Stom varken

Stom varken

door Marc de Bruin

Australië is in de ban van het varken. Meer specifiek: het zwijn. Niet zozeer vanwege de schoonheid van het beest, maar meer vanwege de ziektekiemen die het bij zich draagt.

Wat in NL geloof ik de Mexico griep heet, noemt men hier "Swine Flu", oftewel zwijnen/varkens griep; en de afgelopen paar weken houdt het de gemoederen nogal bezig. Af en toe verdenk ik de Aussies ervan iets te VEEL naar de Amerikanen te kijken, met name als het om paniek gedrag gaat (alhoewel ze nog niet ZO erg zijn....).

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 122 reizen naar Australie

Sinds de start van de pandemie staan de kranten VOL van alles wat met de varkensgriep te maken heeft, en er gaat bijna geen dag voorbij of een nieuwe ontwikkeling doet zich voor die breed wordt uitgemeten. Als ik dat vergelijk met wat in NL in het nieuws verschijnt dan lijkt het wel of heel Australie onder vuur ligt van deze griep.

Niet dat ik de hele toestand onderschat, hoor. Ik geloof best dat er serieuze dingen gaande zijn voor mensen met risico-factoren, maar voor de rest...... we hebben het hier over een griepvorm, die 9 van de 10 keer lichte symptomen heeft, en niet al te veel narigheid veroorzaakt.

Waarom dan al die paniek hier? Ik heb geen idee. Uiteraard is paniek op medisch gebied altijd goed voor de pharmaceutische industrie. Er zijn ik-weet-niet-hoeveel eenheden van een of ander ANTI-virus besteld, en daar zullen wel heel wat centjes op verdiend worden. De heisa is ook goed om mensen weer wat bewuster te laten worden van hun eigen lichaam. Iets meer gevoel voor gezond eten, weerstand opbouwen, voldoende rust en beweging is een reeks punten die sommige Aussies goed ter harte zou moeten nemen (wisten jullie dat Australie Amerika is voorbijgestreefd? We hebben Down Under de natie met het hoogste percentage overgewicht. Kunnen we weer trots op zijn).

Afijn, de politiek laten we maar voor wat het is, de swine flu heeft een aantal opmerkelijke nieuwspunten met zich gebracht; hier heb je een paar:

• De staat Victoria (hoofdstad Melbourne) was zo'n beetje het epicentrum van de griepgolf; die staat werd door velen gemeden. Bovendien moest op een gegeven moment iedereen die in Victoria was geweest en weer naar huis wilde VERPLICHT een week thuis in quarantaine blijven. DAT was handig, met schoolgaande kinderen (die het trouwens wel "cool" vonden, kan ik me zo voorstellen).......... Voor een belangrijke Rugby Match werd toevallig een uitzondering gemaakt. Die spelers hoefden niet in quarantaine. Ik geloof zelfs dat 1 van de spelers zelfs positief had getest voor swine flu, maar die mocht gewoon op het veld een varken uithangen....... Aussies en sport.......breek me de bek niet open.
• Er is op enorme heisa geweest rond een cruise schip van P&O. 3 bemanningsleden hadden de flu, en tsja....all hell broke loose. Binnen de kortste keren had het halve schip de griep. Ze mochten nergens een haven in, en werden zelfs naar een of ander onbewoond militair oefeneiland gedirigeerd om uit te zieken. Daar gaat je cruise..... Sommige mensen vonden het allemaal niet zo erg, maar van de meesten waren de reacties niet mals. Uiteindelijk werd de hele boot in Brisbane ontruimd, en moet iedereen -met mondkapjes- naar huis om een week lang huisarrest te genieten. P&O heeft de passagiers 75% van de reissom teruggegeven, en 25% korting op een volgende cruise. Pittig duur reisje geweest voor de maatschappij......
• Niet zo lang geleden werd iets nieuws uitgevonden: als op een school swine flu zou worden ontdekt, dan moest de HELE school tenminste een week dicht. En ja hoor, binnen de kortste keren werden op 3 scholen griepgevallen geconstateerd. Al die scholen dicht. Guess what? Een week daarna was het najaarsvakantie.....erg zinvolle actie. Guess nog eens what? Wat denk je dat alle scholieren die geen duidelijke flu symptomen hadden gingen doen? Juist, naar de plaatstelijke winkelcentra, om de tijd te doden. Zo hou je de flu-verspreiding lekker beperkt!
• Op internationale luchthavens waren veelal van die temperatuur scanners geinstalleerd, die kunnen laten zien of je verhoging hebt, en dus een risicogeval bent. Da's op zich best nuttig. Niet zo handig is dat op de meeste binnenlandse luchthavens die dingen NIET stonden. Als je WEL de griep had, maar nog geen symptomen, en je vloog 3 dagen na aankomst op een internationale luchthaven door naar een andere stad in Australie, dan zou je NET wel wat symptomen hebben kunnen oppikken, en ongestraft ergens anders weer kunnen uitstappen....en een enorme besmettingshaard kunnen zijn. Very handy, not?

Al met al weet ik niet of al die voorzorgsmaatregelen zo ontzettend veel nut hebben gehad, zeker niet als je bekijkt wat de daaropvolgende reacties en/of uitzonderingen waren. Het hield (en houdt) de gemoederen in ieder geval lekker bezig, en geeft mij een mooi onderwerp voor een column! En langzaamaan heeft het volk er wel weer genoeg van, geloof ik. Begin juli 2009 komt het niet ZO veel meer in de kranten voor. Het nieuwtje is er af.

Ons gezin heeft nog geen tekenen van griep, alhoewel ik een kleine verkoudheid aan het wegwerken ben. Wat denk je: zouden wij 3 van de gelukkigen zijn die er doorheen zwijnen?

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner
Sponsors