I'll be dammed. Not

I'll be dammed. Not

door Marc de Bruin

Het blijft een feit, en ik blijf het herhalen: Australië is een uniek land, met vele extremen en eigenaardigheden.

Zeg nou zelf:

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 126 reizen naar Australie

• Waar wonen miljoenen mensen die met grote zekerheid kunnen zeggen dat hun (bet-, bet-) overgrootouders Engelse gevangenen waren?
• Waar in de wereld wordt een vuurgevaarlijke crimineel als volksheld gezien (Ned Kelly)?
• Waar in de wereld start men bosbranden om bosbranden te voorkomen?
• Waar nog meer kan je zeggen dat je op het grootste eiland, maar op het kleinste continent ter wereld woont?
• Welke regering heeft een beroemde jaren '80 popgroep zanger als minister voor milieu?

Die laatste is het meest interessant voor deze column. Peter Garrett is de Federal Enviromental Minister (voor mileu, dus). Toen ik in mijn tiener jaren leefde was Peter de voorman van Midnight Oil, een groep die een aantal grote hits heeft voortgebracht (Beds are Burning, Blue Sky Mine, Forgotten Years, en nog een zwik meer). Later -in 2002- dook hij de politiek in, en met succes.

Peter besliste onlangs een (belangrijke) kwestie die in Queensland emotioneel hoog speelde.

Zoals wel bekend, heeft Australië een water probleem. Er is veel water OM het land, maar ERIN? Niet echt. Om te zorgen dat volgende generaties ook nog kunnen wassen, douchen en drinken, moeten er stevige maatregelen genomen worden.

Nou, de regering van de staat Queensland had er een!

Laten we een deel van de Mary River (een gebied ruim een uur ten noorden van ons) indammen, zodat er een enorm "binnenmeer" ontstaat, dat we kunnen gebruiken als water reservoir! Da's het plan.

Enorme protesten kwamen los zodra het plan in 2006 gepresenteerd werd. En nogal logisch: een gebied van meer dan 3.000 hectare (ongeveer 1,3 keer Sydney Harbour) zou onder water worden gezet. Dit zou betekenen dat meerdere dorpen/stadjes tot Atlantis gebombardeerd konden worden, specifieke natuurgebieden alleen nog maar met snorkel begaanbaar zouden zijn, bepaalde diersoorten zouden verdwijnen of zouden moeten leren zwemmen, en zo nog veel meer grootschalige gevolgen.

En men nam geen halve maatregelen: de overheid "kocht" de dorpen gewoon op via onteigening. Er werden op zich goeie prijzen betaald, maar het betekende soms wel dat prachtige boerderijen en landerijen leeg kwamen te staan, en uiteindelijk verzopen zouden worden. Mensen die al jaaaaren ergens woonden en hun hele geschiedenis in zo'n dorp hadden, keken ineens tegen gedwongen verhuizing aan.

De gemeenschap kwam grootschalig in rep en roer, en liet aan alle kanten zien wat ze van de plannen vond. Borden langs de snelweg (NO DAM!!), stickers, bewustzijns acties, bijeenkomsten en weet-ik-veel-wat-nog-meer; alles werd in het werk gesteld om de regering maar van het idee af te helpen.

Het leek allemaal niet te lukken. Peter Beattie en later Anna Bligh, de premiers van Queensland, waren vastberaden, en benadrukte constant de noodzaak van de dam voor de watervoorziening.

Maar toen was er Midnight Oil's Peter Garrett. Die had, als federale minister, het laatste woord.

Die zei, zonder al te veel omhaal: NEE. Die dam, dat lijkt me niet zo'n goed idee voor het milieu. Moesten we maar niet doen.

Nou, daar ga je dan als staatsoverheid. Miljoenen dollars gespendeerd aan voorstudies, beraadslagingen, planning, websites, inspraakrondes, afkoop en onteigeningsregelingen, en weet ik veel wat nog meer. Alles voor niks.

De emoties liepen wederom hoog op bij de bevolking, maar nu in positieve zin. Blijdschap alom. Nieuwe problemen steken echter ook de kop op. Veel huiseigenaren hadden hun huis voor goed geld verkocht aan de overheid, en het toen voor een zeer lage rente teruggehuurd. Nu moeten die mensen echter hun huis weer terugkopen, en guess what: vaak hebben ze daar de centjes niet meer voor liggen.........uh oh.......

En wat dan met de watervoorziening? Wel, geen idee. Er is nog steeds een waterprobleem in Queensland, en alhoewel ik blij ben met de "nee" van Peter, wordt de watersnood zo niet minder. Desalinisatie fabrieken (die zout aan zeewater onttrekken) zijn de voor de hand liggen oplossingen. Maar da's weer duur, en kost enorm veel tijd om ze op volle sterkte te krijgen.

Afijn. Linksom of rechtsom zitten we hier met of zonder Midnight Oil's hulp met een waterig probleem......

Dam(n)!

Marc

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors