DE GEZELLIGE DAGEN, GEEF DE HONDEN EEN KNUFFEL VAN ONS XXX ESTER EN NATH

26-9-03 Noosa

We komen om 7.15 aan in Brisbane, eerst kijken we waar Malaysia Airlines ligt en daarna gaan we ontbijten. Na het ontbijt lopen we naar Malaysia Airlines en laten Nath haar ticket veranderen. Ik vraag wat mijn mogelijkheden zijn om eventueel voor kerst naar huis te komen, maar die zin er niet alles zit volgeboekt. Ik ben even teleurgesteld maar leg me er bij neer. We gaan nog even internetten en daarna naar de busstop. Ik krijg een berichtje van Ruth dat zij en Andrea al bij de busstop zijn.

We hebben heel wat bij te praten. Samen reizen we door naar Noosa waar we een nacht zullen blijven. Om half vier komen we aan in Noosa, er is niet veel plek meer in het hostel, maar goed dat we altijd van te voren boeken. We liggen met 7 meiden in een kamer voor zes, twee Canadese meisjes Erin en Jamie delen een bed.

Het eerste wat we doen is alles regelen voor volgende dagen, we willen naar Frasier Island (Hervey Bay), Frasier Island is het grootste zandeiland ter wereld) en naar Withsunday Islands (Airley Beach) dit boeken we als een pakket dus betalen meteen voor allebei. Dinsdag moeten we in Hervey Bay zijn en woensdag vertrekken we naar Frasier Island om te kamperen. De rest van de hostels en bussen boeken we ook meteen omdat het nu vakantie is in Queensland kan het moeilijk zijn hostels te vinden. Maar we krijgen alles prima geregeld. 's Avonds gaan we uit met Jamie en Erin het is echt ontzettend gezellig en ik ontmoet een leuke jongen daar. We zijn allemaal behoorlijk dronken vooral ik en we waren pas om 4.30 terug in het hostel.

27-9-03 Rainbow Beach

We moeten vroeg op want we vertrekken naar Rainbow Beach voor twee dagen. Ik heb echt een ontzettende kater misselijk en koppijn, maar ja eigen schuld natuurlijk. En we moeten ook nog in de bus zitten ook, verschrikkelijk. De rest van de dag is er niet veel gebeurd heb niet veel kunnen doen. We hebben in Rainbow Beach een ontzettend mooie kamer een family room voor 4 personen eigen balkon en badkamer en ontzettend veel ruimte. Verder heeft het hostel een mooi zwembad, hier hangen we 's middags wat rond en zwemmen wat. We zien Jamie en Erin die in een ander hostel zitten en spreken wat af voor vanavond. Eerst hebben we een bbq, maar die gaat jammergenoeg niet door we krijgen lasagne. En omdat ik dat niet eet maakt ze voor mij wat anders, gelukkig. 's Avonds maken we een hoop flauwekul in bed, Nath en Andrea liggen samen in het dubbelbed! Jamie en Erin zijn niet meer gekomen.

28-9-03 Rainbow Beach

Vandaag hebben we heerlijk uitgeslapen en we staan pas om tien uur op. We hebben niets gepland voor vandaag dus gaan we lekker naar het strand. Onderweg naar het strand zie ik mijn eerste slang, niet zo groot en groen. Hij steekt vlak voor ons rustig de weg over. Ik ben niet bang maar Andrea moet niets hebben van slangen dus die vind het maar niets. We blijven niet lang op het strand want het is te koud, bewolkt veel wind jammer. We gaan terug naar het hostel voor lunch en ontmoeten een meisje uit Duitsland Silke.

De rest van de dag hangen we wat rond kletsten met wat andere Nederlanders in het hostel (echt vakantie dus niets doen). 's Avonds gaan we met z'n vijven (Silke gaat met ons mee) naar een look-out voor zonsondergang. Het is een half uurtje lopen en dan komen we bij een stuk met mooi wit zand en prachtige bomen erom heen. We lopen naar het uiteinde van de berg en gaan daar zitten kijken naar de zonsondergang, prachtig en het is gelukkig niet meer bewolkt. Als we terug komen blijven we nog een hele tijd zitten kletsten over vanalles en nog wat en wisselen natuurlijk nog meer emailadressen uit. Heb er ondertussen al over de hele wereld, gratis vakanties voor de volgende tien jaar.

29-9-03 Hervey Bay

's Ochtends hangen we weer wat rond bij het zwembad (alweer maar ik ben op vakantie). Ga mijn reisplannen weer veranderen, ik reis na Cairns met Ruth verder naar Adelaide waar we Andrea weer ontmoeten en dan samen reizen we dan langs de zuidkust. Ruth gaat 9 november naar huis en ik ga 11 november samen met Andrea naar Nieuw Zeeland om daar samen met een vrouw (Lilo) die ze heeft ontmoet in Sydney een maand rond te reizen in een camper. Lijkt me echt wel cool en ga deze week de vlucht boeken.

Om 14.25 hebben we de bus naar Hervey Bay. In de bus komen we Alex weer tegen voor de vierde keer. Alex is een jongen uit de Filippijnen heel aardig lacht altijd, en ontmoeten elkaar toevallig elke keer. Hij gaat ook naar Hervey Bay en Frasier Island dus we komen elkaar misschien op het eiland weer tegen. In Hervey Bay hebben we een kamer voor zes personen maar we zijn maar met z'n vieren en hebben een eigen badkamer. We moeten hier een zeilboot uitkiezen waarmee we naar Withsunday Islands zeilen, we kiezen Waltzing Mathilda een boot voor 14 personen.

We gaan drie dagen en twee nachten zeilen lijkt me echt wel tegek, we vertrekken 11 oktober vanuit Airley Beach. We proberen de rest van de weken een beetje te plannen omdat we best krap in tijd zitten, Andrea vertrekt 20 oktober vanuit Cairns naar Darwin en Nath vliegt de 23e terug naar huis. Dus we moeten de 19e in Cairns zijn. 's Avonds gaan we lekker uit eten hebben geen zin om te koken, het was heerlijk. Terwijl we naar het restaurant lopen zien we ontzettend veel vleermuizen (hele grote) vliegen, echt heel veel. Ik probeer er een foto van te maken maar het is al te donker.

30-9-03 Hervey Bay

Vandaag ga ik met Ruth de stad in shoppen en Nath en Andrea gaan naar de kapper. Ik koop een strandhanddoek en kijk of ik hier een vlucht naar Nieuw Zeeland kan boeken maar er is geen reisbureau. Om 15.00 moeten we terug zijn in het hostel omdat we dan een briefing hebben over Frasier Island en dan worden ook de groepen ingedeeld. Wij gaan met een groep van acht man, twee Noorse meisjes Catherina en Ingrid en twee Ierse jongens Noel en Jarod. Er wordt ons verteld wat er te doen is, waar we voor moeten opletten.

We mogen niet in de oceaan zwemmen vanwege haaien en sterke stroming, we moeten opletten met eten, altijd 's nacht in de auto opsluiten vanwege wilde dingo's die daar op het eiland leven. We gaan drie dagen en twee nachten kamperen, het is een tour zonder gids dus we rijden met achten zelf rond op het eiland en een 4WD auto. Op Frasier zijn er bijna geen plaatsten met faciliteiten dus waarschijnlijk drie dagen geen wc of douche en heel veel zand overal, zal wel een ervaring worden. Na de briefing moeten we boodschappen gaan doen, dit doen Jarod en Ruth (100 $) Andrea, Noel en Ik gaan alcohol halen bier wijn en wodka (160$). Ja het worden drukke avonden als we alles willen opdrinken. Morgen moeten we om 7 uur uitchecken en krijgen dan nog een briefing. Ingrid wordt onze chauffeur.

's Avonds krijgen we gezelschap van twee jongens op de kamer ze zijn vroeger terug gekomen van Frasier omdat ze een ongeluk hebben gehad en met de helikopter van het eiland af zijn gehaald. Ze reden in de duinen met hun 4WD en dachten dat het zand recht was, maar er was een flink hoogteverschil waardoor een van de jongens zo hard met zijn hoofd tegen het plafond schoot en even buiten westen was. Ze zijn de hele dag in het ziekenhuis geweest voor controle. Leuk om te horen de dag voordat je zelf gaat, maar gelukkig rijdt een meisje bij ons die zijn meestel wel wat voorzichtiger.

We verheugen ons op het komende avontuur en spreken af ervoor te zorgen dat er niets gebeurd en dat we niet met een helikopter terug naar land moeten worden gebracht. We gaan nog even naar de bar in het hostel met de hele groep om elkaar een beetje te leren kennen. Iedereen is heel aardig alleen Noel is een beetje raar.

Hebben vandaag Silke (het meisje dat we ontmoet hebben in Rainbow Beach) weer ontmoet, ze vertrekt morgen ook naar Frasier Island dus misschien zien we haar vrijdag nog even.

Frasier Island Woensdag 1-10

We staan om zes uur op en pakken onze spullen, we nemen allemaal maar een kleine rugzak mee naar het eiland met de hoogst nodige spullen. Het begint te regenen en we hopen dat het niet zal regenen als we op het eiland zijn. Onze grote backpacks zetten we in een opslagruimte in het hostel en ook het eten dat we nog hebben. We ontbijten eerst en zetten dan alle spullen in de onze 4WD dan rijden we naar de plaats van waaruit alles geregeld wordt. In de auto passen ongeveer 11 man 8 achterin en 3 voorin, achterin zitten we zijwaarts dus niet met het gezicht naar voren gericht, niet echt comfortabel. We krijgen nog een briefing over hoe te rijden met een 4WD, over veiligheid, over onze vergunningen, over hoe we onze dagen het beste kunnen indelen, 1 persoon van de groep moet z'n creditkaartnummer geven als borg, ik doe dat van onze groep.

We gaan met de ferry naar Frasier, de andere twee groepen vertrekken al maar wij moeten wachten omdat de ruitenwissers van de auto het niet doen. Niet fijn want daardoor missen we de ferry en moeten we een latere nemen. Het duurt 40 minuten met de ferry om bij Frasier te komen. Van afstand ziet het eiland er prachtig uit, stranden, regenwoud echt prachtig. Rond 12.00 komen we aan op het eiland en vertrekken we richting centraal station waar we water moeten halen. De wegen zijn allemaal van zand en we rijden door regenwoud. Ingrid rijdt heel voorzichtig en moet nog wennen om met 4WD te rijden en het gaat ontzettend langzaam. We besluiten de auto Sheila te noemen, om haar wat aan te moedigen haha.

We komen een paar keer vast te zitten en moeten uit de auto om het gewicht te minderen. Ook moeten we een paar keer duwen, hard werk hoor maar wel grappig. Zeker omdat we een rij auto's achter ons hebben staan die geen problemen hebben met de wegen en er vast aan gewend zijn, ach ja ze moeten maar geduld hebben en we moedigen Sheila nog wat aan. Bij het centraal station vullen we een jerrycan met water omdat we waarschijnlijk de hele dag geen zoetwater meer kunnen krijgen. We gaan daarna naar Lake Mackenzie dit was ook een aanrader, ze zeggen dat dit een ontzettend mooi meer is met prachtig helder blauw water, maar omdat het al zo druk is kunnen we nergens meer parkeren en besluiten de laatste dag dan maar naar Lake Mackenzie te gaan.

Omdat we al heel lang onderweg zijn geweest besluiten we niet verder te rijden naar de kampeerplaats Dilli Village (Dit hadden ze ons aangeraden)omdat het al laat begint te worden en om zes uur is het al bijna donker, maar op het strand te kamperen, overal langs het strand staan borden waar we wel en niet mogen kamperen. Het duurt even eer we een plek hebben gevonden vlak achter de duinen en we beginnen onze tenten op te zetten. We hebben twee tenten voor ons achten. Bij een van de tenten zijn de stokken te klein dus er klopt niet veel van maar het lukt toch om ze op te zetten. We besluiten dat we deze plek eigenlijk niet zo goed vinden omdat hij wat dicht bij de weg is en lopen met de tenten een stuk naar boven waar een betere plek. Lastig hoor wanneer je met acht man bent en iedereen heeft een andere mening.

Op zich is de groep wel leuk maar merk toch een beetje frictie. Er is al iemand aan het kamperen een gezin met 3 kinderen ze vinden het niet erg als wij naast hun komen staan.We zetten alles klaar voor het eten, maar hebben nog geen honger en wachten nog wat, gaan naar het strand en maken daar wat flauwekul. Uiteindelijk beginnen we met koken als het donker is, we BBQ'en maar omdat het verboden is vuur te maken vanwege de droogte koken we op een gasbrander, jammer hoor een kampvuur geeft toch een beetje extra sfeer. We moeten zaklampen gebruiken, en het lukt aardig het smaakt prima.

De groep is heel leuk tot nu toe iedereen helpt wel goed mee met alles. Na het eten wassen we alles af en zetten alles in de auto en gaan naar het strand om daar verder te drinken en te kletsen. We gaan vroeg naar "bed" (alleen een slaapzak en een tent boven ons hoofd maar ja dat is echt kamperen) morgen staan we om 5 uur op want we moeten over het strand naar de andere kant van het eiland (Indian Head) rijden dit moeten we doen voordat het vloed word om 8.39uur. Andrea, Catherina en ik maken nog wat gekke foto's in de onze zeer donkere tent. Voor de rest zijn er ook geen andere faciliteiten alleen een schop en wc-papier als wc, niet echt gemakkelijk maar ja is maar drie dagen.

Donderdag 2-10

We staan om vijf uur op en ik heb niet echt goed geslapen, het was ontzettend warm en de grond was hard, maar ja dat is overal zo natuurlijk. Lang wakker gelegen en voordurend het geluid van golven wat op een gegeven moment best irritant wordt als je niet kunt slapen, en ik had weinig ruimte rolde de hele tijd helemaal tegen de zijkant van de tent. We zien wel een heel mooie zonsopgang jammer dat het wat bewolkt is, hoewel dat de kleuren juist meer spectaculair maakt.

We ontbijten en breken alles weer af laden de auto in en om 6.15 vertrekken we eerst naar Happy Vally om ijs te halen, voor onze koelboxen waar we eten en drinken in hebben zitten. Het ijs van gisteren is ondertussen al helemaal gesmolten er zit water en zand in de koelboxen maar dat is kamperen. We komen daar al aan om 6.45, en de winkel gaat pas om 8.00 open niet echt handig nu zitten we de hele dag zonder ijs en nog maar een beetje water, want de kampeerplaats waar we naartoe gaan heeft geen faciliteiten, geen ijs, geen water niets. We hebben nog wat drinkwater en een halve jerrycan water voor te koken enzo, dus we moeten zuinig doen. En warm bier drinken vanavond. Onderweg naar Indian Head komen we lang een schip dat op het strand ligt sinds 1935 "the moheno wreck".

Het is eigenlijk een hoop lelijk roestend staal dat op het strand ligt. Onderweg stoppen we ook nog bij the coloured sands, dit zijn rotsen met verschillende rode kleuren heel mooi om te zien, de aboriginals hebben er een verhaal bij, een liefdesverhaal waardoor de rotsen deze kleuren hebben gekregen. We rijden de hele weg over het strand ongelooflijk hoe zwart de zee er hier uit ziet, kan me voorstellen dat niemand hierin gaat zwemmen, ziet er net zo gevaarlijk uit als het is. Op de rechterfoto beneden kun je zien waarom we op het strand ook voorzichtig moeten rijden. Het hele binnenland van Frasier bestaat uit regenwoud, de regen die valt stroomt naar zee en laat op het strand kloven achter, wanneer je rijd zie je deze bijna niet en al helemaal niet hoe diep ze zijn.

We komen na achten aan bij de kampeerplaats en komen weer een paar keer met de auto vast te zitten in het zand, een paar vissers komen ons helpen en vertellen ons dat we lucht uit onze banden moeten laten dat het dan een stuk gemakkelijker gaat, zij doen dit voor ons en het lukt ons de kampeerplaats op te rijden eindelijk. We zetten de tenten op en voor negen uur zijn we klaar met alles, we hebben het gevoel dat het al middag is omdat we zo vroeg op zijn gestaan.

We besluiten om naar "champagne pools" (een natuurlijk gevormd "zwembad" dat met zeewater wordt gevuld als het vloed is) te lopen, een minuut of 25 lopen verderop het strand. Het is ontzettend lastig om te lopen in al dat zand en de lucht begint behoorlijk donker te worden. Het is nog geen vloed en het begint te regenen dus we vinden er eigenlijk niet veel aan, we moeten schuilen omdat het heel hard begint te regenen. En drie keer raden wie we daar voor de zoveelste keer tegenkomen, ja hoor Alex!! Een voordeel, hier heb je een wc, waar wij meiden direct gebruik van gaan maken.

We blijven even en gaan dat terug naar de kampeerplaats om te lunchen, veel kunnen we niet eten omdat we anders niet genoeg hebben voor ontbijt. Tijdens lunch begint het weer opnieuw te regenen en we ruimen alles snel op. Ruth en Nath gaan in de auto zitten, wij gaan in de tent zitten schuilen. We beginnen met kaartspelen, ontzettend gezellig en lachen veel daarna gaan we bierspelletjes doen. Het is pas 13.00 uur en we zitten al aan het bier en de wodka, maar veel anders kunnen we niet doen vanwege de regen.

Cath en Ingrid raken in gesprek met onze "buren" twee jongens die naar Frasier zijn gekomen om te vissen. Hier gaan we 's avonds even bijzitten. Ik blijf niet zo lang maar de jongens en Cath en Ingrid wel. Ruth, Nath en Andrea zitten in de bus. Een van de tenten lekt dus we besluiten in de bus te slapen Ruth, Nath,Andrea, en ik. 's Avonds eten we pasta dit moeten we bereiden in de regen, heerlijk. We voelen ons allemaal vies en zijn blij dat we morgen naar een meer gaan waarin we lekker kunnen zwemmen.

Dit was het!

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors