5 weken South Australia

5 weken South Australia

door Jocelyne van Was

Mijn man en ik waren al jaren aan het dromen om ook eens naar Down Under te gaan. Ten eerste om onze familie te bezoeken in Perth en natuurlijk om zoveel mogelijk te zien. Op 10 april 2004 vertrokken we voor een reis van 5 weken.

Op Zaventem (Brussel) vlogen we om 19.00 uur naar London waar we 2 uurtjes moesten wachten. Met British Airways gingen we verder naar Singapore. Ook 2 uurtjes gewacht en dan was het richting Melbourne. Het was wel zeer lang. Zeker voor mij daar ik nog nooit gevlogen had. We hebben gedurende onze reis in totaal 7 vluchten gehad en ik zou het onmiddelijk terug doen. Dit wilde ik toch even vertellen om al de mensen die niet durven te vliegen aan te moedigen en jullie dromen waar te maken want het is een ervaring op zich, heel ontspannend, heel plezant. We zijn maandagochtend de 12e in Melbourne aangekomen 4.30 plaatselijke tijd.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

We hadden voor alle veiligheid een hotel geboekt voor onze eerste nacht en vanaf de tweede dag hadden we een camper gehuurd. Dit is ideaal om te reizen in Australie. Je komt op plaatsen die je zelf wil, je blijft ergens hangen zolang je wil, de campings zijn pico bello in orde. Zeer netjes en de Aussie's zijn zeer vriendelijke mensen. Wij zeiden altijd " Hi, we are from Belgium, may we ask you something" en toen was het ijs gebroken en werden we zeer goed geholpen. Op deze wijze reizen wil ook zeggen dat je alle nationaliteiten tegenkomt onderweg. Nieuw Zeelanders, Nederlanders, Engelsmannen, Japanners enzovoort.

We zijn toen vertrokken vanuit Melbourne richting Great Ocean Road. We hebben daar 3 dagen over gedaan om deze route te bezichtigen omdat het zo mooi was en met onze beauty (zo noemden we onze camper) konden we overal goed dichtbij komen. Eagle Rock is de moeite waard om te zien, de elf apostels ( nog maar elf omdat er een is weggekwijnd) en in het plaatsje Lorne hebben we lekkere koffie gedronken met een zachte chocolade muffin. Dat is iets dat de Aussie's zeer goed kunnen dat is gebak maken. Hun carrot cakes zijn subliem, alsook hun rubarb cakes en hun muffins dit alles met een lekkers cappuccino. Ik vind die van hen de lekkerste die ik ooit heb gedronken.

Wel in de late namiddag op tijd een camping zoeken daar het vroeg donker is en de nacht valt zeer vlug. De campings zijn goedkoop en je hebt er alle faciliteiten. Ik denk toch dat 20 Australische dollar niet te veel is voor een nacht. Dan als je gesetteld bent voor de nacht dan moet je echt naar buiten kijken. Niet vergeten. Je ziet een sterrenhemel om U tegen te zeggen. De eerste nacht heeft een toffe Aussie ons uitgelegd waar het zuiderkruis stond enz.enz. We hebben zeer lang blijven genieten van die mooie hemelexpansie en toen we gingen slapen hebben we vanuit ons beauty'ke vanonder onze dekens nog blijven kijken. Zeg nu zelf waar kan je dit hier doen?

Als je deze route doet kan je even afwijken het binnenland in om naar Beech Forest te gaan, dat is een prachtig stuk regenwoud met zeer mooie watervallen. De rust die je daar hebt is ongelofelijk. Zeer mooi vogels, geluiden die je nog nooit gehoord hebt. Een echt aanrader. Ik kan blijven vertellen over de Great Ocean Road maar ga zelf eens kijken het is de moeite. De route eindigt bij de Bay of Islands; weeral iets om niet te vergeten.

Dan ga je het binnenland in en we zijn richting Adelaide gereden, onderweg kwamen we langst Mount Gambier waar we The Blue Lake hebben gezien (weeral zeer de moeite) en The Sunken Garden. Dit is allemaal ook terug te vinden op internet. Als je langst Port Mc Donnel gaat moet je daar kreeft gaan eten. Die is daar de lekkerste van de wereld.

We zijn uiteindelijk overgezet naar Kangaroo Island. Ik had tegen mijn man gezegd "Als we toch in de buurt zijn wil ik dit zien" en ik ben zeer blij dat we het gedaan hebben en mijn man ook. De overzet is niet goedkoop maar dat neem je er dan toch maar even bij. Daar hebben we onze eerste echte levende wilde kangoeroes gezien. Wouw, dat was spannend. Ook emoes en veel pelikanen. Bij Admiral Arch hebben we mooie ganzen, walibi's ,zeehonden gezien. Geen koala's. Daar moet je een getraind oog voor hebben zeiden ze ginder, maar we hebben ze gedurende onze reis toch wel gezien hoor later.

Na 3 dagen dit eiland te hebben bewonderd zijn we naar Adelaide gereisd. Een pracht van een stad, zeer netjes met mooie parken rondom het centrum. Het is de moeite om te gaan varen rondom de stad. Vanuit Adelaide zijn we richting de Barossa Valley gereden. Dat zijn weidse wijngaarden met natuurlijk de bijhorende wijn.

Dan richting de Murray River waar we zijn gaan varen met nog de enige authentieke stoomboot met raders, waar we Nederlandse zendelingen zijn tegengekomen. Daar hebben we nog een tijd mee gesproken en zij hebben ons dan ook gezegd van "Wel, laat dit vallen en ga dat zien in de plaats" en we zijn zeer blij dat we hun raad hebben opgevolgd. Onze reis had ik al 1 jaar op voorhand helemaal gepland, maar ter plaatse worden er dan toch nog dingen gewijzigd omdat er andere plaatsen zijn die uiteindelijk toch meer de moeite zijn om te zien.

Ik kan blijven vertellen maar dat wordt teveel. Een ding is zeker we gaan ooit nog eens terug en onmiddelijk op de wijze zoals wij het gedaan hebben want dit is een echte aanrader.

Via de Murray River zijn we dan via Ballarat waar we Sovereigh Hill hebben bezocht terug richting Melbourne gereden waar we het vliegtuig hebben genomen richting Perth. Hier stond onze familie ons op te wachten. Zeer emotioneel. Er waren familieleden bij die ik nog nooit gezien had. Onze familiebanden zijn echt wel dichter bij elkaar gekomen met naar daar te gaan.

Perth is zeer de moeite waard om te gaan bezoeken. Een pracht van een stad met Kings Park om te bezoeken. Vanuit Perth kan je ook een boot nemen om Rottnest Island te bezoeken. Wouw, wat was dat daar mooi. Het blauwe water, de prachtige baaien, en de Quoka's ( dit zijn de kleinste kangaroo's ter wereld) en die leven alleen daar op het eiland. Dit deed me terugdenken aan de Great Ocean Road.

Het westen is ook zeer de moeite om te bezoeken. De stadjes York, Fremantle enz. Weer teveel om op te noemen. Ik zou zeggen ga ernaar toe, neem de tijd. Ook voor de jeugd voor de backpackers is het een pracht van een land. Overal zijn er voorzieningen om de jeugd te ontvangen. Laat jullie kinderen gaan als ze er zin in hebben het is nog een veilig land.

We moeten ooit zeker teruggaan om naar Uluru te gaan want daar hadden we nu geen tijd voor. Je moet echt een keuze maken om het land zo weids is. Ja, letterlijk weids. Je kan daar zien tot waar je ogen zien kunnen. We hebben op een plaats gestaan we rondom ons alleen maar vlak land was tot de horizon. Dat is niet te beschrijven. Ook willen we de Blue Mountains nog zien en nog zo veel. De stad Sydney enz.enz.

Hetgene mij het meeste is bijgebleven, is het onvergetelijke van het vrij zijn. Rijden op wegen we je helemaal alleen rijd voor uren en uren zonder iemand tegen te komen. De stilte, het weidse, de sterren, de mooie dieren enz.

Ik hoop jullie warm te hebben gemaakt om dit prachtige land ooit te bezoeken.

Een Australie liefhebster voor altijd (mijn man ook, daar ben ik van overtuigd).

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors