Goud of zonneschijn?

Goud of zonneschijn?

door Marc de Bruin

Het zuid-oosten van Queensland (da's een van de grotere staten in het noord-oosten van Australie) is een interessante plek. Niet alleen vanwege het wonderbaarlijke natuurschoon en de KILOMETERS strand die we hier hebben. Ook niet alleen vanwege de geweldige stad met meer dan 1,5 miljoen mensen die Brisbane heet. Wat ik met name erg interessant vind is het enorme verschil in cultuur en "gevoel" tussen het gebied ten noorden en dat ten zuiden van Brisbane.

Wij leven aan de noordkant, de Sunshine Coast. Ten zuiden is er de Gold Coast. Allebei hebben voor zover ik het weet ongeveer 300 zon-dagen per jaar (zo voelt het in ieder geval wel!), bijna het hele jaar door prachtig weer, en herbergen tussen de kwart en half miljoen inwoners. Beide hebben enorm veel strand, en kunnen bogen op een indrukwekkend -wat ze hier in prachtig Engels noemen- Hinterland. Tezamen liggen ze ook voornamelijk aan de Oostkant van de "1", de snelweg die Australie omgaat, en hebben ze een geschiedenis van vissersdorpjes en vakantiehuisjes.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 120 reizen naar Australie

Maar daar houdt het zo'n beetje op qua gelijkheid. Brisbane is een stadsbarriere tussen noord en zuid en die barriere heeft denk ik gemaakt dat er een gigantisch contrast zit tussen de Goud- en de Zonneschijn Kust.

De Gold Coast is "THE place to be" als het om vakantievertier en "fast and furious" vermaak gaat. Ik denk dat de doelgroep zo tussen de 15 en 40 jaar ligt.

Aan beide zijden van de Pacific Motorway die langs de Gold Coast loopt heb je de zes grootste "theme parks" van Australië: Dream World, White Water World, Warner Brothers Movie World, Sea World, Wet 'n' Wild, en de Australian Outback Spectacular. Parken met een MEGA vermaak gehalte. Simone, Kyara en ik zijn Roller Coaster en Theme Park Junkies, dus wij kunnen onze adrenaline kicks daar op en top halen!

Verspreid over de Goudkust liggen allerlei andere pret-en vermaakgelegenheden: casino's, show-met-diner voorstellingen, (mini)golf, restaurants, "sjiek-de-friemel" hotels (lees maar over Palazzo Versaci in een van mijn andere columns), speedboottochten, helikoptervluchten, limousinetransfers, cafés, bars, disco's, super "shopping malls"; kortom, genoeg voor bevrediging van onze zintuigen!

De Sunshine Coast is anders. Alles draait er wat langzamer, heb ik het idee. Doelgroep waarschijnlijk 35+. Evenals the Gold Coast zat restaurants, flaneerboulevards, cafés en dergelijke, maar het "voelt" allemaal heel anders. Je komt hier meer voor je rust dan voor een stijve nek van alle achtbanen en andere wilde bezigheden... En na achten is het op de meeste plekken hier stil en rustig (behalve in het weekend). Aan de Gold Coast gaat het vertier dag en nacht door.

De focus aan de Sunny Coast, zoals het ook wel wordt genoemd (i.t.t. de "Goldie" voor de Gold Coast!) is meer op relaxen en genieten van de natuur en het water gericht, hetgeen vanzelf een ander publiek aantrekt. Een grote trekpleister is natuurlijk wel Steve Irwin's Australia Zoo, maar dan heb je het qua theme parks wel gehad...

De bebouwing is ook volledig anders. De Gold Coast staat VOL met "sky scrapers", en allerlei luxe uitziende torenflats. De Sunshine Coast heeft veel meer laagbouw, met het hoogste gebouw zo'n 13 verdiepingen hoog. Er is ook mega veel meer verkeer aan de Gold Coast (vijf-baans snelwegen); het is een gewilde plek voor vakantiegangers, da's zeker!

Heb ik voorkeur? Absoluut. Ik vind de Gold Coast echt een geweldige plek om een (lang) weekend of korte vakantie aan door te brengen; dat doen we dan ook geregeld. Ik ben daarentegen altijd blij dat we er niet wonen, en dat we na ons uitje weer naar onze zonneschijnkust terug kunnen rijden.

Het zal gedeeltelijk wel met mijn/onze leeftijd te maken hebben (op het moment dat ik dit schrijf ben ik net 41 geworden!), maar er hangt een sfeer aan de Gold Coast die ik niet "thuis" kan noemen. In extreme zin is het net zoiets als Las Vegas in The States... Geweldig om te zijn, maar niet om te wonen. Maar da's puur mijn mening. Ik ken zat mensen die de goudkust helemaal geweldig vinden. En da's mooi! Voor ieder wat wils!

Ach, wie weet ben ik wel te gezapig geworden door al die zonneschijn hier aan de kust. Kom gewoon langs, en "check it out for yourself" zou ik zeggen, dan heb je de enige echt belangrijke opinie: die van jezelf.

De koffie bij ons staat in ieder geval altijd klaar!

Marc

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors